c_anicai Postat Aprilie 4, 2022 Partajează Postat Aprilie 4, 2022 (editat) ditamai tor-ul daca ti-a incaput 10 spire din cablu sudura Editat Aprilie 4, 2022 de c_anicai Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 4, 2022 Partajează Postat Aprilie 4, 2022 De asta si intreb ce tor este ala si eventual de unde se poate lua/cumpara. Link spre comentariu
c_anicai Postat Aprilie 4, 2022 Partajează Postat Aprilie 4, 2022 (editat) la mine abia au incaput 11 spire litat de cca 14 mm2 pe doua tor-uri de la cipriyan123 Editat Aprilie 4, 2022 de c_anicai Link spre comentariu
c_anicai Postat Aprilie 4, 2022 Partajează Postat Aprilie 4, 2022 (editat) 22 minutes ago, sesebe said: De asta si intreb ce tor este ala si eventual de unde se poate lua/cumpara. alea de la cipriyan123 sunt model T184-26 - d47mm, in24 h18 - 2cm² 8 sp - 12μH pe un singur tor 11 sp - 35μH pe doua daca manunchiul de sarme il izolezi cu kapton probabil incape 12 spire de 14 mm2, eu am izolat cu hartie si daca fortam inca o spira iesea de 45μH dar se julea izolatia din cauza spatiului la limita si am lasat doar 11 spire. nu mai retin exact dar cred ca am dat 25 lei buc bobinat cu sarma aia din poza de 10mm2, 8sp. cu izolatie neagra, are mai multe Editat Aprilie 4, 2022 de c_anicai Link spre comentariu
cristi7521 Postat Aprilie 4, 2022 Partajează Postat Aprilie 4, 2022 Exista la tme https://www.tme.eu/en/details/t225-26b/ring-ferrites/micrometals/ sau https://www.tme.eu/en/details/t300-26d/ring-ferrites/micrometals/ Link spre comentariu
c_anicai Postat Aprilie 4, 2022 Partajează Postat Aprilie 4, 2022 (editat) nu stiu care e treaba la tme cu comanda minima si costul transportului, am preferat sa iau de la cipriyan123 ca e coleg de pe-al nostru de pe forum plus de asta mi-a dat doua buc in plus fara bani + doua radiatoare mici care le voi folosi candva. Editat Aprilie 4, 2022 de c_anicai Link spre comentariu
digioptic Postat Aprilie 4, 2022 Partajează Postat Aprilie 4, 2022 (editat) acum 2 ore, sesebe a spus: Poti pune un link la miezul folosit pt bobina aceasta de mai sus? De pe TME. https://www.tme.eu/ro/details/t300-26d/inel-de-ferita/micrometals/ https://www.tme.eu/ro/details/t300-26/inel-de-ferita/micrometals/ Prima bobina am facut-o cu unul de ala de 12.7 si unul de 25.4mm. Inaltimea miezului. Asta din poze cu trei, doua de 12.7 si unul de 25.4. La fel de bine puteam pune doua de 25.4. Cablul folosit la bobina e de 25mm2, am zis sa fie acoperitor ca sectiune. Cablul e din cel cu celuloza intre sirma si stratul de cauciuc. S--a bobinat elegant cu el, nu increteste ca ala care are folie. Editat Aprilie 4, 2022 de digioptic Link spre comentariu
digioptic Postat Aprilie 4, 2022 Partajează Postat Aprilie 4, 2022 (editat) Nu exista comanda minima la TME. Au ei grija sa merite fiecare produs la ce preturi au. Transportul pana acum (cu GLS Romania) nu a depasit 28 de lei. După ce am comandat de la Stahlwerk de, cu transfer bla bla și am cam pierdut la cursul valutar, acum comand cu ramburs și e foarte ok. Orice calcul am facut pe alte site-uri, cam tot pe-acolo am iesit cu preturile. Naspa e cand nu au pe stoc ceva, trebuie cam mult asteptat Acum as vrea sa comand 4 din astea : https://www.tme.eu/ro/details/t400-52/inel-de-ferita/micrometals/ Sa inlocuiesc monstruozitatea aia pe aluminiu din Jasic, nu ca nu functioneaza foarte bine. . . . . asa, dar vreau sa fac loc la ceva condensatoare... Dar asta mai incolo... Editat Aprilie 4, 2022 de digioptic Link spre comentariu
c_anicai Postat Aprilie 4, 2022 Partajează Postat Aprilie 4, 2022 52 minutes ago, digioptic said: Cablul folosit la bobina e de 25mm2, am zis sa fie acoperitor ca sectiune. Cablul e din cel cu celuloza intre sirma si stratul de cauciuc. S-a bobinat elegant cu el, nu increteste ca ala care are folie. Din ce am observat eu nu prea sunt probleme termice mari in caz de sectiune sarma un pic mai mica la bobina de iesire adica duce lejer 10 ...15A/mm2 fara sa depaseasca 100 grade, doar la bobina cu miez din tole fe-si am observat ca se incalzesc tolele mult mai tare decat bobinajul Link spre comentariu
digioptic Postat Iulie 4, 2022 Partajează Postat Iulie 4, 2022 La 04.04.2022 la 12:20, digioptic a spus: .......................................................... Acum as vrea sa comand 4 din astea : https://www.tme.eu/ro/details/t400-52/inel-de-ferita/micrometals/ Sa inlocuiesc monstruozitatea aia pe aluminiu din Jasic, nu ca nu functioneaza foarte bine. . . . . asa, dar vreau sa fac loc la ceva condensatoare... Dar asta mai incolo... Tot am asteptat sa vina torurile de 102mm la exterior si cu situatia internationala actuala, se pare ca livrarile din china se fac tot mai greu. Basca, culoarea torului nu prea mi-a dat incredere (inductanta specifica mult mai mica fata de cele galbene, desi, torul generos de mare). Pentru ca aveam deja toruri galbene cumparate de 77.2mm la exterior si 49 la interior, in doua tipuri cu inlatime de 12.7 respectiv 25.4mm, am alaturat 5 astlel de inele de ferita. 4 de 12.7 si unul de 25.4, inserand si niste rondele de carton intr-e ele, sa mai "diluez" din fluxul de care sunt strabatute. A rezultat un miez extrem de generos ca sectiune, bobinat experimental doar cu 8 spire si jumatate, a rezultat o inductanta de peste 38uH. Asta inseaman ca pot folosi cablu de sudura de sectiune mare si pot pune pe el minim 5 spire sa ajunga la inductanta celei de inlocuit din aluminiu. Scopul, cum ziceam, sa fac loc la o baterie de capacitoare destul de mari ca volum. Daca, cablul de sudura are folie intre conductorul litzat si mantaua de cauciuc, pot renunta la izolatia de cauciuc si sa mai pun un strat de kapton peste. Rezultand astfel un bobinaj mai compact. Deocamdata, sarma folosita e doar de proba pentru a masura inductanta. Pe stahlwerk, solutia cu toruri functioneaza foarte fain, urmeaza sa vad cum se comporta si pe Jasicul Arc 400 Z312. Jasicul mult mai ingrijit lucrat si cu arcul mult mai linistit fata de stahlwerk, inlocuirea bobinei cu una mai de calitate (si cu mult mai grea ), ar avea ca scop castigul de spatiu pentru a mai adauga ceva capacitoare, cum tot povesteam mai sus. Si cred ca solutia cu toruri pentru bobina de iesire este cea mai ok. Singurul dezavantaj ar fi costul mult mai mare fata de folosirea unui miez simplu de Fe-Si sau alt miez de traf cu tole. Bobina veche Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iulie 4, 2022 Partajează Postat Iulie 4, 2022 (editat) Veti avea o surpriza, "monstruozitatea" se va comporta mai bine decit versiunea noua. N-are treaba ca-i din Al atit timp cit este sectiunea suficienta si sint bine facute contactele. Editat Iulie 4, 2022 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
digioptic Postat Iulie 4, 2022 Partajează Postat Iulie 4, 2022 (editat) Asta e parerea dvs. Solutia este testata deja pe doua invertoare. Nu am spus ca solutia "monstruoasa" nu e functionala. Nu inlocuiesc o bobina care in circuit acum functioneaza foarte bine, cu o alta superioara care "va functiona SUPEEER bine..." Scopul este castigul de spatiu in primul rand. Desi carcasa e una...generoasa ca volum, modificarile ar fi mult prea laborioase cu translatarea si re-aranjarea blocurilor functionale. Noua bobina va face functionarea sa fie la fel sau poate... putin mai bine... PS Si Mehmet Pasa a fost o sursa de inspiratie... Editat Iulie 4, 2022 de digioptic Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iulie 4, 2022 Partajează Postat Iulie 4, 2022 Da, doar ca trebuie sa tineti cont si de frecventa de lucru de la Mehmet Pasa, este de 182KHz, de probabil cel putin 4 ori mai ridicata decit cea de la Jasic si acolo tola de ferosiliciu chiar cu particule orientate nu ar fi facut fata. "Monstruozitatea" este un clasic la drosere pentru sudura, are avantajul unei raciri excelente si nici nu se satureaza usor. Link spre comentariu
digioptic Postat Iulie 4, 2022 Partajează Postat Iulie 4, 2022 (editat) V-am spus, solutia este testata. Sunt si alte invertoare, din cele fara stele pe umar, la frecvente de pana in 20 khz, cu aceiasi solutie pentru bobina de iesire. Cablu gros pe tor-toruri de ferita. Este simplu sa ne dam cu parerea, nu va merge... veti avea o surpriza... "monstruozitatea e mai buna...etc. mai greu e sa punem mana sa experimentam. Si daca ar fi adevarat, cu acea frecventa. Posibil sa fie, eu v-am zis demult, nu pun botul ca sa ma exprim mai putin academic, la vorbele de marcheting. Daca ar fi asa, frecventa e de 9 ori mai mare... In fine, eu as "agata" un osciloscop sau un frecventmetru la ierirea placi PWM, marchetingul nu tine de adevaruri ingineresti ci mai de graba "tot ti.... isi lauda ciocanul", mana-n mana cu departamentul vanzari... PS Tot ce am pus mai sus, cu pozele si masuratorile, este o invitatie la experiment. Editat Iulie 4, 2022 de digioptic Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iulie 4, 2022 Partajează Postat Iulie 4, 2022 Aparatul a fost la mine si inca mai stiu sa folosesc un C1-99... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum