Mircea R Postat Aprilie 8, 2021 Partajează Postat Aprilie 8, 2021 Buna ziua tuturor, Sunt nou pe acest forum si vreau sa va adresez o intrebare. Eu nu sunt prea priceput intr-ale electronicii dar iubesc muzica si incerc sa imi fac un sistem cat de cat de calitate. Imi place sa cred ca nu am doua maini stangi (vorba din popor) astfel incat ma bag prin chestii mai simple fara sa imi fie teama ca stric ceva. Dar acum am patit un lucru mai neplacut: am vrut sa schimb amplificatoarele operationale de pe placa mea de sunet Asus Xonar Essence One. Am comanadat la un dealer autorizat din Anglia op amp-uri Muses02 pentru Low Pass Filter si Muses03 pentru etajul I/V. Am tot citit pe net despre up grade la Xonar Essence si un domn, Raoul Trifan, recomanda Muses02 cu Muses01, varianta pe care o considera cea mai reusita. Spunea ca nu a incercat Muses03 in loc de 01 dar dealerul sau spunea ca este excent. Eu mi-am spus ca 03 fiind mai nou si mai scump decat 01 este si mai bun calitativ si atunci am mers pe varianta cu Muses03 in etajul I/V. Au venit piesele foarte prompt, le-am inlocuit in sloturi si surpriza, un op amp Muses03 defect. Le-am mai tot schimbat apoi, oriunde puneam acel op amp, era mort canalul, nu se auzea nimic. Am scris dealerului si el a observat un lucru pe care eu nu l-am vazut: op amp-urile din Xonar Essence sunt duale toate, iar Muses03 este single circuit. Am tot incercat eu sa ma documentez pe net daca se poate defecta din aceasta cauza dar ma depaseste problema. Am dedus totusi ca nu poate fi un motiv pentru deteriorare, mai ales ca tensiunile pe care le suporta sunt superioare unui Muses01. In concluzie, vreau sa va rog, poate cineva dintre profesionistii de pe forum sa imi spuna daca single circuit in loc de dual poate sa duca la defectarea op amp-ului? Pe celalalt canal, Musesul 03 merge foarte bine si chiar are un sunet mai bun decat op amp-ul original Xonar. Va multumesc! Link spre comentariu
modoran Postat Aprilie 8, 2021 Partajează Postat Aprilie 8, 2021 muse 3 ala are pinul 8 neconectat, deci montat in loc de muse1 nu ar trebui sa fie vreo problema. Invers, muse1 in loc de muse3, ar putea distruge muse1 ( pin 7 este o iesire ) https://www.njr.com/electronic_device/PDF/MUSES01_E.pdf https://www.njr.com/electronic_device/PDF/MUSES03_E.pdf Cred ca e vorba pur si simplu de cip defect. Link spre comentariu
Mircea R Postat Aprilie 8, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2021 Multumesc mult, sa vedem ce o sa mai raspunda dealerul. In cazul in care insista pe ideea asta, o sa incerc sa formulez cu ajutorul vostru o argumentare mai academica. Daca va fi in zadar, nu am decat sa mai cumpar un op amp. P.S. modoran: nu am inteles mare lucru din acele scheme si diagrame pentru ca sunt profan dar multumesc inca o data pentru concluzie Link spre comentariu
Kreator Postat Aprilie 8, 2021 Partajează Postat Aprilie 8, 2021 (editat) Nu poti inlocui Muses01 cu Muses03 niciodata fiindca sunt incompatibile la pini. Nu stiu cum ti-a mers tie in unele etaje cu Muses03 ... 25 - 30 EUR un AO !?! Hmmm, audiofilia asta! Editat Aprilie 8, 2021 de Kreator Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 8, 2021 Partajează Postat Aprilie 8, 2021 (editat) Amu, dupa ce au ars câteva fabrici de semiconductoare în Japonia, sa vedeti ce or sa creasca preturile. Si nu numai la alea selectate de virgine îmbaiate în lapte de inorog. Editat Aprilie 8, 2021 de franzm Link spre comentariu
merck Postat Aprilie 8, 2021 Partajează Postat Aprilie 8, 2021 Muses 03: Muses01: Ca doua integrate sa fie interschimbabile trebuie sa aiba: - aceeasi pini de alimentare - aceeasi pini INPUT - aceeasi pini OUTPUT La tine: Muses 03 are pinul de alimentare V- 4 si V+ 7 Muses 01 are pinul de alimentare V- 4 si V+ 8 Deci nici macar pinii de alimentare nu coincid. Daca pui Muses 03 in soclul unde a fost Muses 01, de unde ia V+? Ca pinul 7 la Muses 01 este iesire. Pinii de intrare de la Muses 03 coincid cu cei de la Muses 01 (respectiv pinul 2 si pinul 3), dar pinul de iesire 6 nu mai coincide, pinul 6 de la Muses 03 este iesire iar pinul 6 de la Muses 01 este intrare. Link spre comentariu
Mircea R Postat Aprilie 8, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2021 Off, pare chiar incalcita treaba. Eu am inteles dintr-un articol ca singura diferenta intre single si dual ar fi unda rezultata pe output. Daca este alimentat alternativ op ampul single va scoate doar jumatate din unda pentru ca el nu este conectat la plus si minus ci la plus si masa. Un dual scoate unda intreaga. Dar in cazul nostru fiind vorba evident de curent continuu nu ar trebui sa fie probleme. http://www.learningaboutelectronics.com/images/Single-supply-op-amp-signal-output.png http://www.learningaboutelectronics.com/Articles/Difference-between-a-single-and-dual-supply-op-amp.php ATENTIE: link-ul e la un site nesecurizat, asa ca decideti daca intrati sau nu. Link spre comentariu
Mircea R Postat Aprilie 8, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2021 Am pus si un desen cu schema dar vad ca nu s-a postat. Era un desen cu sinusoida care intra intr-un op amp singla si iese doar pe jumatate Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 8, 2021 Partajează Postat Aprilie 8, 2021 (editat) 1 hour ago, Mircea R said: Off, pare chiar incalcita treaba. Eu am inteles dintr-un articol ca singura diferenta intre single si dual ar fi unda rezultata pe output. Daca este alimentat alternativ op ampul single va scoate doar jumatate din unda pentru ca el nu este conectat la plus si minus ci la plus si masa. Un dual scoate unda intreaga. Dar in cazul nostru fiind vorba evident de curent continuu nu ar trebui sa fie probleme. Alimentarile sunt simple (0 e masa si V+ este 12V de exemplu) sau diferentiale/simetrice (V- este - 12V, 0 este masa, V+ este +12V de exemplu). Chestia cu jumate de unda nu ati inteles-o. La alimentarile simple adaugi jumate din V+ ca offset, astfel ca la iesire ai unda intreaga (cum o numiti dvs). In link dvs e un caz teoretic, care nu e folosit in practica. Un exemplu gasit pe net: Termenii ca "alimentat alternativ" nu au ce cauta in acest caz. Editat Aprilie 8, 2021 de Mircea Link spre comentariu
modoran Postat Aprilie 8, 2021 Partajează Postat Aprilie 8, 2021 Fiind vorba de un incepator aici, de unde stiti ca initiatorul se refera la "alimentare diferentiala" si nu la "doua amplificatoare intr-o capsula " ? Ce s-o mai lungim atata, nu-s compatibile intre ele si gata. 30€ paguba pentru audiofilia asta nu-i mult. Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 8, 2021 Partajează Postat Aprilie 8, 2021 Pai citeste linkul postat de el. Ala de explica functionarea opamp ca redresor la alimentare simpla. Link spre comentariu
Mircea R Postat Aprilie 9, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2021 Da, se pare ca numai va incurc, imi cer scuze. Daca nu stii sa intrebi este clar ca nu poti obtine raspunsul dorit. Paguba mea (daca e din greseala mea) este de 60 euro, atat costa un Muses03. O sa mai comand altul, nu am ce face. Celalalt Muses03, montat pe celalalt canal merge fara probleme si din cauza asta nu pot fi de acord ca nu sunt compatibile (dupa cum spunea modoran). De ce nu se defecteaza? Link spre comentariu
Kreator Postat Aprilie 9, 2021 Partajează Postat Aprilie 9, 2021 (editat) Spune te rog ce operationale erau initial pe placa ta (alea care incerci sa le schimbi.) asta ca sa nu mai arunci cu banii... Editat Aprilie 9, 2021 de Kreator Link spre comentariu
Mircea R Postat Aprilie 9, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2021 @modoran Mai sus ati spus ca cipul e defect. Si, da, aveti dreptate, ma refer la "doua amplificatoare intr-o capsula " Link spre comentariu
Mircea R Postat Aprilie 9, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2021 amplificatoarele originale erau NE 5532 pe care le-am schimbat la un moment dat cu Muses8920 (un low cost al lui Muses01). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum