Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa alimentare DC 15KV

Postări Recomandate

Buna ziua!

Incep prin a mentiona ca nu sunt foarte experimentat in ale electronicii, ci sunt doar amator !

As dori si eu un pic de ajutor cu construirea unei surse de alimentare de 14-15KV DC.

Sa incep cu inceputul:

am achizitionat un tub de NVG Gen 1  Philips XX1080:

XX1080

Tubul necesita alimentare de 14700 - 15400V iar pentru focalizare 450-500V

eu ma gandisem sa ii construiesc o sursa de alimentare din <<acest generator de curent inalt (15KV)>>cu o punte redresoare la iesire facuta cu 4 diode tip <<2CL77>> .... si pentru cei 500V de focalizare ... rezistoare de 3-5W in serie ...

credeti ca functioneaza ? alte idei (cu cat mai simplu de realizat, cu atat mai bine)

mentionez ca tensiunea de alimentare as dori sa fie 3-9V (baterii) pentru mobilitate

cineva, pe eBay, propusese acest montaj, fara a da prea multe detalii, dar tot imi trebuiesc cei 14kV DC:

s-l1600.jpg

multumesc mult de ajutor!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

2 hours ago, BRANCA said:

Modulele alea sunt de experimente.Curent f f mic pe ieşirea de înaltă.Nu văd din fişa tubului ce curent necesită pe 15 kV.

nici eu nu am gasit pe nicaieri mentionat consumul, dar, imi imaginez, fiind un tub gandit sa fie si portabil si alimentat de la baterii de mici dimensiuni, ca nu are un consum foarte mare ...

Link spre comentariu

În principiu, schema aia cu rezistori pentru divizarea tensiunii înalte merge.Dar trebuie o construcţie cu izolare excepţională, dată find tensiunea înaltă.Rezistorii trebuie acoperiţi cu răşină epoxy de calitate, aerul fiind extras prin vidare.Orice bulă de aer rămasă în răşină va putea cauza străpungerea izolaţiei.Poate fi folosită şi turnarea de polistiren sub formă de bare de lipit, dar tot cu grijă să nu rămână aer în masa izolaţiei.Dacă nu aţi mai lucrat cu înaltă tensiune veţi avea mari dificultăţi prima dată...de aceea am recomandat căutarea sursei originale sau ceva similar.

Aş recomanda ca alternativă module turnate în răşină, ceva de genul ăsta.

https://www.aliexpress.com/item/32816404800.html?spm=a2g0o.search0302.0.0.429c2e25Vm0HiR&algo_pvid=7d78c3c3-3d5b-41de-9eda-784528635719&algo_expid=7d78c3c3-3d5b-41de-9eda-784528635719-36&btsid=0bb0623216183727863498035e07f8&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Sau

https://www.aliexpress.com/item/4001209364885.html?spm=a2g0o.search0302.0.0.429c2e25Vm0HiR&algo_pvid=7d78c3c3-3d5b-41de-9eda-784528635719&algo_expid=7d78c3c3-3d5b-41de-9eda-784528635719-0&btsid=0bb0623216183727863498035e07f8&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Acel modul de care vorbeai în prima postare cred că ar merge şi el, dar tot ar trebui turnat în răşină pentru izolare, împreună cu divizorul necesar focalizării.

Altfel munceşti degeaba.Vezi modul compact de realizare al sursei originale.E turnată complet în răşină.

Link spre comentariu

Cred ca s-ar putea incerca ceva pe baza unui traf pt tuburi CCFL care este destul de mic si poate scoate 1500-2500V la iesire si apoi citeva multiplicatoare cu diode si condesatoare pina la 15KV. Focalizarea se poate lua direct de la iesirea trafului fiind tensiunea mai mica si implicit pierderile de putere pe divizor semnificativ mai mici.

Alimentarea trafului se poate face cu un convertor Royer eventual chiar o bucata dintr-un convertor original din vre-un monitor si apoi modificat.

Dar asta doar daca necesita un curent foarte mic de alimentare.

Link spre comentariu
2 hours ago, validae said:

În principiu, schema aia cu rezistori pentru divizarea tensiunii înalte merge.Dar trebuie o construcţie cu izolare excepţională, dată find tensiunea înaltă.Rezistorii trebuie acoperiţi cu răşină epoxy de calitate, aerul fiind extras prin vidare.Orice bulă de aer rămasă în răşină va putea cauza străpungerea izolaţiei.Poate fi folosită şi turnarea de polistiren sub formă de bare de lipit, dar tot cu grijă să nu rămână aer în masa izolaţiei.Dacă nu aţi mai lucrat cu înaltă tensiune veţi avea mari dificultăţi prima dată...de aceea am recomandat căutarea sursei originale sau ceva similar.

Aş recomanda ca alternativă module turnate în răşină, ceva de genul ăsta.

https://www.aliexpress.com/item/32816404800.html?spm=a2g0o.search0302.0.0.429c2e25Vm0HiR&algo_pvid=7d78c3c3-3d5b-41de-9eda-784528635719&algo_expid=7d78c3c3-3d5b-41de-9eda-784528635719-36&btsid=0bb0623216183727863498035e07f8&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Sau

https://www.aliexpress.com/item/4001209364885.html?spm=a2g0o.search0302.0.0.429c2e25Vm0HiR&algo_pvid=7d78c3c3-3d5b-41de-9eda-784528635719&algo_expid=7d78c3c3-3d5b-41de-9eda-784528635719-0&btsid=0bb0623216183727863498035e07f8&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Acel modul de care vorbeai în prima postare cred că ar merge şi el, dar tot ar trebui turnat în răşină pentru izolare, împreună cu divizorul necesar focalizării.

Altfel munceşti degeaba.Vezi modul compact de realizare al sursei originale.E turnată complet în răşină.

Ceva de genul asta mi-aș fi dorit și eu sa folosesc dar nu găsesc de 15KV ... cel mai mic 50KV și nu am idee cum “sa pierd pe drum” 36KV 

cat despre turnat in rășină, asta o sa fac dar nu am cu ce sa o videz ... sper sa nu fie prea aerată rășină turnată ... vreo recomandare de o anume rășină ? ... mai citisem de parafina ... mă gândeam ca e mai ușor de topit și turnat aia 

Link spre comentariu

Vezi că acolo au şi mai mici, trebuie doar să cauţi.Citeşte atent specificaţiile, dacă vrei să ajungă mai repede cauţi magazine cu depozite europene, Polonia ,Cehia, Spania..

Există răşini foarte fluide care pot fi turnate fără să facă bule, important e ca amestecarea răşinii să fie făcută uşor ca să nu înglobeze aer.Parafina e bună, dar la temperaturi caniculare se topeşte şi poate curge.Eu aşa am impregnat primele bobine de inducţie pentru electrificatoare, fierbeam bobina în parafină până ieşea tot aerul prins între straturi.Dar e un procedeu migălos şi potenţial periculos.Vacuumarea se poate face şi cu un banal aspirator sau mai bine compresor frigorific recuperat.Compresoarele frigorifice pot crea atât presiuni cât şi vacuum avansate.Şi pot fi găsite la fier vechi de multe ori funcţionale.

Uite ceva surse dedicate:

http://www.hioptic.com/night-vision-equipment/high-voltage-power-supply/high_voltage_power.htm

Link spre comentariu
5 hours ago, validae said:

Vezi că acolo au şi mai mici, trebuie doar să cauţi.Citeşte atent specificaţiile, dacă vrei să ajungă mai repede cauţi magazine cu depozite europene, Polonia ,Cehia, Spania..

Există răşini foarte fluide care pot fi turnate fără să facă bule, important e ca amestecarea răşinii să fie făcută uşor ca să nu înglobeze aer.Parafina e bună, dar la temperaturi caniculare se topeşte şi poate curge.Eu aşa am impregnat primele bobine de inducţie pentru electrificatoare, fierbeam bobina în parafină până ieşea tot aerul prins între straturi.Dar e un procedeu migălos şi potenţial periculos.Vacuumarea se poate face şi cu un banal aspirator sau mai bine compresor frigorific recuperat.Compresoarele frigorifice pot crea atât presiuni cât şi vacuum avansate.Şi pot fi găsite la fier vechi de multe ori funcţionale.

Uite ceva surse dedicate:

http://www.hioptic.com/night-vision-equipment/high-voltage-power-supply/high_voltage_power.htm

Link-ul asta e aur curat ... dacă reușesc sa le scriu (mi-a dat eroarea 500 la 10/10 încercări pana acum) se rezolva problema mea “existențiala”

am tot căutat surse încapsulate deja pe aliexpress, dar sub 50KV nu am găsit ... doar modelul menționat in postul meu inițial ... dacă găseam, nici nu mai conta unde au depozitul și cât de greu vine, atâta timp cât vine 

buna observația cu parafina și caldura ... nu gândisem atât de “in avans”; eram focusat pe rezolvarea problemei actuale 

mulțumesc mult de răspunsurile de pana acum 

Link spre comentariu
6 minutes ago, validae said:

Ai luat legătura cu ei prin formularul de aici ?

Nu ştiu dacă livrează la persoane fizice, ei fiind în principal producători de echipament militar.

http://www.hioptic.com/contact-us.htm

Am încercat și asta și cel de la “request sample” ... aceiași eroare 500

poate mai încerc zilele astea și am mai mult noroc 

teoretic o sursa de tub gen 1 nu ar trebui sa fie restricționată pe nicăieri; e o generație depașită pt uz militar ce a fost pusă și la dispoziția civililor 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări