sesebe Postat Martie 22, 2021 Partajează Postat Martie 22, 2021 (editat) Caut date sau exact piesa din poza, cea de sus. Este un soi de optocuplor folosit ca limitator de cursa etc. Se afla pe o placuta ce contine 3 bucati cu LED-urile inseriate si alimentate de la 5V (cu o mica rezistenta serie). Iesirile se duc pe placa electronica. Unul dintre ele, cel din mijloc, s-a defectat si a fost inlocuit cu un altul dar se pare ca electronica nu-l recunoaste. Codul pe cel original este K022. In concluzie caut date despre cel original (nu scrie altceva decit ce se vede in poza) ca sa vad cum il pot inlocui sau daca exista caut originalul. Va multumesc! Editat Martie 22, 2021 de sesebe Link spre comentariu
mac01 Postat Martie 22, 2021 Partajează Postat Martie 22, 2021 (editat) Senzor de genul asta am vazut la mecanisme diferite...casetofoane, compact disc...etc...tot ca limitatoare de cursa. Poate a fost montat invers...te-ai uitat atent la acest lucru? Din neatentie sau graba se poate monta si invers....dupa cate stiu. Editat Martie 22, 2021 de mac01 Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 22, 2021 Autor Partajează Postat Martie 22, 2021 Nu este montat invers pt ca LED-urile sunt înseriate și n-ar mai fi funcționat nici celelalte. Nu LED-urile sint problema ci senzorul. Are comportament diferit avind multimetru pe diode la borne. Link spre comentariu
woodyteo Postat Martie 22, 2021 Partajează Postat Martie 22, 2021 Eu am întâlnit în imprimante așa ceva. Am unul care se aseamănă numai că diferă la conectică, la al meu conectarea se face printr-o mufă cu trei pini iar prinderea pe placă se face prin niște clipsuri, nu se lipește direct pe placă cum e la dvs. iar codul este Sharp IA 34E. Link spre comentariu
woodyteo Postat Martie 22, 2021 Partajează Postat Martie 22, 2021 Cam așa arată https://postimg.cc/gallery/QWQkPKV Link spre comentariu
mac01 Postat Martie 22, 2021 Partajează Postat Martie 22, 2021 Te ajuta cu ceva daca caut prin vechiturile mele astfel de optocuplor? Sau te intereseaza de fapt caracteristicile tehnice? Link spre comentariu
RealAlex Postat Martie 22, 2021 Partajează Postat Martie 22, 2021 Toate imprimantele au astfel de senzor cap de cursa / calea de hartie. Tie ce ti s-a ars? ledul ori fotodioda/fototranzistorul ? Cu ce ai inlocuit? Ca sa vezi daca ai portul busit ai putea sa le schimbi intre ele si sa vezi daca ti se schimba defectul. Link spre comentariu
KISS Postat Martie 22, 2021 Partajează Postat Martie 22, 2021 De ce nu-l masori @sesebe? Vezi cum e conectata partea receptoare, o fi opto-triac sau LDR, daca zici ca nu e foto-tranzistor acolo. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 22, 2021 Autor Partajează Postat Martie 22, 2021 Nu eu am înlocuit și deci nu știu ce era defect inițial dar ideea este ca se comporta diferit Senzorii din cel original fata de cel pe care-l am înlocuit. Și nu-i dintr-o impromanta ci ceva automatizări mai ciudate (eu nu le-am văzut). Nu ma interesează parametrii dacă rezolv aparatul, deci dacă găsesc senzorul original/echivalent. L-am măsurat pe fuga și nu m-am prins dar am să-l mai masor. Totuși de unde pot cumpăra sau cum pot să-l caut prin magazinele online? Link spre comentariu
KISS Postat Martie 22, 2021 Partajează Postat Martie 22, 2021 Desfa un mouse cu scroll...desi eu sunt convins ca-l poti pacali si pe ala care e pus acolo. Vezi unde merg cele doua trasee de cablaj de la partea receptoare. https://www.mouser.de/Optoelectronics/Optical-Switches/_/N-abusc https://www.reichelt.de/optokoppler-c3046.html?ACTION=2&GROUPID=3046&SEARCH=*&START=0&OFFSET=16&nbc=1&SID=92bbc17c4a2db90240a32bbc957eed6bf278715fd7f2760178b19 Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 23, 2021 Autor Partajează Postat Martie 23, 2021 Deocamdata trebuie sa-i multumesc lui @doru3160 care mi-a dat mai multe optouploare similare din care am reusit sa reconstruiesc optocuplorul de pe placa. La masuratoare se comporta similar, mai ramine de vazut daca ve merge si in aparat. Multumesc inca o data @doru3160! Link spre comentariu
KISS Postat Martie 23, 2021 Partajează Postat Martie 23, 2021 In final, ce sensor era? Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 23, 2021 Autor Partajează Postat Martie 23, 2021 (editat) Cred ca era un fototranzistor clasic. Cel puțin cred ca asa este senzorul pus de mine. Am folosit componente scoase din alți senzori nemarcate. Nu înțeleg ce era pe senzorul pus de prietenul meu. Reacționa la lumina (alimentare LED) dar cam ciudat. Pe dioda nu se sesiza nimic (deci tensiune mai mare de 2V) dar pe rezistenta se vedea o variație semnificativa dar aspectul era de foto-dioda/tranzistor nu de fotorezistenta. Ps: am montat ansamblul de senzori pe aparat (sesiza direcția de rotație și poziția unei roti destul de mari) și funcționează corect. Mulțumesc încă o data lui @doru3160 pt piesele de schimb. Editat Martie 23, 2021 de sesebe Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 23, 2021 Partajează Postat Martie 23, 2021 Cel mai bine e cand se termina cu bine. Nu stiu de ce le-am strans, probabil meteahna veche, si ma gandeam ca poate o fi odata nevoie. De data asta s-a potrivit. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum