Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre osciloscoape digitale vs. analogice. Avantaje/dezavantaje

mac01

Postări Recomandate

Acum 22 minute, BRANCA a spus:

Si ce ai cumpărat azi mâine face 1/2 din preţul de nou!...

Asta e... pe ideea asta nu-ți mai cumperi nici telefon nou, nici mașina noua, nici televizor nou, și în general nu mai cumperi nimic, pt ca oricum or sa se ieftinească. Doar ca atunci când s-au ieftinit, deja sunt uzate moral, și vrei ceva mai performant, care iarăși e prea scump. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 246
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

36

• Ion_Bumbu

34

• KISS

17

• Mircea

14

Top autori în acest subiect

Daca tot vreti sa dati banul, gânditi-va daca nu veti avea nevoie în viitorul nu prea îndepartat de un MSO. Eu am luat acu doi ani un Siglent 1202xe. Pentru acasa, ca la munca am de unde alege. Frumos, bun, nimic de zis. Si acuma o sa iau si un mixed-signal. Ca în ultimul timp îi cam simt lipsa.

Link spre comentariu

Problema la o eventuală revânzare nu e ieftinirea ci că "aşa merge piaţa"!E valabilă şi la maşini şi la telefoane şi la altele...Dacă se schimbă tehnologia sau moda scade preţul şi mai dramatic...

Link spre comentariu

@franzm

Ce avantaje prezintă un MSO față de DSOul pe care-l dețineți? Doar partea de analizor pentru semnalele digitale?

Partea de analizor din MSOuri se compara (rată de eșantionare, protocoale decodate, parametrii declanșare captură, memorie internă sau stream, ușurință în setare și utilizare,  export date ...) cu analizoarele pe USB?

Link spre comentariu

Modelul din video este SDS5104x. Cu excepția prețului de 7289$ ce să aibă?

@sesebe ce-i drept nu am avut nevoie de așa ceva la nivelul meu de lucru.

Pe semnalele digitale, când nu am avut nevoie de decodare (oricum extrem de rar utilizată) m-am descurcat cu un amărât de DS1054Z (depanare scala digitală dintr-un generator Zopan)

Ce nu am înțeles este dacă aici vorbiți de nivelul hobby / amator / personal sau de ce își permit unele firme in departamentele de R&D.

l.e: Acum am văzut că @BRANCA și @doru3160se întreabă același lucru.

Probabil că există și persoane care lucrează acasă chestii mult mai avansate de un amplificator audio sau o sursa SMPS însă aceștia sunt destul de puțini.

Link spre comentariu

A vazut/folosit cineva un osciloperturbograf folosit in ind. energetica? ma refer la cele cu inregistrare pe hirtie, deci pina prin anii '90!

Link spre comentariu

Am vazut un dulap de monitorizare la DET Timisoara prin anii 80 cu ceva inregistrator pe hirtie, nu stiu daca ala era, in fapt erau citeva acolo si toate zbirniiau.

Deci eu nu am folosit asaceva si nici n`am avut in exploatare.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

S-a tot discutat si s-au tot promovat osciloscoape sau analizoare aproape sf, atat ca pret cat si ca abilitati, insa Doru are dreptate, in regim de amator nu merita investite sume atat de mari.

Sigur, si mie mi-ar placea sa am un analizor de distorsiuni, un analizor de spectru bun si performant cu care sa vad cat mai precis si cu rezolutie cat mai buna cat mai multe armonici la iesirea unui amplificator ca sa stiu pe unde am de lucru prin schema pentru a avea o dispunere armonica optima, dar sa investesti sume echivalente pretului unei masini de lux pentru un aparat pe care sa-l folosesti din joi in pasti si care nu produce nimic, este absurd din orice punct de vedere ati analiza situatia. Pur si simplu nu se justifica daca nu faci cercetare pe bani, sau depanare ori constructie de serie de unde se fac bani seriosi si unde asemenea masuratori sunt necesare zilnic. 

Altfel doar ca sa ne dam mari cu scule multe asa cum tot face obsesiv stim noi cine...e aroganta de cel mai prost gust. 

Asta este ceea ce nenea cu aparatele multe nu a inteles inca si nici n-o sa inteleaga.

Link spre comentariu
8 minutes ago, Marian said:

Pur si simplu nu se justifica daca nu faci cercetare pe bani, sau depanare ori constructie de serie de unde se fac bani seriosi si unde asemenea masuratori sunt necesare zilnic. 

Altfel doar ca sa ne dam mari cu scule multe asa cum tot face obsesiv stim noi cine...e aroganta de cel mai prost gust. 

Asta este ceea ce nenea cu aparatele multe nu a inteles inca si nici n-o sa inteleaga.

Tocmai, eu fac bani cu ele, si sa nu crezi ca le-am luat ca sa masor pocnitori chinezesti ieftine. Nu stiu daca ai vazut vreodata schema sau placile unui Mark Levinson, aparat la care fara scule de masura te uiti ca la poarta noua. Doar cu osciloscopul nu poti garanta o functionare corecta si in parametri. Probabil in viitorul apropiat o sa inteleaga multi electronisti importanta unui analizor de spectru si de distorsiuni in audio.

Link spre comentariu
Acum 57 minute, sesebe a spus:

Dar asta ce are?

@Stefan Ideea este ca le ai sincronizate cu canalele analogice ceea ce cu un analizor logic pe USB n-ai sa poti face.

Poti face si cu alea pe USB, legi iesirea trigger out de la osciloscop cu una din intrarile digitale de la jucaria pe USB. Merge, dar rezultatele le ai pe displayuri diferite.

Oricum eu desi detin un MSO, nu ma tenteaza sa cumpar sondele logice pe 16 canale la el, toate protocoalele sunt seriale in ziua de azi, imi ajung cele 4 canale analogice ce pot fi folosite si ca analizor logic. Mai am si o jucarie pe USB ( pentru viteze mici ) ce isi face si aia treaba daca vreau memorie infinita.

Pentru busuri de date de mare viteza las profesionistii cu scule de zeci de mii de euro sa se ocupe cu asa ceva.

Link spre comentariu
36 minutes ago, KISS said:

Tocmai, eu fac bani cu ele

Bravo tie, dar nu toti reusesc acelasi lucru, in fapt multi de pe forum lucreaza din pasiune pentru electronica, nu pentru un serviciu platit ori pentru depanari zilnice, si cu atat mai putin pentru cercetare...

38 minutes ago, KISS said:

Probabil in viitorul apropiat o sa inteleaga multi electronisti importanta unui analizor de spectru si de distorsiuni in audio.

N-ai inteles nimic din ce am zis, o tii pe a ta.

Nici nu ma asteptam la altceva.

Link spre comentariu
Acum 28 minute, Marian a spus:

Bravo tie, dar nu toti reusesc acelasi lucru, in fapt multi de pe forum lucreaza din pasiune pentru electronica, nu pentru un serviciu platit ori pentru depanari zilnice, si cu atat mai putin pentru cercetare...

Nu uita ca mai intervine si factorul "nevasta"

Te duci acasa si vei zice uite draga am facut rate la un osciloscop de 2000...5000 de euro ..vezi ce frumos e ?

Stai linistita nu facem vacante doi trei ani si incercam sa reparam masina de o avem (care nu va trece ITP -ul)

Si de ce l-am cumparat ? .....ca sa termin amplificatorul ala haudiophil (ca ma streseaza zgomotul peste 500kx super megahertz) un amplificator care oricum nu va sta in sufragerie ca nu poti face o carcasa frumoasa (nu toti avem CNC) si nici nu poti sa-l folosesti la 10% putere ca te injura vecinii.

Dupa discutia asta cu nevasta speri ca osciloscopul ala sa-ti ofere ceva placere sexuala ....ca factorul "nevasta" nu te va ierta usor :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări