Vizitator cornel_pn Postat Octombrie 18, 2007 Partajează Postat Octombrie 18, 2007 Salut!Am un amplificator care scoate 2x40W/8ohm si este cuplat la o pereche de boxe de 15W/8ohm.Intrebarea mea este cum pot limita puterea pe boxe pentru a nu depasi 15w cand dau amplificatorul la maxim.Am auzit de variante cu becuri inseriate cu boxele sau de rezistente de putere.Care ar fi cea mai buna solutie ?As dori sa-mi precizati si valorile componentelor.Multumesc! Link spre comentariu
ratza Postat Octombrie 19, 2007 Partajează Postat Octombrie 19, 2007 Mai bine fă-ţi un atenuator la intrare. Poţi să-l faci fie cu două rezistenţe, fie cu un semireglabil, în caz că ţi-e lene să calculezi sau vrei să fie reglabil.EDIT: Am uitat de ataşament. Scuze. Link spre comentariu
mircea888 Postat Octombrie 19, 2007 Partajează Postat Octombrie 19, 2007 nu mai da amplificatorul la maxim :rolleyes: fa-ti un vu-metru si in felul asta vei vedea cam ce putere bagi in boxe, te folosesti de volum sa nu depasesti 15w.nu cred ca are rost sa pui rezistori sau becuri care sa disipe atata putere degeaba. Link spre comentariu
niq_ro Postat Octombrie 19, 2007 Partajează Postat Octombrie 19, 2007 o alta idee e cea de la http://www.niqro.lx.ro/decuplare.htm Link spre comentariu
cirip Postat Octombrie 19, 2007 Partajează Postat Octombrie 19, 2007 Pune cate o rezistenta de 2.7 ohmi/10W in serie cu fiecare boxa. Daca boxele sunt de 8 ohmi, vei pierde cam 2.5dB, adica ceva mai putin de jumate din putere. La putere asa mica cred ca e acceptabil cu rezistente.Cirip Link spre comentariu
Vizitator cornel_pn Postat Octombrie 19, 2007 Partajează Postat Octombrie 19, 2007 Va mutumesc tuturor pentru promtitudinea cu care ati raspuns.Daca as conecta cate 3 rezistente de 2.7 ohm/10W inseriate pe fiecare boxa amplificatorul ar vedea o impedanta de 16 ohm si va debita o putere de circa 25W din care 12.5 W va cadea pe boxe iar restul pe rezistente.Ar fi buna aceasta soutie?Multumesc mult! Link spre comentariu
cirip Postat Octombrie 19, 2007 Partajează Postat Octombrie 19, 2007 Daca as conecta cate 3 rezistente de 2.7 ohm/10W inseriate pe fiecare boxa amplificatorul ar vedea o impedanta de 16 ohm si va debita o putere de circa 25W din care 12.5 W va cadea pe boxe iar restul pe rezistente.Ar fi buna aceasta soutie? Daca dublezi rezistenta de sarcina, puterea se injumatateste, deci nu cred ca scoti 25W, ci maxim 20. Presupun ca cei 40W declarati initial sunt corecti. Schema este functionala, desigur, dar cred ca se va auzi incet. Pe de alta parte, am auzit teoria ca ampliful tre' sa fie mai tare ca boxele. Eu nu votez cu teoria asta, dar cei care o sustin poate ca ar avea un cuvant de spus.Cirip Link spre comentariu
Metallman Postat Ianuarie 20, 2008 Partajează Postat Ianuarie 20, 2008 Cirip, cei care sustin teoria asta... sunt legati de incalizrea finalilor (sau globala )Adica ceva de genu: Am nevoie de 300 RMS.Ok... imi fac/cumpar boxe de 300 rms si amplif de 4-5-600 W rms. Motivul? Ca sa nu folosesc amplificatorul la putere maxima, evitand astfel incalzirea rapida.Si adevarul e ca multi au dreptate spunand chestia asta... E foarte urat ca la un chef, eveniment ceva... sa ti se taie sunetul din cauza protectiei ptr. faptul ca fierbi oua pe radiatoare.Mie mi s-a intamplat la amplifuri comerciale.Si sa vezi ce statie de amplificare aveam dupaia cu hota deasupra :)Dar sa vezi si distractia numarul 2: sa vina unu la un chef cu vinu in cap si sa-ti dea volumu la maxim ca-i place lui la nebunie invartita nr.3 de pe cd-ul 2 )Eu votez urmatoarea teorie: fa/cumpara scule ce duc mai mult decat iti trebuie si e ok.Cam offtopic teoria asta dar ma rog... Link spre comentariu
Bogdi16 Postat Ianuarie 21, 2008 Partajează Postat Ianuarie 21, 2008 Am nevoie de 300 RMS.Ok... imi fac/cumpar boxe de 300 rms si amplif de 4-5-600 W rms. Motivul? Ca sa nu folosesc amplificatorul la putere maxima, evitand astfel incalzirea rapida. Se folosesc amplificatoare de 2xputerea RMS ba chiar de 3x RMs pt a nu fii nevoit sa duci amplificatorul in cliping...astfel eviti THD-urile (distorsiunile) si obtii performante maxime de la amplificator dar si de la boxele in cauza. Link spre comentariu
Sandu_alex_999 Postat Ianuarie 23, 2008 Partajează Postat Ianuarie 23, 2008 Mama ce teorii am mai auzit azi (cateva etaje mai sus) :smt007 :rolleyes: Un amplif adevarat nu are voie sa decupleze termic in timp ce merge , eventual daca il acoperi cu ceva si nu se poate racii :weedman: sau il folosesti pe impedante mai mici decat cea minima pt care a fost el facut.Cu amplificatoare "comerciale" (comerciale? :smt017 ) nu se fac sonorizari.La o sonorizare tu controlezi volumul , nu un oarecare om beat care se crede sef (sunt sculele tale , tu sti ce pot , cum pot si asa mai departe) nu permiti altcuiva sa puna mana pe ele :smt027 Amplifurile se iau mai mari decat boxele (daca te tine buzunarul) exact din motivul spus mai sus de Bogdi16 Link spre comentariu
Bogdi16 Postat Ianuarie 25, 2008 Partajează Postat Ianuarie 25, 2008 Lumea inca nu intelege si nu stie ca motivul principal de ardere a unui difuzor nu e puterea prea mare...ci distorsiunile prea mari.Un difuzor bun care este garantat 500W Sinusoidali nu se va arde nici la 1000W RMS mai degraba se va distruge mecanic la puterea aia dar bobina va rezista.(descentrat,rupe suspensia etc) Dar daca este atacat chiar si cu 100W cu THD peste 10% sansele de a arde acel difuzor sunt foarte mari chiar daca el are 500W RMS Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum