c_anicai Postat Aprilie 11, 2021 Partajează Postat Aprilie 11, 2021 (editat) Folia aia de textolit care acopera condensatorul prinsa de radiatori trebuie neaparat pusa inapoi, asta din poza si eventual poti pune o bobina de iesire cum am facut eu la un model asemanator dar nu se simte vizibil. La al meu cineva-mi zicea sa schimb igbt-urile cu sic mosfet NTHL020N120SC1 ca se vor incalzi mult mai putin, le-am cumparat dar nu incerc nici o schimbare. Editat Aprilie 11, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
Elservius Postat Aprilie 12, 2021 Partajează Postat Aprilie 12, 2021 Domnule @c_anicai eu nu sunt electronist dar îmi place să urmăresc pe youtube clipuri cu invertoare de sudură. Printre multele canale cu așa ceva este și unul numit killeroz al unui ceh tânăr care repară și prezintă aparate de sudură (și la interior). Unele dintre ele le încearcă și cu "șocuri" pe ieșire (confecționate de el pe miezuri de tole de ferosiliciu) de inductanta mare și se vede foarte clar diferența de amorsare și menținere a arcului de sudură cu și fără inductanta respectivă. Poate că dacă ați fi făcut o bobina pe un miez de ferită cu secțiune mai mare și cu mai multe spire s-ar fi văzut și la d-voastră o diferență notabilă. Am văzut printre altele un clip cu un invertor (nu pe canalul killeroz) care arată un pic mai altfel la interior decât majoritatea celor ce sunt în mod curent în comerț (la 220 v) pentru amatori și are o bobina serioasă (bobinata în aer) în interior pe ieșire. Invertorul se numește ИЖ ВД 200 (IZH VD 200) și cred eu că ar fi posibil să aibă ceva "pedigree" rusesc pe lângă locația firmei care îl comercializează, Izhmash. Oricum nu este chiar ieftin (în ruble) și nu l-am găsit la vânzare la noi în țară. Aș fi curios dacă d-nul @digioptic sau altcineva priceput și interesat de interiorul invertoarelor de sudură l-ar căuta pe youtube și ar lăsa aici o părere despre el. Numai bine! Link spre comentariu
BRANCA Postat Aprilie 12, 2021 Partajează Postat Aprilie 12, 2021 (editat) Am găsit aparatul.Producţie rusească,în oraşul Ijevsk.Cunoscut pentru armele de vânătoare. Are cam 7kg.Curios că parcă zic diametru max electrod 3mm ?! Interesant că lucrează până la 150 V.Are toate funcţiile uzuale: antistick,etc.Droselul ieşire parcă ar fi din bară aluminiu. Editat Aprilie 12, 2021 de BRANCA Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 12, 2021 Partajează Postat Aprilie 12, 2021 Pare sa fie rezonant. Link spre comentariu
Elservius Postat Aprilie 12, 2021 Partajează Postat Aprilie 12, 2021 Domnule @branca mă bucur mult când văd oameni care încă mai sunt curioși și pentru faptul că ați căutat și găsit așa repede invertorul respectiv. Am vrut să scriu despre el de mai mult timp, dar nu am fost sigur că prezintă interes pentru cineva. Ăsta e un invertor pe care cred că l-aș fi cumpărat dacă nu aș fi avut Lascentrumul și bineînțeles aș fi avut posibilitatea asta. Alte 2 invertoare care mi se par interesante, de data asta din Ukraina, ar fi PATON 200 (250) VDI ECO (se găsește și la noi) sau ceva model SSVA (din Harkov). Numai bine Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Aprilie 12, 2021 Partajează Postat Aprilie 12, 2021 Acum 5 ore, sesebe a spus: Pare sa fie rezonant. La tona de condensatori cam asa pare a fi,oricum altfel nu cred ca au unde-i folosi. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 12, 2021 Partajează Postat Aprilie 12, 2021 Mi se pare incomod de lucrat în caz de defectare, trebuie să faci poze ca să mai ştii cum vin toate alea la loc...dar sunt convins că e performant.Nu poţi să le ai chiar pe toate... Link spre comentariu
c_anicai Postat Aprilie 12, 2021 Partajează Postat Aprilie 12, 2021 Acum 7 ore, Elservius a spus: Poate că dacă ați fi făcut o bobina pe un miez de ferită cu secțiune mai mare și cu mai multe spire s-ar fi văzut și la d-voastră o diferență notabilă. Probabil, torul folosit de mine e de aceeasi marime ca cel din invertor si am pus unul din pulberi metalice special pentru asa ceva. Dar la un invertor semipunte nu e esentiala acea bobina de iesire indiferent de marime, are rol doar de reducere a parazitilor radiati de cablurile de sudura care pot perturba aparatura electronica sensibila din apropiere. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 12, 2021 Partajează Postat Aprilie 12, 2021 (editat) Acum 26 minute, c_anicai a spus: Probabil, torul folosit de mine e de aceeasi marime ca cel din invertor si am pus unul din pulberi metalice special pentru asa ceva. Dar la un invertor semipunte nu e esentiala acea bobina de iesire indiferent de marime, are rol doar de reducere a parazitilor radiati de cablurile de sudura care pot perturba aparatura electronica sensibila din apropiere. Gresit! Are mai multe functii si aia amintita este printre ultimile pe lista. Editat Aprilie 12, 2021 de sesebe Link spre comentariu
Elservius Postat Aprilie 12, 2021 Partajează Postat Aprilie 12, 2021 Domnule @c-anicai,dupa cum am spus, eu nu sunt electronist, dar din câte știu eu un drosel (bobina electrică, inductor) are printre alte proprietăți și pe aceea de "rezervor" de energie (electromagnetică), la fel cum un capacitor este un "rezervor" de energie electrică. Și cu cât un rezervor are o capacitate de stocare mai mare cu atât mai mult poate compensa/ajuta atunci când este nevoie și i se solicită această proprietate. Vă salut și numai bine. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Aprilie 12, 2021 Partajează Postat Aprilie 12, 2021 Energia inmagazinata in bobina ajuta la mentinerea arcului electric in perioada de lipsa impuls, asta daca acea bobina este dimensionata corect si inmagazineaza suficienta energie. In caz de intrerupere accidentala a arcului apare tnsiunea de autoinductie care in contextul gazului ionizant reaprinde arcul, asta tot in cazul in care este corect dimensionata. Daca este insa pusa acolo sa fie, da, ajuta doar a eliminarea interferentelor generate de comutatorul de mare putere. Se poate fara ea? da, se poate insa la bazici se simte cel mai bine efectul ei. Deci sa fie insa sa fie si corect dimensionata, la fel, daca este prea mare apare alt bilci, primul care-l simte fiecare este dificultarea de a stinge arcul apoi controlul baii devine dificil. Mai greu de intilnit insa la unele mai vechi se simte si trebuie sa misti repede electrodul altfel faci crater. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 13, 2021 Partajează Postat Aprilie 13, 2021 (editat) Face parte și fdin schema redresorului pt forward și menține arcul (circulația curentului) pe durata de blocare a tranzistoarele si face și limitare a curentului de peak văzut de tranzistoare. Filtrare la paraziți face doar dacă se mai găsește și este în toate mințile și un condensator folie direct pe bornele de ieșire din cutie. Editat Aprilie 13, 2021 de sesebe Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Aprilie 13, 2021 Partajează Postat Aprilie 13, 2021 (editat) Toate la care se fac masuratori EMI au, alealalte...nici bobina. Editat Aprilie 13, 2021 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
dem3ntor Postat Aprilie 14, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 14, 2021 Pentru acea bobina este suficient un cablu de 4mm? Nu am sarma mai groasa.. Link spre comentariu
modoran Postat Aprilie 14, 2021 Partajează Postat Aprilie 14, 2021 Vreo 4 sarme in paralel ar trebui, dar cred ca merge si cu mai putine. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum