daniel_2004 Postat Aprilie 20, 2021 Partajează Postat Aprilie 20, 2021 Vă salut domnilor! Aș avea nevoie de puțin ajutor în depanarea unui amplificator Onkyo A-3100. Vreau să subliniez încă de la început faptul că sunt începător în ale electronicii (mă rog, chiar un nivel sub începător...) Deci: amplificatorul e al unui prieten. A ajuns la mine mort pe un canal (stâng). Am schimbat finalul (STK465) și cam o treime din condensatorii din el (ce nu a corespuns a fost schimbat, ce nu a fost schimbat a fost măsurat și corespunde) inclusiv condensatorii din filtrare (cei mari de 4700uF). În momentul de față el se aude pe ambele canale pe căști DAR când scot căștile (și ar trebui să se audă pe boxe) canalul stâng (cel care a fost cu probleme) se aude ca și cum aș asculta la un tuner care nu prinde bine postul (gâjâie). Problema e că el a mai trecut prin mâna unui Dorel care se dădea electronist pentru că a mai schimbat vreo câțiva condensatori, o rezistență și a văzut că nu poate să-l facă așa că a tăiat firele de la boxe de pe canalul stâng și le-a legat în partea dreaptă (la canalul funcțional). Asta am remediat... Dacă mă poate ajuta cineva cu un sfat, o idee, ce să încerc să-i mai fac, v-aș fi recunoscător. Nu de alta dar e păcat de banii pe care i-am băgat în piese ca să-l aduc până în stadiul ăsta. Nu am găsit schema... Vă mulțumesc! Link spre comentariu
sla Postat Aprilie 20, 2021 Partajează Postat Aprilie 20, 2021 N-am gasit nici eu schema/manualul de service, exista doar pe bani, dar in poze vad ca aparatul nu are iesire decat pentru o pereche de boxe (nu are comutator de boxe A si B, respectiv casca), adica mufa de casti ar trebui sa fie cu intrerupator (contact care comuta casca sau boxele). Banuiesc ca amplificatorul de putere (STK) este si pentru casti, caz in care se inseriaza o rezistenta cu castile. Daca pe casti se aude bine, ar trebui sa verifici daca la scoaretea castilor contactul catre boxe este ferm, adica daca semnalul de la iesirea integratului amplificator ajunge la bornele de iesire boxe bine. Link spre comentariu
sxn1 Postat Aprilie 20, 2021 Partajează Postat Aprilie 20, 2021 hfe_onkyo_a-3000_schematic.pdf am gasit ceva... Link spre comentariu
okean Postat Aprilie 20, 2021 Partajează Postat Aprilie 20, 2021 A 3000 e cu 2 x STK0077 e alta specie, pentru A 3100 ar trebui un STK din recuperari si bun, ochiometric parca original e unul mai slabut STK461...nu ca 465 nu ar fi bun da trebuie unul original... Link spre comentariu
daniel_2004 Postat Aprilie 20, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 20, 2021 Mulțumesc pentru schemă însă nu cred că e la fel: A-3000 e cu STK077, ăsta e cu STK465, plus alte diferențe constructive... O să încerc să văd contactul ăla ce și cum, poate o merge ceva, ceva... Link spre comentariu
okean Postat Aprilie 21, 2021 Partajează Postat Aprilie 21, 2021 Multi au folosit cate un canal functional din 2 STK - uri defecte, nu e o solutie estetica dar poate " salva " situatia... Ce sa facem sa cu " crape " STK - urile vechi si bune, nu se mai fac originale de vreo 30 de ani, deci : 1. Obligatoriu repastuire si strangere la cuplu pe radiator ! 2. De evitat boxele in 4 ohmi sau dat tare in ele... 3. Mutat alimentarea pe 240v, daca e posibil ! Link spre comentariu
sla Postat Aprilie 21, 2021 Partajează Postat Aprilie 21, 2021 (editat) Cel mai probabil este STK defect. Defectul fiind dat de un tranzistor final de pe canalul cu probleme (intrerupt). Pe casti se aude bine fiindca pe impedanta mare/putere mica este suficient semnalul dat de prefinali, pe boxe ( impedanta mica) e nevoie si de finali, unul dintre ei este intrerupt: Chiar daca masori tensiunea la pinii corespunzatori celor doua canale n-o sa vezi diferente la acest tip de defect, iesirea are 0V pe ambele canale. Daca s-ar fi scurtcircuitat finalii ( cum se intampla de cele mai multe ori) ai avea tensiune continua la iesire. Editat Aprilie 21, 2021 de sla Link spre comentariu
sla Postat Aprilie 21, 2021 Partajează Postat Aprilie 21, 2021 Onkyo A-22 foloseste acelasi integrat STK alimentat la +/-37V (doar ca are comutator de boxe+ casca): Link spre comentariu
okean Postat Aprilie 21, 2021 Partajează Postat Aprilie 21, 2021 Si eu sunt de parere ca STK-ul e defect, cele fake merg bine de la 5' pana la 5min, se ard sau gajaie pe un canal sau pe ambele. Daca ai dati " cep' asa trebe arate' la interior...adica thick film nu alte bazaconii... Link spre comentariu
daniel_2004 Postat Aprilie 21, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2021 Acum 9 ore, okean a spus: 1. Obligatoriu repastuire si strangere la cuplu pe radiator ! 2. De evitat boxele in 4 ohmi sau dat tare in ele... 3. Mutat alimentarea pe 240v, daca e posibil ! Am făcut deja acești pași cum a ajuns la mine amplificatorul (mă rog, 3 și 1 că boxele mele sunt pe 8 ohmi) STK-ul e nou. Nu cred că are 10 minute de mers cu teste cu tot... :)) Chiar așa proaste să fie?! Link spre comentariu
modoran Postat Aprilie 21, 2021 Partajează Postat Aprilie 21, 2021 (editat) STK-ul nou nu are absolut nimic in comun cu ce era montat inainte in amplificator. Cred ca merge montat un kit din ala cu TDA7294, chiar si chinezesc fiind, e la ani lumina diferenta la fiabilitate, chiar si fata de prostia aia de STK original. Editat Aprilie 21, 2021 de modoran Link spre comentariu
okean Postat Aprilie 21, 2021 Partajează Postat Aprilie 21, 2021 STK-urile noi implementate de firma PMC sunt cat de cat decente da' tot din recuperari e mai bun ! Link spre comentariu
maxente Postat Aprilie 21, 2021 Partajează Postat Aprilie 21, 2021 Acum 10 ore, okean a spus: Multi au folosit cate un canal functional din 2 STK - uri defecte, nu e o solutie estetica dar poate " salva " situatia... Decat sa te complici cu doua STK-uri lovite in aripa fiecare, mai bine il reconstruiesti de la zero cu tranzistori normali. Multe din amplificatoarele au drivere in fata STK-ului si nu trebuie reconstruit decat partea de superdioda, prefinal si final, daca permite suprafata radiatorului. Link spre comentariu
okean Postat Aprilie 21, 2021 Partajează Postat Aprilie 21, 2021 (editat) Asta n'are , va referiti la STK 00XX and stuff ! Eu am folosit asa ceva, ieftin si bun... Editat Aprilie 21, 2021 de okean Link spre comentariu
maxente Postat Aprilie 21, 2021 Partajează Postat Aprilie 21, 2021 Am reconstruit si cateva amplificatoare care nu aveau driverul in fata. Am folosit niste montaje mici pe cate o placuta de 5x5cm. E vorba de schema asta Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum