VTP Postat Octombrie 20, 2007 Partajează Postat Octombrie 20, 2007 Inca ceva: filtrele sunt o problema, solvabila insa, tot cu un pic de logica.Sincer, nu stiu ce determinari se pot face in conditii DIY, dar, luand masuri constructive corecte si gandind o solutie simpla, rezultatul este f.bun. Multi cad in plasa de a utiliza un morman de corectii care li se par, tot din credulitate, ca fiind ceva necesar pana la a fi impus! Un studiu al solutiilor industriale, este, relevant.Poate cineva sa explice cum face corectia de faza din filtru? Cum linearizeaza zona din preajma Ft pentru filtrele de ord.I,II,III,IV ? Cand se conecteaza inversat tweeterul? dece multe firme folosesc bobine cu miez in filtre, la incinte cu pretentii? Ce miez este mai bun: fier, fier silicios, carbonil, ferita moale sau ferita tare?Cum afecteaza reteaua de compensare a impedantei wooferului timbrul in cazul filtrului de ord.I sau II?Cred ca subiectele astea ar fi mult mai de folos decat plantarea de notch-uri si zobele peste tot! Link spre comentariu
CBI Postat Octombrie 21, 2007 Partajează Postat Octombrie 21, 2007 Cine este curios ,se gasesc cateva explicatii concrete si pe google : http://sound.westhost.com/ptd.htm http://bellsouthpwp.net/l/j/ljfrank/CrossoverTips.html ... La fel si despre circuite de corectie,rolul lor,cand se pun,bobine cu miez,distanta dintre centrele acustice si lungimea de unda,de ce nu se folosesc diametre mari la frecv inalte,influenta cutiei(asa zisa baffle step compensation),lucruri neluate in calcul si care duc la cunoscuta lada cu difuzoare Nu cred ca sta nimeni sa detalieze asa ceva pe un forum.In cateva cuvinte nu se poate explica concret,si nu toti avem priceperi pedagogice.Cu ceva cunostinte de fizica,mate de liceu si lb engleza se pot intelege toate fenomenele,sunt ptrezentate si exemple.Se gasesc carti,pe comanda. Oricum,apar destule pb in constructia unei incintei si este bine sa stim la ce sa ne asteptam. Cert este ca toate filtrele pasive introduc defazaje,orice adaugare modifica spectrul tot pasiv,taie dinamica,deci cu cat mai putine cu atat mai bine,dar uneori nu se poate fara ele iar simularile si inchipuirile nu ajuta indeajuns. Daca doreste cineva si se pricepe sa explice anumite fenomene pt incepatori este binevenit,pt ca nici eu nu am gasit pe forumuri autohtone explicatii clare despre aceste fenome,doar franturi pe ici pe colea. Aici nu este locul lor.Poate intr-un topic separat. Link spre comentariu
radue Postat Octombrie 21, 2007 Partajează Postat Octombrie 21, 2007 Ca sa intelegi fenomenul iti trebue cunostinte de fizica bfoarte dettaliate, trebuie sa intelegi fenomenul foarte bine. Matematica iti trebuie, dar nu asa de mult, dar bineinteles asta depinde de ceea ce vrei sa realizezi. Uita-te pe siteul incintei tqwt, sa vezi acolo mate care o faci doar in facultate. Ideea este ca nu oricine este capabil ( evident in cazul in care nu are cunostinte tehnice destul ) sa proiecteze o incinta.Ceea ce se poate observa pe forumuri este ca daca cineva spune ceva ( cineva arunca o piatra ) toti o iau drept buna, chiar daca este gresita.Inainte ca sa va luati dupa spusele cuiva, indiferent de cate posturi si de ce statut are pe forum, trebuie sa se inteleaga un lucru: indiferent de obiect, un lucru de calitate costa destul de mult!Sa revenim ontopic. Daca doriti sa continuam discutia spuneti si eu sau colegul meu facem un topic seaprat, unde sa abordam aceste probleme. Link spre comentariu
VTP Postat Octombrie 21, 2007 Partajează Postat Octombrie 21, 2007 @CBI,Te-ai spalat pe maini! Si Pilat din Pont a facut asta.In alta ordine de idei, ceea ce am mentionat mai sus sunt cateva aspecte care NU sunt tratate corespunzator sau suficient, si, in cele mai multe cazuri, NU SUNT TRATATE DELOC pe net si nici in carti de referinta!Le-am citat pentru ca toate, si inca altele, nementionate aduc modificari ale timbrului incintei, adica tocmai ceea ce diferentiaza o incinta de alta, o solutie de alta, etc. :goodman: Poate ca cineva e totusi preocupat de unele aspecte si e interesat sa schimbe niste observatii proprii cu altii DIY-eri. Link spre comentariu
CBI Postat Octombrie 21, 2007 Partajează Postat Octombrie 21, 2007 Da m-am 'spalat pe maini' pt ca nu am experienta practica necesara pt a exemplifica asa ceva.Ce stiu eu,si am inteles,sunt cunostinte relativ teoretice,prinse de prin diverse surse,si nu le pot sustine decat pana intr-un anumit punct.Tinand cont de varsta si preocuparile mele,nu cred ca exista altcineva sa abordeze in detaliu.Este posibil sa nu fie abordate,nu cunosc,dar nu m-a interesat.Acustica sau facutul boxelor s-au intersectat cu domeniul meu de studiu.(la fel si amplificatoarele)Am incercat de cateva ori sa fac masuratori,dar neavand materiale de proba la dispozitie nu pot trage concluzii.In carti ,totul este prezentat dpdv matematic,calcule si formule peste formule Daca stam sa ne gandim,nu stiu pe nimeni care sa prezinte ceva masuratori pe care sa le exemplifice.Mai toti am copiat boxe din divese surse,fara nici un fel de informatii,doar niste dimensiuni pt o cutie si niste filtre. Sunt vreo 2 intrebari acolo care recunosc ca nu pot raspunde,am idei ceva,dar nu clare.Doar cineva care are experienta practica poate raspunde mai mult.Oricum nu cred ca este cine stie ce inginerie sa nu poate fi inteleasa. Sunt cazuri si cazuri si nu cred ca exista o regula care sa fie aplicata ca o definitie(ca la carte).Pb-mele se mai rezolva si in faza practica,cand ne lovim de ele.(nu imi inchipui eu ca fac asa si gata,asa e) Chiar daca dau niste sugestii,observatii,asta nu insemana ca asa e cel mai bine,ca merge 100%.Si cei care primesc sfaturi au propriul lor cap,cine nu e in stare si stie ca nu il duce capul,la ce se mai apuca de asa ceva. Am mai spus,cine e pasionat si are vointa,afla el pana la urma.Tot e bine ca mai sunt si altii care nu iau mura-n gura si mai incearca cate ceva(mai despica firul) Ca tot v-am prins,explicati-ne si noua cum sta treaba cu pct-u ala pana la urma.Cu wg-u atasat are caracteristica liniara pana aproape de 28k cum ati zis in alt loc,ca am gasit asta http://www.troelsgravesen.dk/C17_II.htm si acolo se observa clar ca wg-u da boost pe medie.Nu mai zic nimic despre ce se intampla cu frecv peste 20k ca nu are rost. Scuze de OT Link spre comentariu
VTP Postat Octombrie 21, 2007 Partajează Postat Octombrie 21, 2007 Important este unde stabilesti Ft si tipul filtrului. In cazul dat de tine, s-a lucrat cu ord.I si a mai si scos ferofluidul.In principiu, daca a fost dotat cu ferofluid, este bine sa-l pastrezi, ptr.ca are rol de autocentrare a calotei, amortizare ( elimina compensarea impedantei ) si mareste puterea disipata. WG asigura o excelenta dispersie printr-o cuplare mai buna cu mediul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum