fratello Postat Aprilie 15, 2021 Partajează Postat Aprilie 15, 2021 Va salut ! Am montat mai demult in baie 3 lampi LED ( de 9W, ceva de genul : https://www.iluminat-ieftin.ro/106/Lampa-LED-T5-60cm-cu-suport-inclus-9W) si 1 lampa (mai corect spus un suport pt 2 tuburi) cu 2 tuburi LED (ceva de genul : https://www.led-concept.ro/tub-led-t8-9w-60cm-360-grade-mat-sticla). Intrerupatorul este unul touch, dublu (hol si baie). Toate cele 4 corpuri de iluminat, 3 lampi slim + lampa cu 2 tuburi, sunt conectate in paralel. Cele 3 lampi LED slim au propriile intrerupatoare si le pot aprinde dupa nevoie. Doar lampa cu 2 tuburi led este aprinsa by-default. De ceva vreme am remarcat ca, daca ramane ON intrerupatorul individual al oricarei lampi slim, atunci lampa respectiva clipeste (aprox 1 data la 2 secunde) cu toate ca intrerupatorul touch de la intrarea in baie este OFF. Daca TOATE cele 3 lampi slim sunt oprite din propriile intrerupatoare, lampa cu 2 tuburi LED functioneaza corect, in sensul ca nu flickere (cand intrerupatorul touch este OFF). Functionarea ON/OFF a intrerupatorului touch se face corect, nu sunt probleme. Becul LED (cu fasung E27) alimentat pe celalalt circuit prin acelasi intrerupator touch functioneaza corect. Am incercat, cf manualului de instalare a intrerupatorului touch sa conectez, direct pe cele 2 fire de alimentare ale "ansamblului" lampilor LED, un condensator nepolarizat de 0,33 uF@275 VAC. Nu s-a schimbat nimic !!! Azi am incercat sa conectez inca un condensator similar (acestea fiind livrate odata cu intrerupatoarele touch) direct pe bornele intrerupatorului ; situatia insa s-a inrautatit, clipirea fiind mult mai frecventa ( < 1/sec). Ce as putea face in aceasta situatie ??? Va multumesc anticipat pentru timpul acordat si posibilele solutii propuse ! Link spre comentariu
BogdanO Postat Aprilie 19, 2021 Partajează Postat Aprilie 19, 2021 Salut Vezi aici posibile solutii: Bogdan Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 19, 2021 Partajează Postat Aprilie 19, 2021 Fenomenul e cauzat de faptul că întrerupătoarele cu senzori ,,touch,, nu întrerup complet circuitul, fiindcă au nevoie de un mic curent pentru propria alimentare.Pe de altă parte, lămpile cu leduri au o rezistenţă internă mai mare decât un bec cu incandescenţă de aceeaşi putere, deci sunt predispuse să se aprindă slab dar vizibil şi la curenţi destul de mici, iar condiţia e îndeplinită de faptul că întrerupătorul touch permite un curent foarte mic pulsatoriu.Dacă aţi pune becuri incandescente ordinare, nu s-ar sesiza absolut nimic, filamentul lor având o rezistenţă destul de mică să nu fie influenţat de micul curent rezidual creat de întrerupător.Aşa cum s-a mai discutat pe alt topic, soluţiile sunt date de montarea în paralel cu fiecare lampă cu led a unui condensator de circa 0,47-1uF/475Vc.a. sau o rezistenţă de 47-100k/3W. De preferat ar fi condensatorul, fiindcă nu consumă nimic şi nu se încălzeşte. Link spre comentariu
fratello Postat Aprilie 19, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 19, 2021 (editat) Intre timp am montat un bec mic de frigider in interiorul corpului cu tuburile LED si am scapat de neplacere. Va multumesc pentru implicare si raspunsuri. Numai bine ! LE : Culmea e ca am montat un condensator de 0,33 uF x2 @275 VAC si nu a avut efect, iar cand am mai montat unul lucrurile s-au inrautatit ... Editat Aprilie 19, 2021 de fratello Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 19, 2021 Partajează Postat Aprilie 19, 2021 Probabil acolo condensatorul crea un circuit rezonant care în loc să anuleze efectul, îl amplifica.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum