Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cuptorul electric Arctic Aroim24500 BC nu mai încălzește

Dragos

Postări Recomandate

Salutare, am informații noi, electronistul a spus că nu poate repara plăcuta cuptorului (e prăjit microcontrolerul de pe ea) și îmi recomandă o plăcuță nouă la 450 lei :)) Am decis să nu o cumpăr nici de la Arctic cu 250 lei cu + transport 25 lei, așadar o să cumpăr un alt cuptor electric la care o să am și garanție 5 ani și piese de schimb de la actualul dacă se mai defectează ceva. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dragos

20

• valivoi

8

• BRANCA

7

• validae

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cât costă un cuptor nou de tipul acesta?Mi se pare scumpă şi placa comandă.În fond sunt reglaje simple acolo:temperatură,durată,ventilaţie.Mai să zic că merg cu module individuale,consacrate.

Link spre comentariu
Acum 1 minut, BRANCA a spus:

Cât costă un cuptor nou de tipul acesta?Mi se pare scumpă şi placa comandă.În fond sunt reglaje simple acolo:temperatură,durată,ventilaţie.Mai să zic că merg cu module individuale,consacrate.

Un cuptor nou costă 990 lei, l am prins la reducere, un model puțin mai evoluat, diferența între cel defect și cel nou (doar ca exterior mă refer) în locul butoanelor acționate manual pe cel nou există acționare cu touch screen. La partea de electronică nu cred că sunt diferențe majore. Doar dacă s ar potrivi rezistențele de încălzire și senzorul de temperatură eu sunt mulțumit.

Modelul exact ca al meu, inferior, costa mai mult și câțiva dintre cumpărători relatau că li s a ars placa de baza. 

Cel nou, fiind un pic mai evoluat sper ca și placa de bază să fie mai rezistență. 

Oricum, îmi doresc să mă țină cât mai mult și să nu am grija pieselor de schimb de pe cel defect :)

Link spre comentariu
1 oră în urmă, BRANCA a spus:

Înseamnă că e un cuptor măricel.Nu ştiu cum e izolată zona de comandă de cuptor.Plăcile ar putea ceda de la temperatură sau condens...

Da, are parcă 71 sau 75 litri volum interior și e foarte bine izolat, are vată minerală de 5 cm grosime ce îmbracă cuptorul pe exterior și peste vata respectiva în partea de sus are o tablă de 0.5-1 mm grosime apoi disțanța între tabla respectivă și placa de bază undeva la 2 cm. Exclud ambele variante, ca s ar fi defectat de la temperatură deoarece are ventilator în partea de sus ce elimina căldura spre exterior în partea frontală (ventilatorul funcționa când l am desfăcut) iar condens nu are de unde să facă deoarece am tot timpul constant peste 23 °C în bucătărie. 

Link spre comentariu

Eu v-aş recomanda să puneţi o protecţie la supratensiuni tranzitorii, ceva simplu cu varistor (MOV), direct pe priza cuptorului.Nu se ştie ce a provocat defectul, dar o măsură de sigurană în plus nu strică.

Link spre comentariu
Acum 6 ore, validae a spus:

Eu v-aş recomanda să puneţi o protecţie la supratensiuni tranzitorii, ceva simplu cu varistor (MOV), direct pe priza cuptorului.Nu se ştie ce a provocat defectul, dar o măsură de sigurană în plus nu strică.

Salutare, mersi de sfat, am luat azi un MOV însă pe cel mai mic ca valoare pe care l am găsit la magazin.. Pe el sunt inscripționate următoarele:

m *

10N391K

RJ  VDE  SA

013+

Într-un data sheet descărcat de pe net la 10N391K găsesc valorile ce mă face să cred că e prea mare asta cumpărat pt ce am eu nevoie:

JVR-10N391K

Maximum allowable voltage: AC rms - 250 V;

DC 320 V;

Varistor voltage: 390 V la V0, 1mA;

Tolerance range: 351-429;

Rated wattage: 0,40 W

Link spre comentariu
Acum 16 minute, Dragos a spus:

Salutare, mersi de sfat, am luat azi un MOV însă pe cel mai mic ca valoare pe care l am găsit la magazin.. Pe el sunt inscripționate următoarele:

m *

10N391K

RJ  VDE  SA

013+

Într-un data sheet descărcat de pe net la 10N391K găsesc valorile ce mă fac să cred că e prea mare asta cumpărat pt ce am eu nevoie:

JVR-10N391K

Maximum allowable voltage: AC rms - 250 V;

DC 320 V;

Varistor voltage: 390 V la V0, 1mA;

Tolerance range: 351-429;

Rated wattage: 0,40 W

Scuze de dezacord, sunt obosit :)

Cred ca bun pt ce am nevoie este  10N241K?

Link spre comentariu
Acum 36 minute, Dragos a spus:

Scuze de dezacord, sunt obosit :)

Cred ca bun pt ce am nevoie este  10N241K?

NU!!!!!

Pt protectie la reteaua noastra ala este cel potrivit. Asta se va activa foarte des si se va distruge in scurt timp. 

Link spre comentariu
Acum 3 minute, sesebe a spus:

NU!!!!!

Pt protectie la reteaua noastra ala este cel potrivit. Asta se va activa foarte des si se va distruge in scurt timp. 

Oricum, am regulator de tensiune în panoul electric care pe afișaj nu am văzut să sară de 240 V (rar ajunge la 240 pe afișaj), de regulă fluctuează de la 235 la 239 V. (setările limită protecție limită inferioară/superioară sunt făcute de electrician, din păcate nu mi le mai amintesc). 

Deci pot pune MOV-ul 10n391k și ca montaj am văzut ca se pune un crac pe fază și unul pe nu-l (nu are polaritate, pot sa-i pun cracii cum vreau eu) :)) sună pervers un pic

Link spre comentariu

Sunt curios... Oare cum era prajit microcontrollerul daca din primul post in care este descris defectul, utilizatorul spune ca seteaza programele, acestea sunt afisate corect, dar nu se incalzesc rezistentele? Daca era prajit microcontrollerul nu cred ca scapa partea de afisare si de selectie a programelor. 

Mie imi suna, mai degraba, a relee cu contacte stricate sau siguranta termica arsa. 

Dar nu sunt depanator. E doar o parere. 

P. S. Eram aproape sigur ca dula constatare vor veni cu acest defect deoarece este cel mai simplu pentru ei. Spui ca este ireparabila si pui alta in loc cu bataie de cap minima. 

Editat de vlad228
Link spre comentariu
Acum 25 minute, vlad228 a spus:

Sunt curios... Oare cum era prajit microcontrollerul daca din primul post in care este descris defectul, utilizatorul spune ca seteaza programele, acestea sunt afisate corect, dar nu se incalzesc rezistentele? Daca era prajit microcontrollerul nu cred ca scapa partea de afisare si de selectie a programelor. 

Mie imi suna, mai degraba, a relee cu contacte stricate sau siguranta termica arsa. 

Dar nu sunt depanator. E doar o parere. 

P. S. Eram aproape sigur ca dula constatare vor veni cu acest defect deoarece este cel mai simplu pentru ei. Spui ca este ireparabila si pui alta in loc cu bataie de cap minima. 

M-am gândit și eu la varianta că e mai simplu să spui că nu merge reparat dar cumpără de la noi cu 450 de lei placă nouă și dacă nu vrei s-o cumperi oricum pierzi banii pentru constatare 35 de lei...unii oameni sunt neserioși dar nu avem de unde să-i mirosim că sunt neserioși...sunt curios cât de mult vor rezista pe piață cu așa manevră..mă rog, prefer să cred că nu au avut la îndemână uneltele necesare ca să repare + piesele defecte, probabil că se pricep la electronică dar toți aleg varianta cea mai ușoară pentru ei și care costă cât mai mult. 

Asta m-a făcut să cumpăr cuptor electric nou cu garanție 5 ani. 

Link spre comentariu

Vlad.Înclin să-ţi dau dreptate.Regula la service este "placă nouă".Nimeni nu-şi bagă nasul pe plăci în afara hobiştilor!Iar aia cu "păcăne releele" e şi mai ciudată.Ori contactele sunt duse de tot ori rezistenţa încălzire nu face contact sau e arsă.Microcontrolerul înseamnă că acţionează!!

S-a trecut prea uşor prin diagnosticare.Şi asta costă!...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări