sesebe Postat Aprilie 5, 2021 Partajează Postat Aprilie 5, 2021 (editat) Acum 56 minute, KISS a spus: ................................... Asta cu..''eu n-as mai putea sa lucrez cu analogul''..e de fitze. Cind am sa vad un analogic cu banda de 1Ghz si cu posibilitatea de a ingheta imaginea pentru a putea analiza o forma aleatoare de semnal atunci poate am sa pot lucra si cu analogice dar pina atunci un digital de top bate orice analogic. Editat Aprilie 5, 2021 de sesebe Link spre comentariu
KISS Postat Aprilie 5, 2021 Partajează Postat Aprilie 5, 2021 (editat) 2 hours ago, sesebe said: Cind am sa vad un analogic cu banda de 1Ghz si cu posibilitatea de a ingheta imaginea pentru a putea analiza o forma aleatoare de semnal atunci poate am sa pot lucra si cu analogice dar pina atunci un digital de top bate orice analogic. Cred ca te referi la sincronizarea bazei de timp cu semnalul de masura....in nici un manual de utilizare al unui osciloscop nu se pomeneste de ''inghetarea imaginii''. Nu stiu ce consideri tu ''forma aleatoare de semnal'', dar afla ca inainte sa apara astea digitale cu osciloscoapele analogice s-au studiat semnale mult mai complexe decat ai vazut tu vreodata pe LeCroy_ul ala low entry. Sunt convins ca nici macar n-ai auzit de tek 7104 cu 7A29, MCP CRT design, facut prin 1978, care si acum costa mai mult decat LeCroy_ul ala pe care-l lauzi tu... Editat Aprilie 5, 2021 de KISS Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 5, 2021 Partajează Postat Aprilie 5, 2021 Da, da domnu-le, așa-i. Doar tu știi sa faci măsurători și doar tu ai aparatele cele mai bune. Și cred ca ești și printre singurii care nu știu ce înseamnă a îngheța o imagine. Vrei să-ți traduc și termenul în engleza ca poate înțelegi despre ce-i vorba? La osciloscoapele digitale exista un buton: run / stop. Cind este oprit pe ecran este afișată ultima captura. Pot salva o captura ca să o deschid apoi după luni de zile cind am sample-ul următor la dispoziție și sa facă măsurători comparative cu ambele capturi simultan pe ecran. Osciloscopele analogice se pot folosi doar la semnale repetitive, la cele aleatorii sint aproape inutile. În electronica mai exista și multe alte semnale care nu sint repetitive și nu pot fi analizate cu osciloscoapele analogice. Poți pune un osciloscop de asta digital (de top) sa analizeze un semnal sau ansamblu de semnale timp de ore întregi și se va opri automat afisind problema atunci cind apare. Îl setezi sa trigger-eze pe runt, de exemplu. Știu de unde vine aversiunea pt osciloscopele digitale. De la faptul ca semnalul apare foarte murdar pe un osciloscop digital. La cele uzuale pe 8 biti semnalul într-adevăr arata mai zgomotos decit în realitate dar cind treci la 12 biți problema dispare iar ceea ce se vede pe ecran este semnalul real iar zgomotul este real atit doar ca un osciloscop analogic nu-l poate afișa cum trebuie. Din păcate un osciloscop bun pe 12 biți nu prea este pt amatori costind cit o masina ieftina. Îmi cer scuze ca am făcut asa de mult off-topic dar @der_doctor asta cere încontinuu. Link spre comentariu
KISS Postat Aprilie 5, 2021 Partajează Postat Aprilie 5, 2021 Chiar si alea analogice cu LAMPI, de la HP au optiunea asta de ''memorare'' similara cu run-stop de la digitale. Oricum, m-ai convins cat stii despre osciloscoape. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 5, 2021 Partajează Postat Aprilie 5, 2021 (editat) Spor la folosit osciloscoapele cu LĂMPI. Sper ca au și banda de 1Ghz și 4 canale. Ps: stu ca au existat și osciloscoapele analogice ce memora forma de unda pt citeva secunde/zeci de secunde dar osciloscoapele analogice ce permit memorarea formei de unda pt citeva luni de zile și apoi sa o afișeze simultan cu una proaspăt captata ca să le analizezi simultan comparativ nu știu sa fi auzit de ele. Poți exemplifica cu un model anume? Înclin sa cred ca nu ai vazut/butonat un osciloscop digital de top și nu știi ce se poate face cu el. Defapt sint sigur de asta. Eu ma opresc aici cu Off topicul. Ești cel mai tare, gata. Editat Aprilie 5, 2021 de sesebe Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 6, 2021 Partajează Postat Aprilie 6, 2021 Pentru cei care nu inteleg cum lucreaza DSO-urile, dar vor sa priceapa, astazi despre zgomotul prezent pe trasa DSO. Concluzia este ca, in majoritatea cazurilor, acel zgomot este prezent pentru ca el exista in realitate. Va las sa descoperiti de ce acel zgomot nu e prezent la osciloscoapele analogice atat de evident. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 6, 2021 Partajează Postat Aprilie 6, 2021 Mai clar de atât nu se poate, semnalele foarte rapide ale zgomotului nu se pot observa pe analogic din cauza faptului că persistenţa ecranului e mică.Digitalul oferă mult mai multă informaţie, lucru ce duce la o trasă ,,zgomotoasă,, cu cât osciloscopul e mai performant.E ca şi cum unul cu vedere slabă ar privi cerul noaptea şi n-ar vedea decât luna.Ar concluziona că vede un ,,cer curat,,.Iar când i-ai pune ochelari şi ar vedea puzderia de stele, s-ar părea că cerul e mai urât acum... Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 6, 2021 Partajează Postat Aprilie 6, 2021 Problema noastra a multora este ca nu ne permitem decat variante ieftine si simple de DSO-uri ( eu insumi am un DSO rudimentar, dar nu-mi permit unul mai bun, cel putin nu acum ). Urmariti specificatiile unui Rigol ( spre exemplu ) de ultima generatie de cateva mii de dolari, urmariti review-uri si "teardown" de osciloscoape DSO de ultima generatie, si-o sa intelegeti ca topicul asta nu-si mai are sensul. Adica nu exista analog versus digital in materie de osciloscoape, e ca si cum am spune lampi versus bipolari de ultima generatie ( lampile avand farmecul lor dar ramanand doar o nisa pentru nostalgici ). Link spre comentariu
ratza Postat Aprilie 6, 2021 Partajează Postat Aprilie 6, 2021 Digitalul e doar un caz particular de analogic. Lăsînd gluma la o parte, un DSO face ce ar putea face un analogic, dar la o fracţiune din preţ. Tare aş vrea să văd analogice care decodează diverse protocoale de comunicaţii. Link spre comentariu
modoran Postat Aprilie 6, 2021 Partajează Postat Aprilie 6, 2021 Lasa protocoalele de comunicatii, ca multe osciloscoape ce au functia asta nu prea sunt bune de nimic, decodeaza doar ce este pe ecran si o fac lent, in software. Doar keysight si alte nume mari o fac asa cum trebuie. Un analizor de 10$ de pe aliexpress e mult mai bun. Link spre comentariu
ratza Postat Aprilie 6, 2021 Partajează Postat Aprilie 6, 2021 Păi vorbim de osciloscoape sau de jucării? Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 6, 2021 Partajează Postat Aprilie 6, 2021 (editat) Pt cine nu stie ce poate face un osciloscop digital de top este recomandat sa urmareasca filmuletul acesta: Sau acesta: Nu mai blamati osciloscopele digitale daca nu a-ti apucat sa butonati unul adevarat. Editat Aprilie 6, 2021 de sesebe Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Aprilie 6, 2021 Partajează Postat Aprilie 6, 2021 La un analogic zgomotul de banda larga se manifesta ca o trasa groasa, sa nu credeti cumva ca ala este atit de rar incit datorita vitezei de baleiaj dispare, este de banda larga! Daca pui intrarea in scurt doar ala il vezi, clar la unele se vede cind cresti amplificarea, nu degeaba pe la inceputurile tranzistorilor unele inca aveau nuvistori pe etajul de intrare... Problema la digital cuantizarea, la o excursie mare de nivel tot se vede ceva. Cind prind oscu baiatului, e ceva HP de 10KE + o sa`l pun pe un generator sinusoidal cu spurii la sub -80dBc fata de purtatoare si vedem cum arata... La ce arata nenea ala pe digital as spune mai repede ca generatorul lui este zgomotos. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 6, 2021 Partajează Postat Aprilie 6, 2021 (editat) La care filmulet te referi? Eventual si min/sec cu imaginea in discutie daca nu te superi. Te referi cumva la filmuletul de pe EEVblog? Editat Aprilie 6, 2021 de sesebe Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Aprilie 6, 2021 Partajează Postat Aprilie 6, 2021 (editat) Da, la ala. Si mai este ceva care e trecut cu vederea, la alea ieftine si rezolutia display-ului ajuta la imaginea "zimtata". Totul este sa stii la ce sa te astepti si mai ales in caz de ceva sa stii ce functii sa folosesti. Cele bune sint bune digitalele doar ca-s scumpe, alea ieftine au avantajul ca sint ieftine si usoare fata de unu analogic. Editat Aprilie 6, 2021 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum