KISS Postat Martie 31, 2021 Partajează Postat Martie 31, 2021 Citesc si ma minunez! Infasurarea pentru alimentarea filamentului se face separat si poate fi conectata la catodul lampii redresoare, dar in nici un caz serie cu infasurarile anodice. Si e valabil pentru orice lampa redresoare (E,P sau U serie) chiar si la cele cu incalzire directa DirectHeatedDiode, 5U4 de exemplu. Asta pentru ca, la tuburile cu incalzire indirecta, datorita distantei mici dintre filament si catod, tensiunea maxima admisa catod-filament este in jur de 100V. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 31, 2021 Partajează Postat Martie 31, 2021 (editat) Tensiunea maximă admisă catod-filament poate fi și mai mare (ex. 500V în cazul EZ81) dar în niciun caz n-aș conecta vreo bornă a filamentului la înfăsurarea primară. Practic separarea galvanică între rețea și plusul anodicii ar consta doar în izolația catod-filament, lucru inacceptabil dpdv al normelor de siguranță. @KISS are dreptate, filamentul tubului redresor se alimentează din înfăsurare separată (bine izolată) și una din borne se conectează la catod. Editat Martie 31, 2021 de +_Florin_+ Link spre comentariu
franzm Postat Martie 31, 2021 Partajează Postat Martie 31, 2021 (editat) Acum 53 minute, KISS a spus: Citesc si ma minunez! Infasurarea pentru alimentarea filamentului se face separat si poate fi conectata la catodul lampii redresoare, dar in nici un caz serie cu infasurarile anodice. Si e valabil pentru orice lampa redresoare (E,P sau U serie) Era vorba de conectarea la o priza a primarului transformatorului de retea. De unde ati înteles dv. ca ar fi vorba de conectarea filamentului la înfasurarile anodice? @+_Florin_+Unde se conecteaza filamentul tubului PY500A în aplicatia clasica pentru care a fost conceput? Si cam ce tensiune catod-filament credeti ca suporta? (Indicatie pretioasa: scrie în datasheet.) Editat Martie 31, 2021 de franzm Link spre comentariu
icar Postat Martie 31, 2021 Autor Partajează Postat Martie 31, 2021 (editat) Florin, ai dreptate! Editat Martie 31, 2021 de icar Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 31, 2021 Partajează Postat Martie 31, 2021 (editat) Blocul ăsta de alimentare Va a devenit inedit(neobișnuit, ciudat, bizar, straniu, anapoda). Remarc soluții "năstrușnice". Editat Martie 31, 2021 de Vizitator Link spre comentariu
KISS Postat Martie 31, 2021 Partajează Postat Martie 31, 2021 Uite si cum poti construi o DHT..in opinia unora: https://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/194279-building-vacuum-tubes-questons-post2728254.html Topic foarte interesant si care releva experienta unora in utilizarea si constructia lampilor. 2 minutes ago, valderama said: Blocul ăsta de alimentare Va a devenit inedit(neobișnuit, ciudat, bizar). Remarc soluții "năstrușnice". @valderama, ai perfecta dreptate. Abia astept sa mai vad cateva solutii ''nastrusnice''. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 31, 2021 Partajează Postat Martie 31, 2021 Acum 2 minute, franzm a spus: Era vorba de conectarea la o priza a primarului transformatorului de retea. Cu acest rezultat: Acum 21 minute, +_Florin_+ a spus: Practic separarea galvanică între rețea și plusul anodicii ar consta doar în izolația catod-filament, lucru inacceptabil dpdv al normelor de siguranță. Eu am înțeles perfect și n-aș face o asemenea "topologie". Link spre comentariu
icar Postat Martie 31, 2021 Autor Partajează Postat Martie 31, 2021 Las' ca miine pun schema finala pentru alimentare, asa ca se inchide cutia cu solutii, mai mult sau mai putin nastrusnice. Link spre comentariu
franzm Postat Martie 31, 2021 Partajează Postat Martie 31, 2021 Doar de curiozitate, cât este tensiunea de încercare la transformatoarele folosite de domniile voastre în amplificatoarele pe care le construiti? Link spre comentariu
simson Postat Martie 31, 2021 Partajează Postat Martie 31, 2021 Vad ca nu se intelege functionarea autotransformatorului.Din figura atasata pe AB se aplica tensiunea retelei iar pe portiunea de infasurare C-B se ia alimentarea filamentelor. Eu scot priza la 90V iar din rezistenta de balast R reglez astfel incat prin filamente sa treaca 0,3A. Am specificat pe schema si sensul curentilor:sensul curentului retelei i1 si al sarcinii i2 din portiunea C-B sunt de sens opus, astfel pe sectiunea C-B va trece diferenta de curent i2-i1 implicit diametru sarma mai mic.Si nici vorba ca pe portiunea A-C sa fie necesar diametru mai mare vizavi de calculul de baza rezultat, cum afirmase cineva. La tubul PY500A izolatia catod filament este exceptionala, in catalog se da ceva in jur de 6000V peak deci nu este nici un pericol ca faza retelei sa ajunga la catod. Pai daca se doreste infasurare separata ptr. filament PY500, n-am facut nimic; am pierdut avantajul de a obtine gratis, tensune filament, putere care nu incarca traful retea. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 31, 2021 Partajează Postat Martie 31, 2021 Acum 17 minute, franzm a spus: @+_Florin_+Unde se conecteaza filamentul tubului PY500A în aplicatia clasica pentru care a fost conceput? Si cam ce tensiune catod-filament credeti ca suporta? (Indicatie pretioasa: scrie în datasheet.) Ați editat întrebarea la adresa mea în timp ce eu postasem . Da, a fost conceput pentru acea aplicație "alimentare filament serie" și are Vkf max impresionant, dar tot n-aș accepta ca unul din pinii filamentului să fie conectat galvanic la rețea, pe o priză a primarului (bănuiesc că am înțeles corect). În datasheet nu văd schema. Poate sunt eu prea "exagerat", dar prefer (pentru mai multă siguranță) alimentarea filamentului din înfăsurare separată și bine izolată. Link spre comentariu
KISS Postat Martie 31, 2021 Partajează Postat Martie 31, 2021 5 minutes ago, simson said: Pai daca se doreste infasurare separata ptr. filament PY500, n-am facut nimic; am pierdut avantajul de a obtine gratis, tensune filament, putere care nu incarca traful retea. Tocmai...ca nimic nu e gratis. Filamentele alea consuma energie indiferent ca sunt alimentate in primar sau secundar. Link spre comentariu
icar Postat Martie 31, 2021 Autor Partajează Postat Martie 31, 2021 Gratis? Trecem la free enery? Cum spuneam mai sus, fie din primar, fie din secundar, filamentul consuma de undeva 13W. Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 31, 2021 Partajează Postat Martie 31, 2021 Acum 12 minute, simson a spus: .Si nici vorba ca pe portiunea A-C sa fie necesar diametru mai mare vizavi de calculul de baza rezultat, cum afirmase cineva. Eu am făcut aceasta afirmație!.... si o mentin in continuare!... dar, nu incerc sa va conving, ar trebui sa fac off-topic si nu e cazul.... spor! Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 31, 2021 Partajează Postat Martie 31, 2021 Acum 7 minute, franzm a spus: Doar de curiozitate, cât este tensiunea de încercare la transformatoarele folosite de domniile voastre în amplificatoarele pe care le construiti? Bună întrebare. Vreți să spuneți că e mai sigur/garantat parametrul Vkf max la un tub fabricat industrial comparativ cu izolația unui traf de rețea "home-made". Sau oricare altul. Poate aveți dreptate, dar (din motive care îmi scapă) aparatele industriale ce ignorau izolația galvanică față de rețea și mizau pe Vkf max. aveau carcasă de lemn butoane de plastic și NU aveau mufe pentru conectarea cu alte aparate sau difuzoare exterioare (tv-uri). Pentru restul aparatelor (amplificatoare de ex) se miza pe izolațiile din traful de rețea. De ce oare? Link spre comentariu
Postări Recomandate