Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sigurante automate(intrerupatoare automate)

tanase

Postări Recomandate

• Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• tanase

3

• BRANCA

2

• dorian 70

2

• spark

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mai comod ar fi să foloseşti siguranţe simple pe firul de fază, iar nulul de lucru şi împământarea le duci pe fiecare în parte la bara de legături corespunzătoare, vezi poza de mai jos. Trebuie să ai făcută corect tratarea nulului la intrarea în tablou. Nu ştiu ce ai d-ta acolo.

Eu mi-am pus Siemens, îmi mai vine în minte acum ABB.

Poţi asculta ce zice omul ăsta pe youtube, găseşti pe canalul lui multe filmuleţe cu explicaţii uşor de înţeles:

https://www.youtube.com/user/alarmelectricsistem

bara-legaturi-nul-impamantare.jpg

Link spre comentariu

Disjunctorii nu se pun asa aiurea , vezi ca sunt marcati  "" B10-B16 etc. sau C10-C16 etc.""   , caracteristica de declansare curba B sau C [recomandabil curba B] . Foloseste 1P+N (parerea mea)

Editat de spark
Link spre comentariu

Da, pentru că siguranţele au 4 borne, astfel decuplează şi faza şi nulul. 

La aceste siguranţe trebuie să ai grijă să legi neapărat faza la P şi nulul la N.

Poţi da mai multe detalii.

Dacă locuieşti la casă ar fi foarte bine să-ţi faci o împământare proprie, nu e prea greu, nici nu costă prea mult.

Dacă locuieşti la bloc îţi pun un filmuleţ explicativ, în caz că n-ai dat de el, pe acelaşi canal de youtube recomandat mai sus.

Link spre comentariu

Mărcile consacrate la noi Schneider,ABB,Moeller,Siemens.Şi eu folosesc duble.

Nu te zgârci la panoul electric.Mai bine mai mare,cu rezervă,decât mic.Poate mai pui şi o siguranţă scurgere la pământ cu timpul.Un panou de distribuţie industrial,similar celui de apartament,e probabil de 2-3 ori mai mare ca dimensiuni şi confecţionat din oţel...

Link spre comentariu

Este obligatoriu sa se foloseasca sigurante cu protectie diferentiala,conform normativului I7/2011.Se pot grupa mai multe circuite pe o singura protectie diferentiala,din considerente financiare,cu utilizarea de protectii dedicate fiecarui circuit la iesirea din diferentiala.realizarea prizei de pamant pt. imobil este obligatorie.Lasati apologia tratarii nulului,ca este vorbarie de pomana.De la punctul de alimentare a imobilului,se face trecerea de la TNC la TNS.Deci,ce intra in casa/apartament,dinspre furnizorul de energie electrica,sunt faza(faze) si nul.Realizarea prizei de pamant intra in atributia proprietarului imobilului.

Cat despre curbele de sarcina ale protectiilor,aici este discutabil.Se aleg functie de consumatorii care vor fi alimentati de pe circuitele respective.

Alex

P.S.:Ca sa nu mai spun ca intreaga instalatie,inclusiv tabloul de distributie,se realizeaza pe baza unui proiect,de catre un meserias.

Link spre comentariu

Alex.Asta-i expresia esenţială:"proiect"!Din păcate în RO,în marea majoritate a cazurilor,se practică soluţia "diy" sau cu meseriaşi.Ultimii pot sau nu să fie bine pregătiţi...Numai la locuinţele noi e mai strictă respectarea legislaţiei.

Link spre comentariu

Dispozitivele monopolare NU se utilizează în instalații casnice (a se vedea 5.3.4.0.3. din Normativul I7-2011).

Curbele de declanșare ale dispozitivelor se aleg în funcție de măsurătorile și calculele efectuate la fața locului pentru fiecare circuit în parte. Nu alegem curbele B, C sau D fiindcă așa e la modă, sau fiindcă așa ne-a zis unul sau altul de pe youtube. A-propos de măsurători, fiindcă tot s-au postat mai sus filmulețe de-ale lui Adrian Chelaru, vedeți că are unul recent în care chiar arată măsurătorile efectuate la un apartament.

Mărci bune de aparataj de protecție sunt ABB, Schneider, Siemens, Gewiss, Legrand, Schrack, Hager, Noark, Eaton. Aveți de unde alege...

Editat de flomelomanul
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări