Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator PP cu 6P14P

icar

Postări Recomandate

Este vorba de firma Petra Toroid din Iasi si probabil va referiti la domnul Macovei, cu el discut cand am de facut toroidale pt alimentarea amplificatoarelor. Le puteti scrie pe adresa de email [email protected].

Editat de Adrian Biruescu
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 109
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• icar

36

• +_Florin_+

11

• KISS

10

• Marian

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1 oră în urmă, icar a spus:

3. Nu am gasit un traf de retea adecvat, asa ca va trebui bobinat. Tolele le am, 17,6 cm^2, nu am, insa, cu ce bobina, nema masina, nema sirma. Sa zic ca in privinta sirmei o rezolv cumva, cumpar, dar sa bobinez 5000 de spire din mina, nu-mi prea vine. Am inteles ca domnul Petra, ar bobina trafuri. Imi puteti sugera o modalitate de a lua legatura cu dinsul?

Ce înfășurare necesită 5000 de spire  ?!, câte înfășurări conduc la 5000 de spire ?! ținând cont de secțiunea precizată 17,6 cm2 traf de rețea.

LE Înfășurarea pentru anodică este bine să fie dimensionată minim 250mAac (situația în analiză, două canale PP-6P14P)

Uite cum procedezi

Exemplu

Mizezi să spun pe circa 14W(AB1) sinus-nelimitat secundar sarcină randament 60% etaj final adică 24W trași din sursă pe circuitul anodic un canal.

Dumneata ai două canale așadar 48W numai în circuitul anodic etaje finale dar ai curent și prin circuitele g2 și restul etajelor ca atare poți estima circa 60W pentru anodică. Acum pentru 240Vac(înfășurarea anodică) faci o împărțire 60W/240Vac=0,25Aac.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@Adrian Biruescu, da despre asta e vorba. Credeam ca Petra este numele persoanei. Multumesc de adresa, o sa trimit un e-mail sa vedem ce si cum. 

@valderama, daca adun 1000+1000+700+ 100 face cam 3000 de spire. Nu sunt chiar 5 mii cum am zis eu initial ( am tinut minte gresir 2x2000 spire pe anodica),  dar sunt destule sa faci scurta la mina.

Cum spuneam, sectiunea miezului este de 17,6 cm^2, deci por scoate 250 mA. Si, dupa calcule, ar fi si loc suficient pentru bobine. Montajul se alimenteaza la 300 V, deci cam 330V ac, in acest caz, avind 60/330=~190 mA, deci tot pe acolo. Multumesc pentru sfat si calcul.

Link spre comentariu

Se poate incerca procurarea unui traf de TV TEMP , cineva avea aici pe forum de vanzare 2 buc......duce 900mA anodica , filamente cat cuprinde........( si  posibilitatea de upgrade la lampi finale mai consistente ,dupa un timp....)

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Traful trebuie sa furnizeze 2x330V/0,2A, 6,3V/1A, 6,3V/3A, (5+1,3)V/2A si 6,3V/0,5A, deci cam trebuie bobinat. Daca se poate adapta ceva, nu refuz oferta.

Am trimis un e-mail la Petra, dar nu fac decit toroidale. Nu stiu cit ar fi pretul la un astfel de traf, poate ar renta pina la urma.

Daca nu, nu pot decit sa intreb daca se incumeta cineva de pe elforum la o astfel de treaba, contra cost evident, avind in vedere ca pachetul de tole il am deja.

Editat de icar
Link spre comentariu

Dacă tot mergeți pe ideea unui traf de rețea unicat  (dedicat) acestui montaj, o soluție comodă/simplă  ar fi să folosiți redresare cu 2 x PY88. Sunt fiabile și duc fără probleme curentul necesar alimentării celor două canale.

Personal aș folosi 2 x EZ81 doar în cazul alimentării complet separate, cu două trafuri de rețea. În această variantă eliminați complet diafonia, deci un mare avantaj.

Link spre comentariu

PY88 nu am, ci doar EZ80, EZ81 si 5Ț4. Cu PY88, Ia=220mA, ar fi bine, dar as complica alimentare filamentului.

Ar fi solutia achizitionarii unei GZ34/5U4G sau ceva similar, dar nu stiu daca se gasesc la noi.

As mai putea face o mirlanie, sa pun un 5Ț4, alimentat numai pe filament, iar pe dedesubt, o punde cu 1N4007 si am rezolvat problema!:limb:

Oricum trebuie sa ma hotarasc repete, pentru a putea comanda traful de retea.

Link spre comentariu

Va salut! 

Cand comandați la Petra, userul @viobio recomanda sa menționați ca e transformator pentru audio cu tuburi, sa aivă ecran între primar și secundar, și sa nu...(incalzeasca)... scuze nu țin minte cum sa exprimat domnia sa.

Am reținut și ca domnul Macovei știe cum sa le 'croiasca'. Hi. 

PY, încercați la userul @deneinvins, posibil sa mai aivă.

Si ca să lansez una în stil RST, puneți domnule siliciu, pare multă bătaie de cap pentru PP. 

Editat de Barbaro
Link spre comentariu
Acum 3 ore, icar a spus:

... nu pot decit sa intreb daca se incumeta cineva de pe elforum la o astfel de treaba, contra cost evident, avind in vedere ca pachetul de tole il am deja.

Trafuri construite de mine....

1810010122_trafadrianBBS-3(FILEminimizer).thumb.JPG.bc25e3852392f5ddaa8e44205d848d90.JPG......................................................................................................................................................................................................................789257243_IMG_20201116_185929(FILEminimizer).thumb.jpg.9d0ee6268b0d4b587cdaa13b7fde8c93.jpg..................................................................................................................................................................................................................special pt.o sursa destinată alimentării/testării lămpilor:

1739233161_IMG_20210314_174756(FILEminimizer).thumb.jpg.2c782ac8554b7a4995d57d1f399c32c9.jpg1225960542_IMG_20210314_174810(FILEminimizer).thumb.jpg.8581e94a6c0be5105a8ba4a70b9a8603.jpg................care va avea carcasa asta:

1796270191_IMG_2122(FILEminimizer).thumb.JPG.111f18ae8d7e719f98c1c1c2547dc6f6.JPG..................................................................................................................................................................................................................dacă aveți nevoie si considerați că vă pot ajuta, discutăm pe PM....

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 4 ore, icar a spus:

Traful trebuie sa furnizeze 2x330V/0,2A, 6,3V/1A, 6,3V/3A, (5+1,3)V/2A si 6,3V/0,5A, deci cam trebuie bobinat. Daca se poate adapta ceva, nu refuz oferta.

Am trimis un e-mail la Petra, dar nu fac decit toroidale. Nu stiu cit ar fi pretul la un astfel de traf, poate ar renta pina la urma.

Daca nu, nu pot decit sa intreb daca se incumeta cineva de pe elforum la o astfel de treaba, contra cost evident, avind in vedere ca pachetul de tole il am deja.

Am zis că nu mai scriu pe aici, fac o excepție. 

Vedeți că doar pentru 4 EL84 aveți nevoie de 4A pentru filamente, dacă îl faceți stereo, EL84 consumă 0,8A la filament, este bine să aveți 1A pentru fiecare tub final, altfel se încălzește transformatorul. 

Eu toate intensitățile curenților le supradimensionez cu x 1,15...1,2 ca să nu ajungă transformatorul de alimentare la 50...60 grade Celsius. 

Editat de viobio
Link spre comentariu
Acum 8 ore, Усилитель a spus:

72 mA este real pe canal , ceva supradimensionare niciodata  nu strica......

E mai mare.

De ex. pentru clasa AB-UL sursa trebuie sa asigure 90mA/300V daca se foloseste autobias.

Sursa de alimentare trebuie sa asigure curentul la semnal maxim si pentru anozi si pentru ecrane. Si pe linga etajul final mai e si VAS care consuma si el ceva.

Link spre comentariu

Multumesc pentru precizari, foarte utile, o sa tin cont de cele spuse si o sa recalculez traful.

Pentru EL84, de exemplu, din calcul, mi-a iesit 0,760Ax4=3,04A, de aceea am ales 3 A. Ce spuneti este de bagat la cap, multumesc.

Acum 7 minute, d2134 a spus:

final mai e si VAS care consuma si el ceva.

Ce inseamna VAS? Nu prea stiu prescurtarile folosite pe forum.

Multumesc.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări