Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiectare sasiu


icar

Postări Recomandate

Am nevoie de ceva sugestii si ajutor din partea celor mai experimentati. Am asezat componentele, partea de alimentare, pe sasiu, cam asa:

28978413378e8cb6dc42c881eca6511611e97b61

289784151ba3e0a9fdc2ec4365ffb9ba9cb27c1a

289784162836bc454769d28fdc39874da30abc64

Intrebarea este: pozitia traf retea fata de cel de iesire e buna? Ma refer la pozitionarea miezului si distanta. Redresoarea e bine pusa la acele distante fata de traf si drosel?

Eu asa le-am gindit, nu prea am experienta, e facut la bunul simt. As vrea sa comand sasiul si sa nu dau banii degeaba.

Multumiri.

 

Editat de icar
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • icar

    18

  • Усилитель

    10

  • fcon

    7

  • radu26

    6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Este sasiu stereo  ( ca nu prea arata ) - cu  organizare interesanta sau dual monobloc ,deci vin facute 2 buc ? asa la prima vedere sunt cam in ceata......

- putina mai mare distanta nu strica, si din considerentul ca ulterior sa incapa acoperitoare,"custi " pt transformatoare.

 

Link spre comentariu

Dacă ecranezi total traful de ieşire (şi firele), probabil poţi să-l laşi acolo.Dacă nu, e posibil să capteze ceva dinspre traful de reţea.Dar poţi la fel de bine să faci câte un ,,castron,, metalic ce să le ecraneze pe ambele...ca să stai liniştit.

Link spre comentariu

Daca sasiul este din FER , poate duce "electromagnetismul"....de la unul la altul.Sub trafuri un izolator de 1.5-2mm ca distantor fata de sasiu se poate pune,de stricat nu strica....

Link spre comentariu

Am aratat doar patrea de alimentare, care e cea mai inghesuita. In rest, sunt doua montaje de amplificator, identice, destul de aerisite, unul linga altul.

Probabi sasiul va fi din fer, asa ca e buna sugestia cu distantarea.

Trafurile vor fi in cuti din fier, 0,5 mm grosime.

Redresoarea e OK pusa?

Link spre comentariu

Eu aș muta traful de iesire pe diagonala trafului de alimentare - colțul dreapta jos- iar droselul si filtrajele mici in locul trafului de iesire... intre traful de iesire si coltul dreapta-sus aș plasa finalele.... finalele și traful de iesire suporta permutare intre ele ca poziție... Spor! 

Link spre comentariu
Acum 15 ore, Усилитель a spus:

Ex stil Dvs :

Da, asa ceva. Si treaba cu redresoarea in fata e o idee foarte buna.

Intrebare punctuala: avind in vedere ca traful de retea este toroidal, axele trafului de retea si a celui de iesire sunt OK puse?

MULTUMIRI.

 

Link spre comentariu

Iata cum foloseste spatiul un constructor japonez (imagine 1).

Ca idee, partea stanga (sau dreapta, ca alternativa) a sasiului este utilizata pentru etajul de alimentare.

Transformatorul de alimentare este plasat in fata, departe de transformatoarele de iesire, ceea ce mi se pare absolut OK.

Eu as pune toroidalul de alimentare sub placa superioara, inauntrul sasiului.

Nu trebuie uitat faptul ca, la transformatoarele toroidale, campul electromagnetic NU este concentrat radial, pe circumferinta, ci central.

Ani de zile in urma, acest aspect a fost subliniat de colegul <misa>, daca mai tineti minte.

----------------

Tocmai in ideea ca intr-un sasiu de fier se concentreaza toate campurile electromagnetice, cu consecinte impredictibile (cu toate ca sunt folosite pe cale larga, la majoritatea amplificatoarelor), eu folosesc sasiuri/cutii din lemn, dar aceasta este optiunea proprie...

Un plus este faptul ca prelucrarea este si mai usoara, iar o placa din lemn suporta mai bine greutatea transformatoarelor, decat una din metal, care necesita o grosime respectabila, in cazul unor transformatoare grele...

----------------

Tot de la constructorul japonez citire, iata si aspectul interior (este vorba de un amplificator cu 2A3), care este de admirat...

 

Oricum, ideea este ca alimentarea ocupa o laterala, iar restul montajului... aproximativ 2/3 din restul spatiului.

Eu utilizez aceasta topologie cu succes si o recomand.

NB-2A3.top-F.JPG

NB-2A3.inside-L.JPG

Editat de fcon
Link spre comentariu

Multumesc @fcon.  Cam la asta m-am gindit si eu, adica amplificatoarele pe stinga si alimentarea pe dreapta. Ma gindeam, ca intre amplificatoare si alimentare, sub sasiu, sa pun o bucata de tabla de fier, din fata in spate.

La ideea montarii trafului in fata si droselul si redresoarea in spate, m-am gindit si eu, dar nu imi se parea OK sa pun traful de retea aproape de tubul preamplificator, recte EF86.

Acum 58 minute, fcon a spus:

campul electromagnetic NU este concentrat radial, pe circumferinta, ci central.

Asta inseamna ca, in conformitate cu pozele puse de mine mai sus, axele cimpurilor sunt perpendiculare, deci cu contact mutual minim?

La sasiu integral din lemn, m-am gindit. Am si aplicat ideea, la un aparat de radio cu tuburi. Am folosit placa de parchet laminat. Nu prea mi-a placut rezultatul final, placa mi-a parut prea groasa, 7 mm, pentru aplicatie, dar treaba e totusi interesanta. Un placaj de 4 mm, ar fi fost mult mai bun, dar...de unde? Chiar daca gasesti, dimensiunile foii sunt prea mari.

Link spre comentariu
Acum 58 minute, icar a spus:

Nu prea mi-a placut rezultatul final, placa mi-a parut prea groasa, 7 mm, pentru aplicatie, dar treaba e totusi interesanta. Un placaj de 4 mm, ar fi fost mult mai bun, dar...de unde? Chiar daca gasesti, dimensiunile foii sunt prea mari.

Iata ultima cutie din lemn (42cm/29 cm) de placaj multistratificat de 8 mm, cumparat de la Hornbach (diverse dimensiuni, cea mai mare de 1,20m/1m, la cca 45 lei)...

O cutie asemanatoare, pentru un amplificator cu 807, suporta fara probleme cele cca. 16 kg de piese...

cutie1.jpg

cutie2.jpg

cutie3.jpg

amp.jpg

Editat de fcon
Link spre comentariu

Varianta de jos cu marginea proeminenta arata mult mai bine decat cea tesita. 

Place culoarea si luciul stil "clasic" 

Si ca butonul de volum nu e in mijloc, nu ai senzatia ca e un sertar de mobila intors. Felicitari. 

Link spre comentariu

Inca o idee: lemnul poate fi vopsit (cum este cel de la amplificatorul cu margine proeminenta) cu vopsea/lac de barca (Hornbach/Leroy).

Si cutia cu margini tesite va fi vopsita in negru (mat/lucios?), dupa ce vor fi date toate gaurile pentru socluri, WU-metru si volum.

Singura pata de culoare va fi un condensator din alimentare, mare si rosu, care va fi plasat pe sasiu...

Editat de fcon
Link spre comentariu

Da, fain proiect! Am o intrebare, 8 mm nu-i prea mult grosine pentru socluri? Soclul ar intra 5 mm in placa de lemn, la 3 mm grosime ranasa, din contace nu mai ramine mare lucru afara.

 

 

Link spre comentariu

Observ ca placa orizontala care sustine toate componentele este metalica sau din lemn....cu inconvenientele de rigoare!....adica tabla este ceva mai greu de prelucrat mecanic iar lemnul trebuie sa aiba o anumita grosime pentru a fi rezistent mecanic...

Vă propun o soluție alternativa- sa cumparam textolit (culoare maro) sau sticlotextolit (galben si care are si varianta FR4 -verde) de 3 sau 4 mm grosime care face față cu brio la o suprafață de-sa zicem 40 x 40 cmp- la o greutate de 20-25kg fără să se deformeze!...testat!...la grosimea de minim 3mm -optim 4mm!- toate elmentele de fixare-în speță șuruburi cu cap ingropat- se pot aduce la nivelul plăcii fără probleme!...se pt practica decupări pentru carcase/miezuri...valabil pentru componentele de deasupra plăcii cât și pentru cele de dedesupt.......acoperirea finală -de aspect!- din folie plastifiată sau tablă f. subțire este infinit mai ușoară decât prelucrarea materialului brut....lucrez de ani de zile cu aceste materiale și vorbesc în cunoștință de cauză!...textolitul este mediu la dificultatea prelucrarii relativ la uzura frezelor-burghielor iar sticlotextolitul se prelucrează mult mai ușor dar uzează ceva mai repede sculele prelucrătoare.....

 CONCRET! pot procura de la firma cesivo plăci de 1m x 2m din materialul ales si putem împărți/distribui doritorilor bucăți de dimensiunile dorite....prețul acum 2 ani era undeva la 30lei /kg....iar o placă de 3mm grosime are o greutate estimată de 12kg și o placă de 4mm grosime are o greutate estimată de 16kg...eu pt cumpăra o placă de 1 x2mmp dar am nevoie de utilizatori care să solicite materialul respectiv...să cumpăr doar pentru mine fără să recuperez o parte din bani nu se justifică!...chiar nu am ce face cu 2mp de sticlotextolit de 4mm grosime!...deci,dacă considerați soluția viabilă pentru cei interesați,aștept un feed-back aici și voi deschide un topic group-buy la taraba lămparului...de decupare/tăiere/distribuire bucăți mă ocup eu....

se poate cumpăra și o placă mai groasă,de 5mm...sau 6mm grosime...exprimati-vă opțiunile și procedăm în consecință!

Cu scuze pt d-l icar că am făcut postarea asta aici,mi s-a părut oportună! ...dacă am greșit ,cer scuze și rog moderatorul secțiunii să steagă acest post!

Toate bune!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări