Marian Postat Martie 30, 2021 Partajează Postat Martie 30, 2021 Florin zice bine ce spune. La redresarea cu mediana curentul mediu prin fiecare infasurare este jumatate din curentul de sarcina, deci sarma necesara e mai subtire. La fel si curentul mediu prin fiecare dioda, este pe jumatate fata de cel de sarcina. Dar diodele trebuiesc sa suporte o tensiune inversa dubla fata de redresarea cu punte. In cazul de fata cu 2x330Vca, diodele trebui sa fie de peste 1000V, iar filtrarea sa zicem ca merge si la 500V, desi am ceva rezerve legate de variatiile retelei care ar putea usor sa duca tensiunea pe electrolitici la peste 500V. Link spre comentariu
icar Postat Martie 30, 2021 Autor Partajează Postat Martie 30, 2021 Cum spune si Valderama, 330xV2=466,6 volti, asta in gol, adica fara sarcina. S-a mai discutat asta cu alta ocazie. Ca redresoare, vreau sa folosesc un 5Ț3C, care are tensiunea inversa de 1200V, daca tin bine minte. Deci ar cam fi in regula. Multumiri tuturor pentru precizari si lamuriri. Link spre comentariu
icar Postat Martie 30, 2021 Autor Partajează Postat Martie 30, 2021 Mai nimic, sunt chiar bune la 150 mA. Nu mai stiu care e tensiunea inversa pe anozi, o sa ma uit pe catalog. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 30, 2021 Partajează Postat Martie 30, 2021 Asta ne spune "Frank's electron Tube Data sheets" (ca să menționez sursa) referitor la EZ81 fabricate de Philips: Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 30, 2021 Partajează Postat Martie 30, 2021 Totodată aceeași sursă ne prezintă și niște grafice, apropo (de ex) de căderea de tensiune pe diode funcție de curentul anodic. De fapt trebuie să vă hotărâți asupra topologiei (schemei) alimentatorului. Apoi totul se poate calcula (inclusiv traful de iesire) Link spre comentariu
KISS Postat Martie 30, 2021 Partajează Postat Martie 30, 2021 Eu am dat ''mura in gura'' in postarea de pe prima pagina...e sursa de la un PP stereo cu 2xEL84 si preu de linie+MM, adica vreo 12 lampi cu redresoarele si traf de 150W. E schema lui Heli VS1. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 30, 2021 Partajează Postat Martie 30, 2021 La 22.03.2021 la 17:58, KISS a spus: Poate asa: Da, această schemă chiar corespunde necesităților de curent și tensiune ale unui PP stereo cu EL84. Personal aș adopta-o direct, m-ar scuti de calcule și timp pierdut. Eventual aș face mici ajustări după realizarea practică a amplificatorului (dacă e cazul). Link spre comentariu
simson Postat Martie 31, 2021 Partajează Postat Martie 31, 2021 Acum 22 ore, icar a spus: Cum spune si Valderama, 330xV2=466,6 volti, asta in gol, adica fara sarcina. S-a mai discutat asta cu alta ocazie. Ca redresoare, vreau sa folosesc un 5Ț3C, care are tensiunea inversa de 1200V, daca tin bine minte. Deci ar cam fi in regula. Tubul 5T3C consuma 15W la filament,deci inca putere in plus pe transformatorul de retea.Cel mai elegant ar fi 2xPY500A+2xsiliciu in punte.Filamentul PY in serie alimentat din priza primar pana la care si sarma poate fi mai subtire => economie de spatiu. Link spre comentariu
icar Postat Martie 31, 2021 Autor Partajează Postat Martie 31, 2021 Bun, si PY500 consuma, in filament aproape 13W. Ca-i consuma in primar, ca-i consuma in secundar, tot ii consuma. Pentru a scapa de ei, daca vorbim de economie, 4 x 1N4007 rezolva problema. Link spre comentariu
franzm Postat Martie 31, 2021 Partajează Postat Martie 31, 2021 (editat) Acum 4 ore, simson a spus: Cel mai elegant ar fi 2xPY500A+2xsiliciu in punte.Filamentul PY in serie alimentat din priza primar pana la care si sarma poate fi mai subtire => economie de spatiu. Mai e valabila în acest caz nota 1 din datasheetul Telefunken? Si cum se realizeaza practic? Primar cu doua prize? În primar, portiunea în paralel cu tubul poate fi mai subtire dar portiunea în serie nu trebuie sa fie mai groasa? PS: fata de situatia fara filamentele PY? Editat Martie 31, 2021 de franzm Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 31, 2021 Partajează Postat Martie 31, 2021 (editat) Acuma întreb și eu-litera P din cod nu semnifică 18V la filamente?....pentru că se poate scoate o priză în primar la 36V pe sistem autotransformator....portiunea respectiva va trebui bobinata cu conductor capabil să suporte cei 300mA suplimentari iar restul ,până la 230V cu conductorul rezultat din calcul...pentru că sarcina suplimentară va creste consumul total în primar cu pâna la 15mA....de izolație se ocupă însăși tubul prin construcția internă așa că toată treaba ar trebui să fie funcțională....zic și eu! EDIT Acum am văzut nota Telefunken si sunt 42V /300mA pe filament adică 82V in total ....îmi pastrez opinia ,valoarea curentului suplimentar nu va depași 20mA.... Editat Martie 31, 2021 de flomar60 Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 31, 2021 Partajează Postat Martie 31, 2021 Nu , litera P înseamnă 300mA curent prin filament . Asta mai țin și eu minte de pe vremea când reparam televizoare .... Oh, tempora ! Link spre comentariu
d2134 Postat Martie 31, 2021 Partajează Postat Martie 31, 2021 Acum 6 ore, franzm a spus: Mai e valabila în acest caz nota 1 din datasheetul Telefunken? Nota aceea se refera la cazul in care tubul e incalzit direct de la retea (ca la TV-urile care erau bazate pe tuburi seria P). Link spre comentariu
franzm Postat Martie 31, 2021 Partajează Postat Martie 31, 2021 (editat) Si în solutia propusa de @simson, tubul nu are un capat al filamentului legat direct la retea? Cred ca mai degraba trebuie sa ne lamurim daca la utilizari off-label (tubul a fost conceput ca booster linii, unde pot avea loc descarcari care pot strapunge izolatia catod-filament) mai este necesar sa tinem cont de acea nota. Daca da, atunci cel mai simplu este sa le alimentam în serie cu 100 ohmi la priza mediana a primarului de 230V a unui traf de retea. Editat Martie 31, 2021 de franzm Link spre comentariu
Postări Recomandate