KISS Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 Daca face o simulare nu-i spune calculatorul ce bias ii trebuie pentru clasa A? La clasa AB zicea Cordell ca e fix 26mV pe rezistenta din emitor, poate scrie in carte cat e pentru clasa A. O fi 260mV? Eu nu ma pricep la calcule si nici la calculatoare, habar n-am sa proiectez un etaj final in clasa A, dar poate ne ajuta colegii aia care stiu teoria. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 (editat) E simplu! Daca vrea sa meargă în clasa A pina în clipping atunci pe sarcina de 4 ohm rezulta 60V/4ohm=15A Pt asta trebuie vreo 20 de tranzistoare în paralel ca să ramina tranzistoarele în SOA, pt ca transustoareke uzuale au cam 1A la 40V iar la 60V nu trec de 0.6-0.8A. Iar radiatorul trebuie sa disipe : 120Vx15A=1800W și asta doar pt un canal. Editat Aprilie 10, 2021 de sesebe Link spre comentariu
ex.escu Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 La pag.7, in topicul Hiraga Le Monstre, e un articol cu un amplificator, de 20w/8ohm-28w/4ohm cu triplet clasa A , 3 finali in paralel (in capsula to3) la care curentul in repaus e 0,58A/8ohm, 1A/4 ohm ,realizat de un profesionist. Daca Dvs. incercati sa aduceti un final de 100w in clasa A, probabil cu un final 2sc5200/2sa 1943 (fake or not) il distrugeti imediat , ceea ce probabil s-a intamplat. Unele amplificatoare din epoca "golden age" in audio , vandute de firme serioase, Yamaha, Luxman functionau la cca.1/10 din puterea nominala in clasa A, apoi treceau in clasa AB, mai economica; puterea livrata in clasa A era suficienta pentru o auditie normala. De exemplu, un amplificator ,sursa de inspiratie pentru un alt amplificator din un alt topic , Luxman L530, are 120w nominal, 15w in clasa A, filtaj de 2x 30.000uf/71v,comun pentru ambele canale,cate 2 finali in paralel,etc. Dvs. puteti sa modificati finalul( varianta propusa de Dl. Zal , cu cate2 finali buni in paralel ) sa functioneze in clasa A , pana la cca.10w, cu un comutator la superdioda, filtraj decent de min. 2x22000uf, si obtineti un amplificator f.bun. Succes. P.S. Sper sa nu fie considerat "off topic.) mod. note - am editat un pic postul dvs pt ca mutand discutia in topic separat nu s-ar mai fi inteles referinta facuta PS - Nu sunteti off-topic Link spre comentariu
KISS Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 @ex.escu... @sesebe, nu m-ai lamurit...sa zicem ca are doar doua perechi de finali c5200/a1943. Cat e bias_ul si puterea maxima pentru clasa A la +-63V si sa ramana in SOA? Hai, ca stiu ...tu esti rapid la treburi d'astea, mai schnell decat LTSpice. Hai sa ajutam omul asta, ca arde si canalul ala bun. Link spre comentariu
maxente Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 (editat) Acum 5 ore, Mli a spus: Am marit curentul de mers in gol cat s-a putut,ca si auditie, la volum mic n-am simtit nici o diferenta, in schimb la volum mare da, doar ca nu a durat prea mult si s-a lasat cu fum Amplifu ala are doar o pereche de finali alimentati la ce tensiune simetrica ? Cat curent de mers in gol i-ai dat inainte sa crape ? Sper sa nu fie o discutie asa doar de dragul postarii sa animam sectiunea. Editat Aprilie 10, 2021 de maxente Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 (editat) 5 hours ago, Mli said: Poate ca am exagerat eu cu volumul, finalii sunt peste limita la alimentare +-63v, 2sc5200 2sa1943. 1 hour ago, maxente said: Amplifu ala are doar o pereche de finali alimentati la ce tensiune simetrica ? Cat curent de mers in gol i-ai dat inainte sa crape ? A spus ce alimentare are. Dupa SOA, cu radiator INFINIT, la 60V avem teoretic un pic sub 2A. Dar cum INFINITUL nu exista, probabil ca dupa derating... sa ramanem cu 15-25% din aia 2A. Din pacate, Toshiba nu ne zice care e deratingul pe grad C. In ampliful de l-am finalizat (l-am mai numit), am tot o pereche 1943-5200 alimentata la +/-24Vcc. Am jonglat cu 1,2-1,3A, dar am ramas la schema originala (indica 0,7A), caci am sistem central de climatizare, nu am nevoie de calorifer. Editat Aprilie 10, 2021 de Mircea Link spre comentariu
Mli Postat Aprilie 10, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2021 2 perechi de finali pe ramura, filtrare 0,2farazi, curentul de mers in gol l-am dat cat s-a putut. A puscat un condesator de 100 microfarazi si o rezistenta . Ampliful e stereo si s-a dus doar canalul la care am umblat Link spre comentariu
vijelie02 Postat Aprilie 11, 2021 Partajează Postat Aprilie 11, 2021 Acum 8 ore, Mli a spus: A puscat un condesator de 100 microfarazi O fi fost montat invers, sau era la o tensiune mai mica. Link spre comentariu
Mli Postat Aprilie 11, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2021 (editat) Nu am montat nimic invers, amplificatorul are 7 ani vechime , l-am chilarit pe sarcini de 4 ohmi si a mers fara probleme. Editat Aprilie 11, 2021 de Mli Link spre comentariu
maxente Postat Aprilie 11, 2021 Partajează Postat Aprilie 11, 2021 Pune si o schema sa se vada exact cum sta treaba. Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 11, 2021 Partajează Postat Aprilie 11, 2021 Repet, ramane de definit cati W vrei in clasa A. Daca vizezi 2-3-4-5W, e fezabil chiar cu radiatorul existent (la care inca n-am vazut poza). Daca vrei 30W... alta e problema. Sper ca stii cum sa masori cat sa determini in ce clasa esti. Link spre comentariu
Mli Postat Aprilie 11, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2021 https://imgur.com/a/G4U1O9n https://imgur.com/a/sTcfXHG Link spre comentariu
KISS Postat Aprilie 11, 2021 Partajează Postat Aprilie 11, 2021 (editat) Foarte interesant...tranzistori montati in partea de sus a radiatorului Deci, amplificatorul ala, lasa-l asa cum este, nu o sa mearga niciodata in clasa A. Editat Aprilie 11, 2021 de KISS Link spre comentariu
lalihifi Postat Aprilie 11, 2021 Partajează Postat Aprilie 11, 2021 Faci si tu ca aia de la Marantz ma-5 , ma-6 sau PM7200 . Lasi alimentarea mare +_63 pentru clasa AB si pentry clasa A mai faci o priza ca sa obtii undeva pe la 29..30vdc pe ramura . O sa ai cam la 30w pe +_29vdc (cred ca pe 8 ohmi) Practic doar la etajul final schimbi alimentarea (switch) dar la partea de intrare pastrezi cat ai acum +_63vdc Cand modifici alimentarea comuti si curentul de repaos in acelasi timp (o resistenta adaugata la superdioda...etc) Studiaza schemele ca sa intelegi poate te ajuta (le gasesti usor pe hifi engine) Radiatoarele tale si doua perechi de finali pe etaj o sa-ti ajunga la pe canal 30w . Este doar parerea mea ..nu am incercat . Link spre comentariu
KISS Postat Aprilie 11, 2021 Partajează Postat Aprilie 11, 2021 (editat) 9 minutes ago, lalihifi said: Faci si tu ca aia de la Marantz ma-5 , ma-6 sau PM7200 . Lasi alimentarea mare +_63 pentru clasa AB si pentry clasa A mai faci o priza ca sa obtii undeva pe la 29..30vdc pe ramura . O sa ai cam la 30w pe +_29vdc (cred ca pe 8 ohmi) Practic doar la etajul final schimbi alimentarea (switch) dar la partea de intrare pastrezi cat ai acum +_63vdc Cand modifici alimentarea comuti si curentul de repaos in acelasi timp (o resistenta adaugata la superdioda...etc) Studiaza schemele ca sa intelegi poate te ajuta (le gasesti usor pe hifi engine) Radiatoarele tale si doua perechi de finali pe etaj o sa-ti ajunga la pe canal 30w . Este doar parerea mea ..nu am incercat . 30W...consum din sursa, pe rail, nu pe difuzor in clasa A. Eficienta clasei A este de 25%, deci la 60W consumati o sa ai, ideal, vreo 15W la iesire. Editat Aprilie 11, 2021 de KISS Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum