Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare semnalizator cu led


Soos Adalbert

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Soos Adalbert

    3

  • validae

    2

  • BRANCA

    1

  • Dxxx

    1

Top autori în acest subiect

Bună ! Merci ! Ba daaaa ! Scuterul l - am primit complet echipat !Semnalizarea și poziția spate e un montaj cu leduri , dar nu e suficient pe timp de zi !De aceea aș dori ceva suplimentar ! Cu stimă ,

Link spre comentariu

Dat fiind că o sursă în comutaţie care să aibă o plajă de alimentare atât de mare nu e tocmai mică şi nici uşor de găsit (se găsesc uşor cu intrare la maxim 40V) cred că ar fi mai simplu dacă ai înseria multe leduri roşii sau portocalii pentru a folosi tensiunea disponibilă nemodificată, doar cu o rezistenţă de limitare.De exemplu cu 30 de leduri superflux înseriate cu o rezistenţă de 470 Ohmi/3W ai obţine o iluminare destul de puternică fără să modifici tensiunea de alimentare.

Ai putea să pui o poză cu montajul original, să vedem abordarea constructorului ? Poza o încarci pe  https://imgur.com/upload şi pe poza urcată acolo dai click dreapta şi alegi ,,Copy image,, apoi dai ,,Paste,, pe forum ca să apară direct.

Link spre comentariu

Desi singura solutie adevarata este cu driver in comutatie, in acest caz se poate rezolva oarecum corect si in alta maniera.

 

Evident ca nu se discuta de "rezistenta serie" daca doresti vizibilitate pe timp de zi.

Rezistenta serie nu ofera un curent BINE controlat, in plus este de presupus ca doresti putere un picutz mai mare.

 

Deci solutia ar fi cu un GCC simplu cu LM317, practic numai IC plus o rezitenta (neglijand eventualele capacitati de filtrare).

317 lucreaza flotant, deci cel putin teoretic 48V nu necesita decat catene de leduri cu tensiune peste 8V.

 

INSA - tensiunea ta este foarte variabila, trebuie masurata tensiunea la incarcare maxima Umax (mult peste 48V) si cea la descarcare maxima Umin (inainte de decuplare, asta va fi mult sub 48V).

Tocmai din cauza asta "solutia" cu rezistenta serie NU MERGE deloc, ar duce la variatii foarte mari de luminozitate in funtctie de starea bateriei incarcata/descarcata.

Calculul ledurilor trebuie facut plecand de la Umin.

 

Practic sa zicem ca ai Umin=35V, atunci catena de leduri trebuie sa aiba Umin, minus ICdrop-out (~ 2V), minus variatia Vf pe catena, si aici 2V ar fi deajuns.

Deci 35-2-2 = 31V.

Daca ledurile au spre exemplu Vf=2V la curentul propus, atunci trebuie catene de 15 leduri in serie (adica Vf pe catena sa fie 30V, ceva mai mic decat cei 31V calculati).

 

IC va mentine curentul constant INCEPAND de la 30V + dropout = 32V, adica de la o tensiune sub cea minim posibila pe bateria ta.

Aici putem sa calculam si tensiunea maxima ADMISA, adica 30V (ce cade pe leduri) plus 40V (maxim pe IC, flotant) adica 70V... in mod sigur cu bateria incarcata la maxim vei fi sub aceasta tensiune.

 

Daca presupunem Umax = 55V, atunci pierderea pe driver va fi 25V, energia corespunzatoare este transformata in caldura (pierduta) ceea ce este mult mai prost decat cu un driver in comutatie.

Este vorba de pierdere la incarcare maxima, deci cea maxim posibilla...

Dar curentul va fi foarte constant indiferent de descarcarea bateriei.

 

INSA daca ai dori sa folosesti rezistenta serie, chiar daca pe led nu ar cadea decat 2V, atunci curentul ar varia intre Umax si Umin in raport de 53/33 - adica semnificativ si deranjant, iar pierderea maxima va fi 55-2=53V, energia corespunzatoare este transformata in caldura (pierduta) - ceea ce este de peste 2 ori mai prost decat cu un driver cu LM317. Ar fi mare problema si cu incalzirea rezistentei respective.

Daca ai pune in cazul rezistentei serie catena de 30V, atunci variatia curentului va fi de 25/5 - adica total inutilizabil, cu bateria descarcata ar trece de 5 ori mai putin curent (si putere, deci)... si randamentul de abia ar ajunge sa egaleze varianta cu LM317...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări