Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre osciloscoape digitale vs. analogice. Avantaje/dezavantaje

mac01

Postări Recomandate

Acum 15 minute, Traian B a spus:

Pe de alta parte, ceea ce s-a intamplat in acest topic reflecta o realitate: varsta medie aici pe forum (care deja tinde spre ceea ce se numeste varsta a 3-a) are ca rezultat  faptul ca multi dintre noi nu mai suntem in cautare ori atrasi de noi echipamente, nu mai avem acelasi entuziasm, am avut ori avem deja de ani sau chiar de decenii atat osciloscoapele pe care ni le-am dorit/permis ,  avem si si practica utilizarii lor (adica pe romaneste deja "ne-am facut damblaua"!), si din aceste motive pentru multi dintre noi nu mai este cazul ca acum sa mai aruncam alti bani pe noi osciloscoape SF de dragul pozelor colorate puse pe internet.

Buna analiza...ma regasesc in multe spuse in cele de mai sus.

50.000 lei in anii 90 era o masina SH buna, buna de tot. Era mult ravnita Dacie 72.000, si un apartament cu doua camere, 140.000 lei, asta asa, pt comparatie, pt cei care nu au prins acele vremuri, sa-si faca o idee ce trebuia sa sacrifice un impatimit de electronica, dar, ca sa fim cinstiti, si banul iesea mai bine din aceasta ocupatie decat acum. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 246
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

36

• Ion_Bumbu

34

• KISS

17

• Mircea

14

Top autori în acest subiect

Am o întrebare puțin offtopic dar se leagă puțin aici...

Osciloscoapele E0103 cu bază de timp dublă erau pentru piața publică? Cât costau?

Și cel mai important, mai are cineva asemenea specimene? Nu prea am văzut pe piață decât unul pe olx care era ultima rablă...

Ce s-a întâmplat cu instrumentele românești din intreprinderi după 1989?

Editat de Neagu Raul
Link spre comentariu
3 minutes ago, Neagu Raul said:

Ce s-a intamplat cu toata industria romaneasca (asa buna sau rea cum a fost):
"S-au" furat !
Era un banc cu doua bile: Una era defecta si alta "s-a" pierdut !
Scuze de putin offtopic.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Neagu Raul a spus:

S-au dus dupa intreprinderi. Unii mai norocosi, au mai salvat pe persoana fizica cate ceva, si din alea mai apar la vanzari pe ici pe colo. 

Acum 1 oră, Neagu Raul a spus:

Osciloscoapele E0103 cu bază de timp dublă erau pentru piața publică?

Daca prin asta intelegi persoane fizice, ei bine, nu. Nu numai ca nu se vindeau la persoane fizice, dar daca te gaseau cu jucaria, aveai treaba cu baietii cu ochi albastri. Stiau ca daca nu se vand persoanelor fizice sub nici o forma, cele aflate in afara intreprinderilor nu puteau fi dobandite decat ilegal. Asta a fost valabil pana in 90. Dupa 90, vorba comunistului, D-zeu cu mila.

Link spre comentariu

Am citit aici că s-au făcut în numere foarte mici și nu s-au prea fabricat după ce s-a interzis aducerea pieselor din occident...

Chiar îmi pare rău că s-au furat toate așa...

Link spre comentariu

Pe piata noastra inainte de 89 apareau osciloscoape rusesti, inclusiv unele cu tub de ... 3cm diametru!

Ala in fapt a fost proiectat pentru reglarea canalelor de telegtafie, in fapt telex radio, vestita cruce pe ele.

https://tubes-store.com/product_info.php?products_id=1255

:d

Mai erau unele cu tub de 5cm diametru, dar erau in fapt un fel de afisoare aproximative de forma de unda alea cu 3cm alealalte ...

https://tubes-store.com/product_info.php?products_id=1161&osCsid=2sfq233d3b81a3r134iiidkge2

E 103 erau rare la intreprinderi dar performante, atunci cind mergeau, nu tare fiabile dar fata de ce a urmat...erau scule!

Tubul parca era Brimar, excelent focalizat, linear, tot ce doresam, erau un vis in vremea aia.

E 102 au fost bune pina nu au incetat importurile, dupa aia dumnezeu cu mila.

E 101 era cu tuburi insa se putea folosi.

Link spre comentariu

Alea rusești erau "tolerate" pe piața neagră, dar oficial tot ilegale erau. Nici rusii nu se înghesuiau sa aducă decât dacă știau sigur ca au cui vinde. Sumele nu erau neglijabile.  Cu aparatele analogice au făcut treaba buna. Erau relativ accesibile la preț și te descurcai destul de bine cu ele. Nu reuseau sa aduca dupa cate cereri erau.

La lista cu românești lipsește E0104, miniscopul. Au fost mai fiabile decât 0102 și sincronizarea mult mai buna. Din câte 0102 mi-au trecut prin mână, puține au avut sincronizarea pusa la punct. Majoritatea au trebuit bibilite. 

Link spre comentariu

Doru.Osciloscoapele din întreprinderi,dacă n-au fost "şutite" au avut drumul direct la fier vechi!Pe timpuri nu prea era reciclare!

Da' ce să mai vorbim de ditai mamuţii de utilaje,aparate,instalaţii tocate...

Am o relatare de la CUG Cluj unde utilaje noi,în "ţiplă",au fost urcate direct în vagoane,pentru topit în Germania!Tot combinatul cumpărat pe mărunţei de un neamţ a fost tăiat la fier vechi.Başca zecile de tone de neferoase...Au rămas de valorificat zecile,sutele,de hectare de teren!!...

Mai vorbim de cum s-a furat în ţara asta şi cum sunt unii milionari în euro astăzi?!Unde o fi mitraliera lui Vadim??

Editat de BRANCA
Link spre comentariu
Acum 2 ore, Neagu Raul a spus:

Am citit aici că s-au făcut în numere foarte mici și nu s-au prea fabricat după ce s-a interzis aducerea pieselor din occident...

Chiar îmi pare rău că s-au furat toate așa...

E0103 cu baza de timp dubla si tub cu doua tunuri, am avut in armata, pitesti-transmisiuni, lab. radio. A fost singur loc unde l-am intilnit!

Link spre comentariu

E 104 l`am avut la servici, era din primele serii, inca avea tub vest daaar a mers cam 2 ore si s`a terminat trafo chopper din el.

E 101 si 102 doar in faculta am lucrat cu ele, in primii ani, dupa niste poloneze si Tesla de 2X100MHz.

A trebuit sa ajung la Bucuresti la Ei si am primit altul.

Mergea bine, era OK aparatul, pe vremea aia, 81-82 era un vis sa ai asaceva la job.

Cu "rusii", ca erau in fapt moldoveni de dincolo puteai sa te intelegi sa-ti aduca astfel de scule.

Un amic a luat un C1-91 cu vreo 4 sau 5 sertare ca optiuni, avea si sertar cu esantionare pina la 10GHz si 4 canale, ceva digitale, etc. Foarte elegant, "emula" un HP, erau in tara citeva HP-uri la fel, cu sertar de analizor de frecventa, pina la 1,5GHz, cred. Nu dadea gaur-n cer insa era osc 2 canale si analizor si te descurcai extraordinar de  bine cu el.

C1-91 am vrut si eu insa n`au reusit sa aduca decit C1-99.

Pina la urma nu mi-a parut rau, amicul meu a avut citeva belele cu ala dar l-a rezolvat si nu foarte usor dar pe atunci mai puteai aduce componente de la ei.

Mai rau mi-a parut cind a plecat in state, m`a cautat dar eram in concediu fara semnal asa ca l-a dat, pina am ajuns sa-l resun ...era deja peste balta

Cu E 103 am lucrat insa era tub normal cel folosit de mine, cu 2 tunuri independente am avut insa un Orion, efectiv erau 2 osciloscoape independente, fiecare canal putea fi trecut pe baza lui de timp.

Daca nu se dorea, era o baza de timp principala si cealalta era intirziata.

Cred ca 10 ani l`am folosit si n-a avut nimic, fiabil insa greu.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Legat de casarea osciloscoapelor si altor "jucarii", nu stiu cum a fost la alte intreprinderi in tara, insa la Bucuresti intreprinderile din zona electronica au casat in draci in anii 90. Pana spre 2000. 

Faceau licitatii cu sute de gioarse si echipamente nefolosite, in cutie, miroseau a nou.

Cea mai buna achizitie, pe firma, un analizor de spectru (format un pic mai mare decat 19") cu banda de 6GHz si un frecventmetru. Nu imi mai aduc aminte decat cutia din lemn, vopsita verde, cu burete in interior. Nou-nout. Frecventmetrul cred ca era stabil 10 la -12. Parea copie dupa un HP, dar facut grosolan. Ruseste. Inclusiv BNC-urile, erau rugoase, nu prea se pupau cu cablurile si terminatiile HP.

In rest, HP de toate felurile si RS. Preturile nu erau de nimic, dar patronul cumpara tot. Erau pereti plini de aparate. Nu cred ca am folosit nici macar 20%. 

Link spre comentariu

BNC-ul rusesc nu se pupa de 2 bani cu ala HP, unii in mm alialti in ", la fel ca si conectoarele pieptene Amphenol facute de Conect, faceau si in " dar si metrice, problema era cind le livrau, dadeau mama de un tip, tata de celalalt, te mirai dupa aia cum masa de nu mere echipamentu.

Acelasi lucru l`am patit la C1-99 cind am pus sondele HP pe el, nici mort nu voia sa se inchida inelul.

A trebuit sa pilesc din pinii de pe mama cam 0,5mm si este ca pentru el.

Sondele rusesti erau o gluma, alea de-au venit cu el.

P.S. multumesc de interventie! :)

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări