carageae Postat Aprilie 9, 2021 Partajează Postat Aprilie 9, 2021 Daca tot nu e folosita acea infasurare de radioficare, eu as incerca alimentarea prin ea doar a grilei 2 a finalei, in loc de ultraliniar. Probabil ar iesi ceva similar infasurarii CFB (cathode feedback)...am vazut in amplificatoarele din magnetofoane transformatoare bobinate asa, cu infasurare separata pentru G2, in loc de priza pt. ultraliniar... Link spre comentariu
YO8RNT Postat Aprilie 9, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2021 In privinta masuratorilor, in week-end-ul acesta nu prea voi avea timp dar in urmatorul ma voi ocupa sigur de asta. Daca nu le-am facut pana acum este pentru ca nu ma astept sa fie grozave... Sunt constient de limitele lui. Transformatorul mi-a atras atentia initial pentru ca era mai mare decat la cele romanesti, ingrijit lucrat, prize pentru reactii, cu cose numerotate si date, plus schema infasurarilor chiar pe el... Plus ca este proiectat pentru regimul UL. Transformatoarele de iesire romanesti nu doar ca sunt mici, dar sunt si urate... si fara carcasa cam majoritatea... Cel de Daugava mi-a placut cum se comporta, tinand cont de destinatia lui... Nu am cazut in extaz, dar nici nu este chiar de aruncat. Ca visam cu totiii la transformatoare perfect liniare de la 1 Hz la 100.000 Hz asta este o alta problema... Acum 14 ore, carageae a spus: Daca tot nu e folosita acea infasurare de radioficare, eu as incerca alimentarea prin ea doar a grilei 2 a finalei, in loc de ultraliniar. Probabil ar iesi ceva similar infasurarii CFB (cathode feedback)...am vazut in amplificatoarele din magnetofoane transformatoare bobinate asa, cu infasurare separata pentru G2, in loc de priza pt. ultraliniar... De fapt regimul ultraliniar exact asta este... Cu priza sau infasurare separata tot acelasi regim este... Simplul fapt ca este bobinata pe acelasi miez face ca ea sa sa cupleze magnetic la primar chiar daca nu este realizata legatura galvanica... Mai corect spus este un regim de sarcina distribuita intre anood si grila ecran. Dupa cum vedeti nu acest transformator este important in discutiile noastre. Pana la urma este un biet traf de aparat de radio... dar avem ocazia sa schimbam idei... Sa impatasim experientele noastre, sa afle si cei care construiesc pentru prima oara un amplificator cu tuburi, cat de important este miezul, calitativ si cantitativ, modul de aranjare a infasurarilor, corecta adaptare... Sub acest aspect avem cu totii de invatat... Link spre comentariu
darius_bv Postat Aprilie 9, 2021 Partajează Postat Aprilie 9, 2021 Pun eu niste masuratori (cam grosiere, ce-i drept...) facute cu vreo trei ani in urma, cand a trebuit sa ma decid ce configuratie aleg pentru finalele radioului meu (fara NFB, cu NFB si UL/NFB). Transformatoarele sunt de la un radio Daugava decimat de soareci, unul original si al doilea clonat pe tolele droselului din sursa, care are aceleasi tole. Pe langa difuzoarele Tesla originale (atenuate putin) am mai aduagat in paralel pe cele doua canale doua difuzoare de banda larga Monacor de 8" pe laterale. De atunci ascult zilnic acest radiou si ma bucur de sunetul lui curat, care exceleaza pe muzica clasica, opera, jazz. Bobinajul transformatoarelor este intretesut. Link spre comentariu
YO8RNT Postat Aprilie 9, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2021 (editat) A treia varanta de realizare a UL, cu separare galvanica, astfel incat sa dam grilei 2 o tensiune mai mica decat anodului ar fi cuplarea ei prin condensator la priza de pe primar. Pentru alimentarea in CC a grilei 2 se va folosi o rezistenta corect aleasa asfel incat sa asigure tensiunea proiectata. in acelasi timp rezistenta trebuie sa fie suficient de mare incat sursa de tensiune care furnizeaza curent grilei 2 sa nu sunteze grila. Pentru ca in acest regim (ultraliniar) grila 2 este „punct cald” ca si anodul... Felicitari, domnule Darius-Bv, pentru realizare si in acelasi timp multumiri pentru interventie si datele furnizate. Ne puteti chiar impartasi mai multe informatii despre experienta cu acest amplificator realizat de dvs si acest transformator despre care discutam. Din cate imi dau seama din poza ati montat acest amplificator (se vede ca este si stereo) cu transformatoarele de Daugava, intr-un Darclee 5 sau Traviata, cam asa ceva... Si „Eforie” mai arata asa in interior... Cu privire la schema amplificatorului... Eu am folosit tot 150 ohmi in catod si tot 260 v alimentare, cu exact 560k la grila 1, rezistenta serie la G1 insa la la mine este de 1,5k. Rezistenta din catodul EL 84 am decuplat-o insa cu 100 micro...Asa m-am obisnuit... Probabil solutia dvs este buna... Initial am folosit EC92 ca prefinal, dar fiind un tub mai rar mi-am zis sa-l protejez pentru a-l avea penru alte proiecte. Am folosit apoi ECC83, ambele triode, cu corector de ton intre ele.. Circuitul de reactie este putintel diferit la mine... La dvs nu mi-e clar daca este 60 micro sau 60 pico valoarea la condensator?..Una mi se pare prea mare, iar cealalta valoare prea mica. MN2540?? Editat Aprilie 9, 2021 de YO8RNT Link spre comentariu
merck Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 7 hours ago, YO8RNT said: Rezistenta din catodul EL 84 am decuplat-o insa cu 100 micro...Asa m-am obisnuit... Probabil solutia dvs este buna... Nu se poate spune ca decuplarea rezistorului din catod este mai putin buna. Fiecare solutie are avantajul si dezavantajul ei. Link spre comentariu
YO8RNT Postat Aprilie 10, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2021 (editat) Solutia este interesanta... Un cascod cu doua MOS-FET-uri pentru curent constant si caracteristica de drosell cu q mare... Este benefica pentru functionarea etajului... dar eu nu prea suport semiconductori in montajele cu lampi... Poate doar in redresor, dar si acolo parca cu senzatia ca am trisat cumva, cu ideea de compromis... Editat Aprilie 10, 2021 de YO8RNT Link spre comentariu
darius_bv Postat Aprilie 10, 2021 Partajează Postat Aprilie 10, 2021 Eu nu m-as impiedica de faptul ca CCS-ul este cu siliciu, pana la urma este echivalent cu o rezistenta anodica de valoare foarte mare (zeci de Mohm) si nu intervine in partea de amplificare a semnalului. Puteti alege varianta de CCS cu tub. In poza atasata vedeti THD-ul pentru excursia maxima a semnalului. Este dificil de implementat o solutie cu rezistenta anodica care sa ofere acelasi coeficient de amplificare /THD. Valoarea condensatorului din bucla de reactie este de 60pF (practic 56pF). Nici eu nu mixez trazistoarele cu tuburile in calea de semnal, ma intereseaza in final sa obtin amplificarea dorita, cu un THD cat mai mic si un spectru armonic placut. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum