Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se 'formeaza' varful de la letcon?

Vizitator ALiCE

Postări Recomandate

Salut!Sa presupunem ca am cumparat un letcon de 300.000, 12V 8W foarte dragut, dar pe varful lui nu adera deloc cositorul (este argintiu tot varful si nu are nici o depunere speciala, sau cel putin nu pare sa aiba)Sa-l dau cu smirghel stiu ca nu este cea mai buna varianta.L-am lasat sa fiarba in sacaz si degeaba. Sa incerc cu aspirina?Merci!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

2

• cirip

1

• yo9hrb

1

• zal

1

Top autori în acest subiect

il inmoi usor in sacaz,apoi apesi cu varful pe niste cositor(faci sandwinch cu cositorul,intre varful letconului si o suprafata dura si inifuga-faianta de ex)mai rotesti letconul,il mai scuturi sa cada cositorul si repeti operatia pana cositorul adera la tot varful

Link spre comentariu

Un comentariu: in nici un caz sa nu dai cu smirghel pe varf, ca il distrugi. Depunerea aia argintie este nichel si impiedica dizolvarea in timp a varfului de cupru de catre cositor. Daca dai cu smirghel si perforezi nichelul, varful e dus.In cazuri rebele in care cositorul nu adera, se poate curata varful cu o bucata de lemn moale, de brad de exemplu.Totusi, suspectez ca problema la tine este temperatura ridicata a varfului. Daca inmoi varful in sacaz, sacazul se evapora imediat sau fierbe cateva secunde pe varful letconului? Daca fierbe e ok. Daca se evapora f repede, temperatura e prea mare si reziduul care il lasa impiedica fludorul sa umezeasca varful.Reducerea temperaturii la un letcon obisnuit se face cu o priza cu dimmer pentru lumina. Prin experiente vei determina care e pozitia optima. Temperatura trebuie sa fie suficient de mare ca sa topeasca fludorul, dar nu atat de mare incat sa vaporizeze sacazul imediat.Cirip

Link spre comentariu
Vizitator ALiCE

Intr-adevar, temperatura pare sa fie problema.Dar nu este letcon clasic, este de 12V 8W :(.Iar la cablajele pe care trebuie sa le plantez, cu trasee de 0.25mm, cam dezlipeste cuprul de pe textolit.O sa vaz ce reusesc sa fac.

Link spre comentariu
Vizitator ALiCE

Da, CC.Tristor / triac - sunt deja limbi straine pentru mine.Deocamdata ma descurc cu el asa cum pot, nu am componentele necesare in casa pt a produce o sursa de tensiune reglabila.In viitor - oi vedea.BTW, relativ off-topic: Cu ce pot curata sacazul de pe cablaje? Fara acetona :d ca nu am suficienta si raman lipicioase...

Link spre comentariu

BTW, relativ off-topic: Cu ce pot curata sacazul de pe cablaje? Fara acetona :d ca nu am suficienta si raman lipicioase...

cam cu orice diluant/benzina/alcool izopropilicdupa ce dai cu acetona,trebuie cu alta carpa sa stergi ce ramane(sacazul diluat) si repeti operatia de cateva ori(depinde cat sacaz a ramas)poti sa torni zeama de lamaie pe trasee apoi sa cositoresti,asa nu mai ramane sacaz pe lagna trasee,dar mirosul acela,in concentratie mai mare e cam nasol
Link spre comentariu

cred ca vorbesti de letconul de la Donau, pentru SMD.am si eu unul, merge foarte bine, alimentat de la un stabilizator de 12V, 7812. Am fix 12V pe el si treaba merge struna.In schimb dupa ce am schimbat varful am observat ca cel nou este de o calitate muuult mai slaba decat originalul.

Link spre comentariu

Draga >>ALiCE<< nu este nici o problema, nu exista letcon care sa se incalzeasca la temperatura de care ai nevoie. nici macar statiile de lipit profesionale. Statia tine temp. pe care o reglezi dar nu faci numai un singur tip de lipituri. un astfel de letcon are inertie termica f. mica. Incearca cea mai simpla varianta. un comutator cu pedala. un intrerupator care scurtcircuiteaza o rez. de cativa Ohmi. cand ai nevoie sa lipesti, apesi cu piciorul pe pedala, scula se incalzeste de la temoeratura "de veghe" la temp. de lucru in cateva sec. Cand ai terminat cu lipitul, iei piciorul si temperatura varfului scade pana la limita inferioara. Eu am doua pistoale "Radio Progres" care merg F. bine, dar cel mai mare randament il am cu letconul(ciocanul de lipit) cu pedala. Imi pare rau ca te stresez dar daca am de lipit un trz. FET o fac cu ciocanul scos din priza, orice lipitura, contrar sateptarilor, trebuie realizata cat mai repede pentru a nu permite caldurii sa ajunga la jonctiune. Inertia termica. Toate smecheriile cu senzori si cu reglarea temperaturii sunt ptr. "cofetari". Dupa 10 - 20 de lipituri vei sti cand si cat sa apesi pe pedala. Incearca un sfat de la un hodorog. Bafta!

Link spre comentariu

Eu stau sa ma gandesc, nu cumva ai supraalimentat letconu, si asta sa fie cauza supraincalzirii? Incearca sa masori tensiunea cu letconu' conectat. Eventual scade cumva tensiunea cum s-a zis mai sus, ai nevoie doar de un redresor cu tensiune reglabila la maxim 1.5 A. Eu am luat un burete special pt. curatarea varfului si face treaba buna. Cum au zis si altii, daca folosesti chestii abrazive s-a zis cu aderenta.

Link spre comentariu

Pistolul de lipit foloseste o ansa din sarma de cupru iar ciocanele de lipit ieftine folosesc varfuri din sarma de cupru sau sarma de cupru cositorita.La o utilizare intensiva, cuprul se dizolva in aliajul de lipit si varful ciocanului se consuma.Pentru a evita acest lucru, letconul foloseste varfuri de cupru acoperite cu nichel la care cositorul nu mai adera.Aceste varfuri se utilizeaza doar cu aliaj de lipit (fludor) si curatarea de rezituuri se face prin frecare de un burete umed.Scopul varfului este doar de a transfera caldura de la letcon la suprafata de lipit, nu trebuie sa adere cositorul pe el.Tehnologia de lipire este diferita la pistol de lipit si letcon.Pistolul de lipit topeste si retine pe varf cositorul si trebuie adaugat sacaz pentru ca cel din fludor se arde inainte de a ajunge pe placa de PCB pentru arealiza lipitura.Varful letconului se pozitioneaza in contact cu terminalul componentei si traseul de cablaj imprimat iar din pozitia opusa (180 grade) se aplica fludorul care se topeste si realizeaza lipitura, iar sacazul pe care il contine ajuta la realizarea unei lipituri de calitate, ramane in lipitura si nu ajunge pe varful letconului.Daca pe varful letconului adera cositorul acel varf este terminat, in scurt timp se consuma si trebuie schimbat, la utilizare normala cu un varf se poate lucra si 1000-1500 de ore iar daca stratul de nichel este distrus sub 100 ore.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări