validae Postat Aprilie 14, 2021 Partajează Postat Aprilie 14, 2021 Ce semnifică acel ,,cablu de 4mm,,? Secţiunea sau diametrul ? Că nu e acelaşi lucru... Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 14, 2021 Partajează Postat Aprilie 14, 2021 (editat) Eu am facut niste teste acum citiva ani cu un invertor fara bobina pe iesire folosind 2 inseriate de 3.3uH pe miez de ferita cu montare in asa fel incit cimpurile magnetice se contopeau cumva deci valoarea totala pera valoarea obtinuta doar din adunarea valorilor. Bobinele erau bobinate cu fir de 3.3mm diametru. La teste scurte nu s-au incalzit semnificativ. Nu stiu cum s-ar fi comportat dupa citiva electrozi unul dupa altul fara racire. Bobinele erau de 120A continu. Editat Aprilie 14, 2021 de sesebe Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Aprilie 14, 2021 Partajează Postat Aprilie 14, 2021 (editat) La bobinaj monostrat ventilat se poate merge usor pina la 15A/mmp, chiar mai mult pe perioade scurte asa cum este modul de lucru la sudura. 4mm diametru ar duce fara probleme 160-200Adc. Editat Aprilie 14, 2021 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
digioptic Postat Aprilie 14, 2021 Partajează Postat Aprilie 14, 2021 (editat) Sunt aparate fabricate tot in china, dar la cererea si specificatiile celui care le comercializeaza in federatie. Obisnuit cu lucrul facut sa dureze, omul crescut si trait in perioada sovietica, e impresionat de orice lucrare realizata "zdarova". Dar dincolo de kilogramele in plus, aduse evident de carcasa din tabla foarte groasa, ori bobina de iesire, care desi realizata din bara de aluminiu, dublata pentru o sectiune de curent mai mare, dar si splituita sa contacteze "plusul" pe cele doua sectiuni de radiatoare, oricum contactate direct cu o bara de aluminiu. Am mari indoieli ca acele capacitoare sunt toate 4 (!) in mintile lor. S-au mai vazut capacitoare plantate pe placa invertoarelor chinezesti, unul greu si unul foarte usor.... In fine, sa le dam crezare pana nu punem mana pe unul sa verificam... Interesanta totusi, solutia constructiva a acelei bobine, care circumscrie traful de putere. Nu-mi dau seama daca functioneaza si bobinata in sens invers la pozitia data, desi liniile de camp in traf sunt perpendiculare pe liniile generate de bobina "uriasa", oricum in cuplaj foarte slab cu miezul trafului de putere. Aceiasi simplificare care am intalnit-o si la un alt invertor clamat ca fiind industrial bla-bla si la bani multi ... Adica, au pus direct in paralel, doua cate doua diodele de iesire, desi puteau sa foloseasca cuplarea separata a bobinajului secundar multifilar. In celalat film, mi-a placut traful de putere, pe un miez serios din doua "E"-uri de ferita. Sub "ciorapul" ala din fibra de sticla ce imbraca secundarul, dindu-ti impresia de sectiune uriasa a lui... se ascunde cateva fire se sarma, iarasi, pana nu vedem nu credem, daca e cupru sau aluminiu cuprat. Asta apropos de cablurile din dotare pentru cleste si port-electrod... Daca e sa ne referim la o bobina de iesire, inca odata, interesanta ideea cu bobina uriasa din primul film, eu as face-o din cablu de sudura pe un miez de fier, ma rog, ce se folosea la trafurile de calitate, fero-siliciu, Sunt doua tipuri de cablu de sudura si aici ma refer la cele adevarate de cupru. Un cablu foarte flexibil, care s-ar preta la o astfel de bobina, izolat la interior cu un strat subtire de material celulozic (ca o hartie, care se rupe in fibre cand dezizolezi pentru contactare), dupa care este injectat cauciucul exterior. Este extrem de flexibil si se poate bobina(infasura) usor. Mai este un tip de cablu, care foloseste o astfel de bariera intre cablul multifilar si mantaua de cauciuc, dintr-un polimer sub forma de banda infaurata. Este mai rigid, am observat ca rigiditatea creste la scaderea temperaturii si nu se poate infasura sub o raza limita, mantaua de cauciuc, incretindu-se. Altfel, solutii constructive sunt multe, de la bara de cupru, decalit si infasurat pe un calibru, apoi spirele usor indepartate una de alta. Solutie destul de scumpa, bara de cupru, avand un pret pe masura. Ori solutia bubinajului cu mai multe sarme de sectiune mica, Cu/Em de minim 1mm sa fie si rigid, cu mai multe fire sa insumere o sectiune comparabila cu a cablului de lucru, la fel, pe un calibru. Galeti din carton pentru a "aranja" cat de cat manunchiul de fire si scufundat ansamblul in lac pentru rigidizare. Cu cat sectiunea firului folosit este mai mica, fir mai subtire, cu atat impachetarea manunchiunui este mai aproape de bara intreaga, dar destul de greu sa pastrezi integritatea pana la rigidizare. Eu sunt un tip foarte rabdator cand lucrez... Editat Aprilie 14, 2021 de digioptic Link spre comentariu
BRANCA Postat Aprilie 14, 2021 Partajează Postat Aprilie 14, 2021 Nu sunt sigur că alea ar fi făcute în China.De cele din Ucraina,de la Paton,se ştie.Chestia e că oricum piesele se fac în China!Eventual ferita să fie rusească...Şi sârma bobinaj şi carcasa....Ştiu,de pe unele forumuri ruseşti,că au avut şi invertoare proiectate de ei. Link spre comentariu
digioptic Postat Aprilie 14, 2021 Partajează Postat Aprilie 14, 2021 Montate la rusi, foarte posibil. Dar, placile si tot ce contine, inclusiv cutia, se produce in china. Sunt importate ca piese si nu ca produs finit, taxele sunt mult mai mici. Cel putin asta este calea televizoarelor facute (montate) in estul europei. Polonia, Slovenia, etc. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 14, 2021 Partajează Postat Aprilie 14, 2021 E absolut nerentabil să încerci să faci ceva care să nu conţină piese sau manoperă chinezească, efectiv nu poţi concura cu ei.Cel mai uşor e să le dai proiectul şi să le spui să scrie ce vrei tu pe aparat....am văzut mai nou şi multimetre Fluke pe Aliexpress.Nu ştiu dacă e vreo versiune ,,low cost,, sau pur şi simplu au copiat sculele Fluke.Care cred că şi alea tot ei le fac de fapt.. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Aprilie 14, 2021 Partajează Postat Aprilie 14, 2021 Cred ca seriile 100 sint facute in China. Link spre comentariu
BRANCA Postat Aprilie 14, 2021 Partajează Postat Aprilie 14, 2021 Şi fabricile de plăci electronice din RO cum lucrează?Că fac export la greu... Link spre comentariu
digioptic Postat Aprilie 14, 2021 Partajează Postat Aprilie 14, 2021 (editat) Pai lucreaza pe masini automate de plantare , cum altfel... Nu putem compara mici facilitati de productie sa zicem fabricarea subansamble si componente auto, pe care marii producatori din vest, profita de costuri mai mici de productie la noi. Una e sa platesti un lucrator in vest si alta in Romania. Asta ca un exemplu de ce e prin RO si se exporta la greu. Pe cand un magazin online de scule pentru hobby, ca nu le poti zice la invertoarele din filmulete, scule consacrate, nu cred ca-si permite sa infinteze chiar si un banal workshop de montaj si reglare-testare oricat de banale sunt aceste invertoare. Chinezii respecta cu strictete cerintele si-ti ofera calitate sau nu in functie de cati bani primesc. Mai pe romaneste la noi, "cati bani, atat peste...". Nu sustin ca sunt proaste sau ieftine, dar de undeva, tot trebuie sa taie ca sa le faca vandabile pentru publicul larg. Design simplu fara briz-brizuri, ba as zice chiar urat pe gustul meu. Marcajele de plus si minus, din stanta, cu rol si de gauri de aerisire... Una din conditii este sa produci cu personal calificat pe salari mici, in facilitati cu flux mare de productie. Unde este asta ? Oare unde se fac toate...? Cam toti din lumea asta, au cam "scapat" prea multa tehnologie catre china. Acum sa zic si cu pandemia asta, e un curent puternic de incercare macar la revenirea facilitatilor de productie in matcile lor. Din pacate e greu sa mai ti pasul cu un colos economic cum e china. Sa nu mai zicem de capitalismul dezinteresat cum se produce sau unde se produce atat timp cat banul vine... Editat Aprilie 14, 2021 de digioptic Link spre comentariu
asterix196803 Postat Aprilie 14, 2021 Partajează Postat Aprilie 14, 2021 Nu se mai fabrica nimic original...toate sunt comandate din vest dar vin de la rasarit din marele imperiu cu ochi oblici....in functie de pret/profit. Pe unele forumuri ukrainene sau ruski dupa caz....se pling de calitatea proasta a jucariilor cu nume fistichii rusesti, sau germane...dar in general multe sunt clone si mama clonelor de la Telwin..... facute prin orezarii chinezesti cu piese de te apuca disperarea in cazul de servisare... Link spre comentariu
dem3ntor Postat Aprilie 14, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 14, 2021 Acum 10 ore, validae a spus: Ce semnifică acel ,,cablu de 4mm,,? Secţiunea sau diametrul ? Că nu e acelaşi lucru... Cablu flexibil de 4mm, sectiunea. Link spre comentariu
digioptic Postat Aprilie 15, 2021 Partajează Postat Aprilie 15, 2021 (editat) @asterix196803 , foarte interesante citatele din fisierele atasate. Chiar daca traducerea automata mai are scapari, cine citeste cu atentie, poate trage multe concluzii despre ce se varsa "de pe fluviul galben". Imi pare ca sunt mult mai "oropsiti" cu ce primesc de la chinezi, concluzia ar fi puterea lor de cumparare. Diferenta extrem de mare intre astea hobby si unul consacrat. La noi, poti gasi un chinezesc bun la 2-3000 sau putin peste, si daca dublezi pretul cu un efort, chiar utilizator "hobbyst" fiind, poti lua unul de firma. Sumele de care aminteam se refera la aparate dedicate MMA plus eventual lift-TIG in ele. Editat Aprilie 15, 2021 de digioptic Link spre comentariu
Elservius Postat Aprilie 15, 2021 Partajează Postat Aprilie 15, 2021 Domnule @digioptic mă bucură mult intervenția d-voastră și vă mulțumesc. De asemenea îi mulțumesc și d-nului Ion Bumbu pentru precizările referitoare la funcționarea droselului pe ieșire la invertoarele de sudură; dea lungul anilor am aflat multe lucruri interesante și utile de la d-lui. Acum, referitor la ИЖ ВД 200 și mie mi-a atras atenția și m-a făcut curios amplasarea transformatorului de putere concentric în interiorul bobinei de ieșire; sunt tare curios de ce s-a ales această configurație (în afară de o eventuală răcire mai bună). Iar în ceea ce privește cei 4 electrolitici, nu cred că ar avea sens și logică ca o firmă/brand care a decis să comercializeze un invertor de felul ăsta să umble cu asemenea gainarii; la fel cred că nici fabricantul nu si-ar permite să tragă în piept clientul care îi cumpără sute sau mii de bucăți dintr-un astfel de produs într-un asemenea mod. Eventual ar cumpăra niște electrolitici de la un fabricant ceva mai ieftin; ca o paranteză, electroliticii din Lascentrumul meu (3*680 microfarazi, ReYeck) sunt la 85 grade Celsius și nu la 105. P. S. Aș fi bucuros dacă ați pune, când veți putea, poze cu interiorul Jasicului arc 400 Z312; eu încă mai sunt un om foarte curios. Vă doresc numai bine și sănătate. Link spre comentariu
digioptic Postat Aprilie 15, 2021 Partajează Postat Aprilie 15, 2021 (editat) @digioptic a zis mai sus : "Am mari indoieli ca acele capacitoare sunt toate 4 (!) in mintile lor. S-au mai vazut capacitoare plantate pe placa invertoarelor chinezesti, unul greu si unul foarte usor.... In fine, sa le dam crezare pana nu punem mana pe unul sa verificam..." Cititi rogu-va, domnule @Elservius, atasamentele postate de colegul @asterix196803. Desi sunt traduse automat si cu unele probleme specifice google-lui, se inteleg multe lucruri foarte bine. Domnul Dmitry Ateev, cel care face referire ca la o clona telwin, pomeneste de o topologie "pod oblic". Mai aminteste ca invertoarele chiar chinezesti mai scumpe si cu dedicatie nu neaparat casnica, sunt cele cu jumatate de pod si cu pod intreg, mult mai fiabile si stabile in timp, dar cum ziceam, mai scumpe. Cum "podul oblic" este folosi doar la invertoarele de pana la 150 de amperi, asa cum le-a proiectat Telwin. De ce sa folosesti o topologie ieftina cum este acest "pod oblic", (apropos, sunt convins ca stiti la ce fel de topologie se refera), in aparate clamate cu 180 de amperi in 100% zic ei. Aici nu este vorba de o firma sau brand ci de, bine ati spus dvs. o gainarie, frumos impachetata, cu iz de "zdarova" sa impresioneze. Asta e concluzia mea. Nu comparam aceste chinezarii cu aparate fabricate de firme consacrate. Urmatoarele cuvinte nu sunt adresate dvs. domnule @Elservius , sunt o reflexie la activitatea mea sau a oricarui alt coleg care posteaza pe acest forum sau aiurea, manat doar de pasiunile care ne leaga si avand doar intentii bune in spiritul si regulile forumului. Chiar daca ne ascundem in spatele tastaturii dupa un nickname. 1 Cel mai frumos lucru la un forum este sa gasesti oameni manati de aceiasi pasiune cu a ta si sa-ti impartasesti gandurile si experienta in acea pasiune 2 Cel mai trist lucru, e sa te adresezi unei persoane aflata cum ziceam in spatele unei tastaturi, afisand un nickname sau dupa caz... mai multe nickname-uri. In forumuri le spune clone. Editat Aprilie 15, 2021 de digioptic Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum