Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre osciloscoape digitale vs. analogice. Avantaje/dezavantaje

mac01

Postări Recomandate

Sunt de acord cu dumneavoastră, digitalele sunt viitorul, deja exista dso-uri destul de ieftine însă momentan dacă încă avem analogicele pe piață, au pretul corect și sunt bune pentru ce facem noi, de ce să le dam la oparte de acum? 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 246
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

36

• Ion_Bumbu

34

• KISS

17

• Mircea

14

Top autori în acest subiect

Mari ca gabarit..da....din cauza tubului.... dar energofage in niciun caz. Ultimile osciloscoape analogice aveau un consum de 40- 50W de la retea.

Cat consuma un osciloscop digital? Cred ca tot pe acolo....poate cu 5-10W mai putin.

Si tv-urile crt consumau prima data cand au aparut 150-200w...iar ultimile ajunsesera la 40-50W.

Link spre comentariu

Cam ce s-a intamplat si cu tv crt. Nu stiu cati mai au acum in uz asa ceva.

Acum 2 ore, validae a spus:

Asta aşa e, analogicele vor fi folosite şi restaurate doar de nostalgici şi colecţionari

Link spre comentariu

Analogia este este ca intre aparatele de masura, mai exista analogice, au avantajul interpretatii si reactiei rapide  insa cu toate ca le`am folosit 30 de ani mai nou tot digitale folosesc datorita avantajelor lor.

Cinstit, n`am trecut usor la ele deoarece prin anii 91-92 aparatele digitale nu erau ca cele de azi.

La osciloscoape e cam la fel totusi azi un osciloscop digital este mai usor de utilizat decit unu analogic.

La inceput pare mai dificil datorita faptului ca au un meniu  stufos si extrem de multe facilitati insa  au help incorporat.

Pentru incepatorul incepatorului exista functia de autoset, buna, rea, pentru inceput este minunata, arata semnalul pe care ai pus sonda!

Restul facilitatilor se invata.

In anii 90 cind am luat C1-99 am dat pe el 400DM, aia nu era putin pe vremea aia, inca merge bine magaoaia dar ocupa jumatate de masa, urasc sa`l pun in picioare linga mine, totusi cind ala se va defecta urmatorul va fi un digital in zona de 400-600E, la ce mai fac acuma ar fi mai mult decit suficient.

Nu mai zic ca ventilatorul face ca sirena lui Roaita datot nu mi`am facut timp sa-l inlocuiesc.

La cit de "usor" este am fost nevoit sa iau si unu portabil C1-112.

Ambele la ora asta sint niste "joarse" la cerintele actuale insa le folosesc cu succes.

Deci nu va feriti de digitale, oricum nu veti mai avea de ales.

:d

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 1 oră, mac01 a spus:

Cat consuma un osciloscop digital? Cred ca tot pe acolo....poate cu 5-10W mai putin.

Depinde. LeCroy-urile sînt poreclite "aerotermă cu internet" la noi prin laborator. Dau căldură ca la balamuc, a fost unul din motivele pentru care am referat un Tek.

Link spre comentariu

Tek model relativ nou cu 6 ventilatoare de 12cm ce merg pe maxim permanent:

Q3xs7a0.jpg

Pe el scrie 1100VA.......... E un caz extrem dar nu poti spune ca TEK-urile consuma mai putin. LeCroy-ul echivalent ca performante consuma 525VA.

Link spre comentariu

Dacă mai ai și un termostream (sau mai multe) la banc...lucrezi în tricou indiferent de vremea de afară :rade:

Glumesc...  Ar trebui să beneficieze de climatizare laboratorul respectiv, cel puțin la mine "la baracă" au climatizare serioasă.

Link spre comentariu

@sesebe - Am avut de ales între WaveSurfer 454 şi Tek MSO4054. E diferenţă mare de căldură între ele.

@Neagu Raul - Oho, şi încă cum!

@BRANCA - Era jale. +28°C lejer, mai eram şi pe partea în care bătea soarele, cu AC mergînd în draci.

E de reţinut că orice model, indiferent de firmă, are plusuri şi minusuri, fiecare trebuie să aleagă în funcţie de nevoile proprii. Mie, de exemplu, deşi folosesc Tek, îmi place mult mai mult interfaţa extrem de intuitivă de la LeCroy. Am ales MSO-ul ăla fiindcă lucrez extrem de des cu tot felul de protocoale de comunicaţii şi una e să ai 4 intrări, alta e să ai 20 (4 analogice + 16 digitale). Pe lîngă asta, zgomotul intrărilor analogice era mult mai mic şi aveam la dispoziţie diverse decodoare de comunicaţie. M-am obişnuit rapid şi cu Tek-ul, are o puzderie de posibilităţi de trigger şi de măsurători, dar mai au mult de lucrat la interfaţa cu utilizatorul. Nu ţin minte să fi avut vreodată nevoie de manual la LeCroy, deşi sînt scule incredibil de complexe.

Link spre comentariu
Acum 27 minute, Neagu Raul a spus:

Deci afirmația că osciloscoapele analogice sunt ” mari ca gabarit si sunt energofage” se poate aplica și la cele digitale...

Cele in zona 100 - 200 Mhz, 1 - 2 Gsa/s consuma 15-20W, unele merg pe baterie, unele au form factor de tableta fara a fi 'jucarii' ( Micsig de exemplu )

Consumul creste cu cat osciliscopul digital e mai rapid.

Alea foarte scumpe ( unele ) contin PC inauntru  ( cu ptocesor Intel sau AMD ) si ruleaza windows sau linux , osciloscopul e doar o placa de captura PCI express.

Editat de modoran
Link spre comentariu
Acum 14 minute, ratza a spus:

Am avut de ales între WaveSurfer 454 şi Tek MSO4054.

Am ales MSO-ul ăla fiindcă lucrez extrem de des cu tot felul de protocoale de comunicaţii şi una e să ai 4 intrări, alta e să ai 20 (4 analogice + 16 digitale)

Eu care pun multitură la trigger și la poziția Y la E0102...:57

Editat de Neagu Raul
Link spre comentariu

@Neagu Raul E vorba de osciloscoape de la servici nu pt home use pt ca alea costa cit o masina noua.

Acum 39 minute, ratza a spus:

@sesebe - Am avut de ales între WaveSurfer 454 şi Tek MSO4054. E diferenţă mare de căldură între ele.

@Neagu Raul - Oho, şi încă cum!

@BRANCA - Era jale. +28°C lejer, mai eram şi pe partea în care bătea soarele, cu AC mergînd în draci.

E de reţinut că orice model, indiferent de firmă, are plusuri şi minusuri, fiecare trebuie să aleagă în funcţie de nevoile proprii. Mie, de exemplu, deşi folosesc Tek, îmi place mult mai mult interfaţa extrem de intuitivă de la LeCroy. Am ales MSO-ul ăla fiindcă lucrez extrem de des cu tot felul de protocoale de comunicaţii şi una e să ai 4 intrări, alta e să ai 20 (4 analogice + 16 digitale). Pe lîngă asta, zgomotul intrărilor analogice era mult mai mic şi aveam la dispoziţie diverse decodoare de comunicaţie. M-am obişnuit rapid şi cu Tek-ul, are o puzderie de posibilităţi de trigger şi de măsurători, dar mai au mult de lucrat la interfaţa cu utilizatorul. Nu ţin minte să fi avut vreodată nevoie de manual la LeCroy, deşi sînt scule incredibil de complexe.

Foarte clar explicat. La Tek-ul ala am avut probleme ca nu facea anumite masuratori. Cind au venit ingineri de la TEK in vizita au ramas masca atunci cind le-am arata ca nu face unele masuratori. Au scos caitele, au notat cite ceva si au inceput sa discute unde este facut SW si ce echipe se ocupa de el.

Da,am spus de mai multe ori ca stau mai bine la zgomot dar SW parca este facut cu c...ul.

Unul de asta te rezolva si de la LeCroy:HINCD-00102-HDO4054A-MS.jpg

Tot 20 de canale (4A+14D+1T). Iar ca putere consumata pe ele scrie 300VA dar lucreaza reci estimez ca nu consuma real mai mult de 100W.

Sau seria 4000 care este echivalentul la WaveSurfer. Cel din poza (HDO6054-MS) este echivalentul la Wave Runner care este mai scump dar are si facilitati in plus.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Osciloscoapele digitale nu sunt viitorul, ele sunt deja prezentul, ba chiar sunt "prezentul" deja de ani buni, iar producatorii consacrati nu mai fabrica de multi ani osciloscoape analogice, deci insasi comparatia digital/analogic nu-si mai are sensul ci mai degraba inseamna a alege intre osciloscop nou sau osciloscop vechi!

Datorita ieftinirii tehnologiei digitale simultan cu cresterea nivelului de trai, pentru prima data in istorie un cetatean obisnuit din Ro -fie el electronist de profesie, ori chiar cizmar!-  isi poate permite azi sa cumpere un osciloscop digital decent nou cu garantie, altfel eu va zic ca n-ati vrea sa stiti cat costa la vremea lui un analogic de felul Tek 2465B, iar la vremea aia cu un salariu de abia am fi putut cumpara sondele lui. Nici macar despre cele fabricate de IEMI acu' 30-35 de ani la numai 10-25 MHz, n-ati vrea sa stiti ce pret oficial aveau, deci nu exista niciun motiv de desconsiderare a osciloscoapelor digitale accesibile noua azi.

Acum 8 ore, Neagu Raul a spus:

[...] un osciloscop analogic dechide ușa spre cunoașterea osciloscoapelor, dacă înveți ce e baza și ce și cum se face, o sa fie mai ușor mai târziu pe digital

:aplauze

De exemplu, probabil ca  75% dintre amatorii ce azi starteaza deja cu digitale nu cunosc ce-s alea axa Y, axa X si axa Z ale unui osciloscop si mai ales "ce vrea ele da la noi", ca sa nu zic ca chiar aici in acest topic unii  au demonstrat ca nu prea cunosc nici macar diferenta dintre masurarea in domeniul timp si cea in domeniul frecventa, respectivii in mod pueril chipurile comparand (inclusiv discutand despre "precizii") osciloscopul cu analizorului de spectru (!!!), sau confundand rezolutia multimetrului cu precizia sa.

Pe de alta parte, ceea ce s-a intamplat in acest topic reflecta o realitate: varsta medie aici pe forum (care deja tinde spre ceea ce se numeste varsta a 3-a) are ca rezultat  faptul ca multi dintre noi nu mai suntem in cautare ori atrasi de noi echipamente, nu mai avem acelasi entuziasm, am avut ori avem deja de ani sau chiar de decenii atat osciloscoapele pe care ni le-am dorit/permis ,  avem si si practica utilizarii lor (adica pe romaneste deja "ne-am facut damblaua"!), si din aceste motive pentru multi dintre noi nu mai este cazul ca acum sa mai aruncam alti bani pe noi osciloscoape SF de dragul pozelor colorate puse pe internet.

Ceea ce insa nu poate justifica o eventuala impotrivire asa... d'amboulea fata de ceea ce este modern, adica nu exista niciun motiv pentru strambat din nas fata de osciloscoapele moderne digitale.

Acum 39 minute, Ion_Bumbu a spus:

In anii 90 cind am luat C1-99 am dat pe el 400DM, aia nu era putin pe vremea aia, inca merge bine magaoaia dar ocupa jumatate de masa, urasc sa`l pun in picioare linga mine, totusi cind ala se va defecta urmatorul va fi un digital in zona de 400-600E, la ce mai fac acuma ar fi mai mult decit suficient.[...]

Ambele la ora asta sint niste "joarse" la cerintele actuale insa le folosesc cu succes.

C1-99 nu era si nu este "joarsa", a fost si este osciloscop analogic de laborator "adevarat".

Daca-mi amintesc bine, tot in anii '90 eu am dat 50.000 de lei (banii stransi timp de 10 ani pe vremea raposatului pe CEC-ul lu' frate-miu!) pe acelasi C1-99 cumparat direct din camin de la studentii moldoveni ce le aduceau, si am zis atunci ca am apucat pe Dumnezeu d'un picior pentru ca in magazin (adica in consignatie) era bineinteles mai scump.

Ce este interesant, este ca suma aia reprezenta atunci multe salarii, insa daca ne uitam azi suntem dispusi sa cheltuim mult mai putin pentru un osciloscop, si similar s-a intamplat si in cazul multimetrelor la care azi strambam din nas daca costa mai mult decat 10% ori un sfert de salariu, la fel se intampla si cu componentele (vrem neaparat ca tranzistoarele sa nu coste mai mult de 1$ kilu') ceea ce spune multe despre cat de importanta mai este azi pentru noi insine electronica atat ca profesie cat si ca hobby, fata de cum era in vremurile respective.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări