Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare imprimanta 3d


Bandi Szasz

Postări Recomandate

Salutare,

  As vrea sa cumpar prima mea imprimanta 3D pentru curiozitate si mici proiectele pana invat ce si cum cu desenarea 3D, buget cam 2000 de lei. Ca criterii de pornire ar fi spatiul mai limitat unde as avea loc sa-l tin, as prefera sa-l tin in casa fata de atelier care oricum este supra aglomerat si se face si multa mizerie / praf de la slefuit una alta, polizor, etc.. asa ca m-am gandit sa eliberez golul destinat TV-ului din mobilier care gazduieste doar obiecte de decor, TV-ul find pe perete. Spatiul mentionat ar fi cam de 48x58x52 (LxAxI).

 

  Am vazut ca este la moda Endered 2 V3 sau alte modele mai mult sau mai putin tot pe acelasi structura insa aceste modele sunt putin mari pentru spatiul la care m-am gandit, imprimanta avand 62cm inaltime.

 

  Dupa care am dat de un model destul de simpatic care imi cam place si anume "Gembird FlashForge Finder 2" (https://www.gmb.nl/item.aspx?id=10302)

  Cateva lucuri care imi plac la acest model:

  • ca spatiu se incadreaza perfect, 48x33x38cm, spatiul de printare m-ai limitat de 14x14x14cm insa pentru nevoile mele este suficient, ce nu incape se poate face din mai multe bucati lipite intre ele, nu intentionez sa fac objecte exagerat de mari cu necesitate structurala foarte ridicata sa nu mearga cu lipitul sau imbinatul intre piese. Spatiul interior pare sa fi permis o zona de printare mai maricica probabil au limitat la 14cm sa fie loc si pentru modele mai scumpe cu spatiu util mai mare.
  • este inchisa complet
  • ghidaje cu rulment liniar
  • precizie destul de buna la cateva teste pe care le-am gasit pe youtube, piesele au iesit foarte bine cu linii fine.
  • spatiu dedicat pentru rola de filament, insa rola mai micuta nu cele de 1kg, ea vine cu o rola de 0.2kg posibil dimensiunea maxima pt locas, nu am gasit mai multe detalii.

 

  Posibil unele neajunsuri ? :

  • patul de printare ( sau cum se numeste ) nu este incalzit.
  • Imprimanta este mai mult dedicata pentru PLA,PETG,TPU din cate am gasit pe net ( imprimanta in sine este vanduta pentru PLA), ABS nu merge pentru ca nu are patul incalzit insa din cate am citit oricum este mai problematica printarea cu ABS care este mai rezistenta fata de PLA insa din nou pentru nevoile mele nu cred ca este o problema sa folosesc PLA.

 

 

  Si acuma ar venii unele nelamuriri pe care le am, daca ar detine cineva o imprimanta identica ar fi perfect pentru ca din pacate nu prea am vazut sa se gaseasca piese de schimb foarte usor pt aceste imprimante Gembird:

  1.  Nozzle-ul de printare mai trebuie schimbat din cand in cand insa seria Finder din cate am vazut prin poze foloseste nozzle "standard" ca si celalalte imprimante asa ca ar fi relativ usor de gasit altele. In orice caz cu PLA ma gandesc ca ar trebuii sa tina o perioada destul de maricia ?
  2.  Blockul de incalzire din cate am vazut foloseste un cilindru insa nu am gasit prea multe informatii in afara faptului ca este de 24V si 40W, cam cat tin aceste elemente de incalzire ? Daca va trebuii sa-l schimb exista mai multe modele sau sunt cat de cat universe pentru ca am vazut ca si celalalte imprimante tot cilindrii asemanatori folosesc in idea in care sa gasesc mai usor daca trb schimbata candva, piese 'originale' am gasit doar la un distribuitor din USA ?
  3.  Si nu in ultimul rand daca s-a jucat cineva cu acest model niste pareri ar pica foarte bine ?

 

Orice alta sugestie sau modele care s-ar incadra in spatiul disponibil este bine venita, eu nu prea am gasit de unde a alege foarte mult la modele din astea mai mici si sa nu fie nici ceva foarte slab calitativ sau exagerat de scumpe.

 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Bandi Szasz

    3

  • okean

    1

  • area51

    1

  • The Little Machinist

    1

Revin cu un mic update poate ajuta pe colegii care doresc sa achizitioneze o imprimanta. Pana la urma am luat modelul propus "Gembird FlashForge Finder 2" si pot spune ca isi face treaba destul de bine ( e prima mea imprimanta deci fizic nu pot compara cu altele modele). Modelul de test "benchy" (vaporasul) a iesit perfect din prima incercare, suprafetele sunt foarte fine, detaliile au iesit exact cum trebuiau fara nici macar un firicel agatat (stringing). 

 

Singurele dezavantaje pe care le-am intampinat ar fi:

  • Suportul rolei de filament accepta doar role ceva mai mici decat cele standard de 1kg deci trebuie un suport extern sau sa fie rebobinat rola cu care a venit, insa nu prea imi place cum trage filamentul din compartiment, merge destul de greu din cauza frecarii intre rola si axul pe care sta (axul nu este pe rulment). Eu am decis sa fac un suport extern pe rulmenti pentru a trage filamentul mult mai usor.
  • Functia de auto-level pentru patul de printare este mai mult pentru marketing, lasa un spatiu exagerat de mare, eu l-am reglat manual folosind metoda cu o foaie intre duza si pat.
Link spre comentariu

Mai bine iesai daca iti luai o prusa mini. Imprimanta ii considerata ca fiind premium in cadrul imprimantelor asa mai accesibile. Suprafata de print ii de 180x180x180 mm si e si destul de compacta. Dar acuma e tarziu. Arata bine oricum si imprimanta asta si sper sa o folosesti sanatos. Ender 3 are numa mult hype da nu ii asa de mare lucru de capul ei, mai ales fiind incepator, deoarece trebuie reglate si modificate multe chestii la ea. O poza cu benchy ar fi de apreciat, si ce material si layerheight ai folosit

Link spre comentariu
La 04.04.2021 la 21:52, Bandi Szasz a spus:
  • Ca spatiu se incadreaza perfect, 48x33x38cm, spatiul de printare este limitat la 14x14x14 cm insa pentru nevoile mele este suficient, ce nu incape se poate face din mai multe bucati lipite intre ele, nu intentionez sa fac objecte exagerat de mari cu necesitate structurala foarte ridicata sa nu mearga cu lipitul sau imbinatul intre piese.

 

Cum se pot imbina diverse piese prin lipire? Adezivul este specific fiecarui tip de filament?

Poate cineva sa dea exemple de astfel de operatii?

Link spre comentariu

PLA-ul se lipeste foarte bine cu superglue sau cu epoxy. La ABS se mai poate utiliza si materialul dizolvat in acetona - cea mai ieftina varianta. Insa sunt putini solventi convenabili pentru PLA. 

Link spre comentariu

Momentan am lucrat doar cu PLA, vaporasul este cu filamentul primit cu imprimanta iar aripioarele (o sa iasa o libelula) cu PLA cumparat marca "FormFutura", cu filamentul cumparat am primit si o monstra de filament flexibil (TPU82A) insa inca nu am incercat. De vopsit inca nu am incercat insa vreau sa incerc cu "vopsea direct pe beton" de la Oskar (vopsea alba si amestec cu pigment), am mai vopsit plastic cu vopsea respectiva si tine foarte bine (este vopsea acrilica si merge diluat doar cu diluant Nitro), am niste plastice vopsite de la o fantana arteziana care sunt sub apa curgatoare de 3 ani si inca nu da semne de uzura.

 

20210416-133520.jpg 

20210416-133525.jpg 

20210416-133528.jpg 

20210416-133749.jpg

20210416-133757.jpg

20210416-133808.jpg 

20210416-133816.jpg 

 

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări