Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre osciloscoape digitale vs. analogice. Avantaje/dezavantaje

mac01

Postări Recomandate

54 minutes ago, Ion_Bumbu said:

La frecvente mari deja analizorul de spectru face legea, ma rog sint destule osciloscoape care o fac si asta acceptabil in domeniul lor de frecventa insa cind ajungi la GHz analizorul este rege.

Pentru mine un osc de 50Mhz este suficient alaturat de un analizor de spectru.

Exact. O analiza spectrala spune absolut totul si de foarte multe ori, chiar daca pe osciloscop pare sa fie totul okay cand pui analizorul de spectru mai gasesti si alte chestii pe acolo. In audio, de exemplu, chiar daca un semnal sinus pare corect pe osciloscop, nu stii ce nivel de distorsiuni are pana nu-l vezi pe analizorul de spectru. Sa nu mai zic de intermodulatii si produsele acestora la care osciloscopul e ..orb. Am zis intr-un post precedent ca dupa multimetru urmatorul aparat e osciloscopul. Si peste ele sunt analizoarele de distorsiuni si cele de spectru. Poti avea si mama LeCroy_ului fara analizor de spectru nici macar in audio nu ai certitudinea ca un amplificator e facut cum trebuie.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 246
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

36

• Ion_Bumbu

34

• KISS

17

• Mircea

14

Top autori în acest subiect

Acum 4 minute, KISS a spus:

fara analizor de spectru nici macar in audio nu ai certitudinea ca un amplificator e facut cum trebuie.

Osciloscoapele digitale nu fac si analiza spectrala?

Link spre comentariu

Care este intervalul de frecvente analizat in cazul amplificatoarelor audio si in general pt audio?

Ma refer la cum trebuie sa setezi alegi analizorul spectral.

Nu-i intrebare retorica - strict pt domeniul audio.

Link spre comentariu

4 minutes ago, d2134 said:

Ba da, insa nici precizia si nici rezolutia nu-s la fel de bune ca la un analizor de spectru dedicat.

3 minutes ago, sesebe said:

Care este intervalul de frecvente analizat in cazul amplificatoarelor audio si in general pt audio?

Merge vorba ca ne intereseaza primele 10 armonici ( in fapt unii spun chiar 7 ).

Deci minim cateva sute de khz ca sa le vezi pe toate ( 220khz pentru 20khz ).

Link spre comentariu
Acum 7 minute, d2134 a spus:

Ba da dar hai sa zicem ca putem merge si cu o trotineta electrica pina la Berlin (ca tot s-a amintit de orasul acesta pe undeva) dar cu un autoturism este incomparabil mai comod, sigur si rapid.

@Marian, intrebarea era adresata in special lui @der_doctor ca el are cea mai multe experienta cu asa ceva.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Summa summarum , decat sa vedem cine are "scula, osciloscopul "mai mare 

( stie oricine ca daca e marca ma haceacea si e mai scumpa ) e mai "potenta "

mai bine as fi interesat ( sper ca si altii ) la ce se poate/merita  cumpara ( fabricant ,tip ,model )  la banii romanilor ,osciloscop analog sau digital ,analizor spectru , pt audio ( eventual cu mentiuni pt radioamatori ,frecvente "normale "...)    SH si nou .Ca toata lumea stie ca sunt farfurii zburatoare si ce performante sunt  si ce  stiinta au , dar nu ni le permitem .Ar fi mai practic ,mai folositor  decat cearta asta si duelul "sculelor ".

Link spre comentariu
Acum 2 minute, sesebe a spus:

Ba da dar hai sa zicem ca putem merge si cu o trotineta electrica pina la Berlin (ca tot s-a amintit de orasul acesta pe undeva) dar cu un autoturism este incomparabil mai comod, sigur si rapid.

Daca te duci pina la Berlin cu masina nu te baga nimeni in seama; daca te duci cu trotineta vor scrie toate ziarele si te vor arata toate televiziunile...

Link spre comentariu
Acum 4 minute, d2134 a spus:

Daca te duci pina la Berlin cu masina nu te baga nimeni in seama; daca te duci cu trotineta vor scrie toate ziarele si te vor arata toate televiziunile...

A explicat si Marian ce si de de dar am sa reiau putin. Un osciloscop scump, de top, pe 12 biti - HDO6000 are o gama dinamica de doar 55dB (pagina 8 de  aici).

Un analizor spectral are o gama dinamica de minim 100dB dar uzual chiar semnificativ mai mult spre 120-140dB.

Link spre comentariu
Acum 48 minute, KISS a spus:

Exact. O analiza spectrala spune absolut totul si de foarte multe ori, chiar daca pe osciloscop pare sa fie totul okay cand pui analizorul de spectru mai gasesti si alte chestii pe acolo. In audio, de exemplu, chiar daca un semnal sinus pare corect pe osciloscop, nu stii ce nivel de distorsiuni are pana nu-l vezi pe analizorul de spectru. Sa nu mai zic de intermodulatii si produsele acestora la care osciloscopul e ..orb. Am zis intr-un post precedent ca dupa multimetru urmatorul aparat e osciloscopul. Si peste ele sunt analizoarele de distorsiuni si cele de spectru. Poti avea si mama LeCroy_ului fara analizor de spectru nici macar in audio nu ai certitudinea ca un amplificator e facut cum trebuie.

Pfoai de mine, ce bine le zici aici :aplauze

Acum nu mai ramane decat sa alimentezi un amplificator dintr-o sursa in comutatie si apoi sa vezi cum sta treaba.:) 

Editat de maxente
Link spre comentariu
Acum 11 minute, sesebe a spus:

Un analizor spectral are o gama dinamica de minim 100dB dar uzual chiar semnificativ mai mult spre 120-140dB.

Corect, cam cele mai petarde analizoare sint pe la 90dB gama dinamica, marea deosebire insa la analizoarele performante este rezistenta la intermodulatii, dai sa masori ceva si in fapt masori cit de prost este analizorul tau.

Este cea mai frustanta situatie in care te poti afla cind masori si bineinteles semnalul pe care-l este al mai mic din zona...

Link spre comentariu

Osciloscoapele alea ieftine care fac si FFT, poti sa le uiti, arata numai bazaconii. Am testat eu cateva in paralel cu analizoarele de spectru si nu arata intotdeauna realitatea, la un moment dat nici nu mai stii ce sa crezi. E ca si cum ai masura 10KHz cu un voltmetru care stie 50-400Hz, o sa-ti arate altceva, mai bine masori cu becul.

Link spre comentariu

De data asta sunt de acord cu Kiss, am testat la un momentdat functia fft a osciloscopului meu si...este bine sa o ignorati, nu-i ce trebui.

Personal nu am incredere nici in varianta cu arta ( parca asa ii zice ) pe un pc, nu am incredere in intrarea unei placi de sunet, oricat de fitoasa ar fi ea nu-i analizor de spectru.

Daca trebuiesc facute masuratori de genul asta atunci nimic nu poate inlocui analizorul dedicat ( nu degeaba costa atat de mult ).

Link spre comentariu
7 minutes ago, Marian said:

Personal nu am incredere nici in varianta cu arta ( parca asa ii zice ) pe un pc, nu am incredere in intrarea unei placi de sunet, oricat de fitoasa ar fi ea nu-i analizor de spectru.

M-am ''jucat'' si eu cu placile de sunet si ARTA, nu poti avea incredere in ele, nefiind aparate de masura placile astea de sunet nu au raspuns in frecventa liniar intre 20Hz si 20KHz. Am doua analizoare FFT (DLSA si DLSA Pro) care au interfata de comunicare cu PC_ul si pot sa spun ca sunt lente fata de un analizor de spectru real time. In schimb sunt bune pentru masurarea difuzoarelor, in combinatie cu un microfon de masura.

Link spre comentariu

Eu, de nenumarate ori din pacate.

Perturbatii in banda, din pacate nu facea fata analizorul se era neaparat necesara folosirea unui filtru de banda, si ala sanatos.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări