Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Placa electronica tractor

Postări Recomandate

Salutare! Un prieten care lucreaza la un Service Auto mi-a adus o placa electronica de la un tractor, cu urmatorul defect. Scurt pe pin 40 Vcc uPD8049H. A cumparat alt procesor (microcontroler) din strainatate, care este neprogramat. Intrebarea mea este daca se mai poate citi softul din procesorul defect: ar mai fii pin  26 Vdd ok, si pin 20 Vss ok. Eu am RT809H (nu este acest model in program), dar am vazut ca se poate citii/programa cu ELNEC.

Cred ca sunt colegi pe forum care au ELNEC. Sa aiba soft, sau sa pun procesorul blank? Momentan nu am alte date despre modelul tractorului dar le pot obtine . Atasez foto si datasheet.

https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/109703/NEC/UPD8049H.html

IMG_8037.JPG

IMG_8038.JPG

IMG_8036.JPG

Editat de sorintv
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sorintv

6

• cirip

3

• sesebe

3

• ady2006

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu am BeeProg+. Este in lista, nu cere vre-un adaptor. M-am uitat si pe datasheet. Sanse zero de citit fara Vcc. Tot zero si sansa de a functiona blank.

Link spre comentariu

Am inteles! Sanse zero! Soft=sanse zero! Alta placa ar fii solutia ideala. Proprietarul ar fi de acord sa fortez pin 40, adica sa-i dau 5V, usurel, 6V in sus, poate are vreun zenner intern de 5V si "crapa"! Sanse 0.01%! Daca am noutati, postez!

Mersi Ady!

Link spre comentariu

Salut,

Ar mai fi o sansa ca scurtul sa fie de la altceva conectat la bara de 5V. Este sigur ca procesorul tine scurtul? Cum s-a ajuns la concluzia asta? Nu de alta, dar daca e de la altceva si procesorul incaseaza 6V, abia atunci s-ar putea sa devina irecuperabil.

Link spre comentariu

Dacă ai o sursa de laborator bună, poți alimenta cu 5V (niciodată mai mult decit este sursa respectiva) și crești treptat limitarea de curent cautind ce piesa se încălzește.

Dacă ai o camera de termoviziune se vede imediat care piesa consuma prea mult curent. 

Oricum cred că-s mici șansele sa fie alta piesa defecta. Dacă este procesorul cu scurt pe alimentare u cred ca mai poți scoate Soft-ul din el. Dar stai calm, dacă softul era în procesor oricum cred ca era protejat la citire. 

Link spre comentariu

N-as pune sfic. Placa e simplu strat, deci nu are metalizari. O mana dibace poate sa scoata cositorul din jurul pinului 40 cu tresa de cupru si sa centreze pinul ca sa nu mai faca contact. Apoi se verifica/confirma deconectarea de la planul de 5V si mai departe unde a ramas scurtul: pe procesor sau pe cablaj.

Link spre comentariu

am urmarit traseul OUT de la stabilizatorul de 5V (stabilizator  putin crapat LM930T5), traseu in scurt cu stabizatorul dat jos,, c-uri ok, pana am ajuns la pin40 procesor si am taiat cablajul, la pin 40. asta este concluzia la care am ajuns! cablaj simplu, textolit, fara treceri de pe o parte pe alta, si o singura linie la pin 40.

Link spre comentariu

am sursa ok. P6226. am sa ma consult cu baiatul de la service-ul auto si cu proprietarul, pentru "axperimentul" care vreau sa-l fac.

Editat de sorintv
Link spre comentariu

Ciudat este ca din pozele tale nu se vede nici o modificare de culoare a uC-ului.

Nu prea am vazut asa uC mari sa se puna in scurt fara temperatura mare.
Dar, ce ai tu acolo habar nu am ce este.

Link spre comentariu

Daca tot sunteti pus pe "experimente", limitati curentul la 180-200mA, cresteti usurel tensiunea pe pinul Vcc si verificati cu o sonda 10:1 daca de pe la 4.5V (5V -10%) apare oscilatie pe pinii 2,3. Daca nu, e cam "koniec filma". Asta daca nu cumva scurtul e atat de serios, ca nici nu ajunge tensiunea la 4.5V cu limitare de 200mA.

Acum 24 minute, sorintv a spus:

LM930T5

L-am cautat, dar Gogu n-a auzit de el.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Am gresit. Scuze!  LM2930T5. Daca o sa fac experimentul, o sa pun si osciloscopul la treaba! Am 10:1.

Pin 2,3 pe quartz. 180-200mA. Am inteles. Procesor-culoare normala. Nu am camera termoviziune.

IMG_8049.JPG!

IMG_8046.JPG

IMG_8047.JPG

Editat de sorintv
Link spre comentariu

Foarte probabil controllerul e protejat la citire, nu cred că producătorul nu şi-a asigurat softul la copiere.Poate prin cine ştie ce noroc găsiţi altă placă...dar ştiu că astea sunt la scoruri mari.

Link spre comentariu

Sunt de acord cu posibilitatea protejarii la citire, iar achizitionarea altei placi nu este in sarcina mea, ci a service-ului auto. Au apelat la mine, poate, mai exista vreo speranta de soft.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări