Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aţi găsit vreodată BC107 în capsulă de plastic ?

doru3160

Postări Recomandate

17 hours ago, RST said:

Oricum, toti functioneaza in parametri normali si asta e esential. 

Masurati cu sedereul ?

Daca imi gasesti la ceainezi tranzistorii din poza si care sa functioneze la specificatiile date de mitzu esti mare.

2SC2312-Original-Mitsubishi-RF-Transistor-2-pcs.thumb.jpg.1e2628e6b5b6c92d6a1e5eec1d20a78f.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• RST

11

• BRANCA

4

• doru3160

3

• d2134

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cam greu cu tranzistorii inscripţionaţi de chinezi,"la cerere".Trebuie să ai aparatură serioasă de testare ca să poţi zice dacă sunt ok sau nu.Şi o droaie de timp disponibil...În fond sunt mulţi tranzistori asemănători.

Mă gãndesc ce-o fi în chiturile China cu tranzistori mici...Alea cu 2N-uri diferite,în capsulă TO92.

Link spre comentariu
6 hours ago, telefunken said:

Masurati cu sedereul ?

Draci....la cata  " rabdare " am cand lucrez, asta ar mai lipsi sa ma mir la ce scrie pe ei, tot felul de masuratori....care mi-ar lua mai mult timp decat montajul in care urmeaza sa-i folosesc :)) 

Nici macar nu ma uit ce scrie oe el...stiu ca in pungulita aia e tranzistorul X, il pun direct in montaj, nici nu-mi trece prin cap ca n-ar merge. 

A, cand e vorba de un montaj mai special, un LNA de exemplu, uneori am mai masurat pe SDR zgomotului propriu, vizavi de tranzistoare originale cu zgomot propru mic, din care am o colectie, recuperate tocmai sa le am ca referinta. 

Din acest pct de vedere, BC549C de la chinezi, e la inaltime :) 

M-am uitat acum de curiozitate, e plin Aliexpress de 2SC2312, in medie la 2.5$/10 bucati, cu transport inclus. Ce vedeti deosebit la aceste tranzistoare...? La 17W Pout e sub MRF477 al carui pret pe lotul de 10 bucati e cu doar cateva zeci de centi mai mare....deci sunt de preferat acestea din urma. 

Link spre comentariu

edyson nu stiai ca la Manzalesti e o linie de asamblare/reglaj mai ceva ca la Intrarom? (aka baietii aia din Pipera care mai regleaza ceva montaje la >1GHz)

Link spre comentariu
La 19.03.2021 la 10:05, doru3160 a spus:

Astia se pun? Sigur sunt de inainte de 90, dar nu am zis nimic pana acum pt ca nu-i mai gaseam...:rade:

IMG-20210319-094129.jpg

Frumoase capsule, mie cel mai mult îmi plac acestea.

2sc1000gr.jpg

bc548.jpg

boabe-de-piper.jpg

Link spre comentariu
1 hour ago, edyson said:

Toate MRF477 si 2SC 2312 de pe Aliexpress sunt fake! Chestie testata personal. Originalele nu se mai fac demult...... 

Posibil sa fi cumparat mai demult de pe Aliexpress ( eu cumpar cam de vreo 3- 4 ani ) si probabil la inceput s-au mai vandut si componente necorespunzatoare. Sau, poate ati cumparat de la vreun magazin din tara sau european ( deci nu direct de la chinezi ). Eu tocmai in componentele din Europa nu am incredere, am numai in cele cumparate de la chinezi direct, fara magazine intermediare.

MRF477 cumparati de curand, functioneaza cel putin la fel de bine ca un 2SC1969 original. Experienta a facut-o fratemiu de curand, n-avea vreun motv sau fantezie cidata sa ma minta,  si nu are sens sa mai dezbatem tema asta. Oricum e si offtopic. 

Am cautat de curiozitate BC107B in capsula de plastic si nu le-am gasit, sunt ratacite pe undeva. 

Am gasit in schimb un lot de vreo 20-30 bucati BC107A si BC107B in capsula metalica, nefolosite adica NOS, de productie IPRS. Deci originale ! 

Chestia pica numai bine, pentru ca momentan am niste lucrari in preamplifuri audio de semnal ( foarte ) mic, si le-as testa si pe ele. 

E vorba de un preamplif cu 3 tranzistoare, iar cerinta principala e asta: : amplificare cat mai mare, si zgomot intern cat mai mic. 

Ce spuneti, as putea obtine performante mai bune in scopul amintit, daca as inlocui BC549 chinezesc cu BC107 romanesc ? Adica s-ar merita efortul testului ??

Editat de RST
Link spre comentariu

Pai asa am gandit si eu din start, de aia le-am tinut pe bara atatia ani, 

Dat, vazand ca nebunia " componentelor originale " continua....m-am gandit asa: 

- 1 bucata BC107 original, in capsula metalica, costa 5 lei la Farnell + taxe de transport

- 100 bucati BC549C costa 8 lei la chinezi, cu transport inclus, adica dai 8 lei si ti le aduce postasul acasa in banii astia. ( cred ca un plic gol trimis din orice tara din comunitatea noastra europeana costa mai mult )

..............................

Tragand linie si adunand, raportat la preturi, un BC107 original trebuie sa umilieasca functional BC549 chinezesc. 

Testul va decide daca intradevar tranzistoarele chinezesti nu corespund datelor de catalog, sau totul e o simpla fandoseala, sau mai degraba o prejudecata  paguboasa la buzinar. Eu cred momentan in varianta 2. 

Coincidenta a facut sa lucrez exact la preamplifuri audio, am totul gata pe masa de lucru ( sta in asteptare de cateva zile ).  Testul se va face usor si repede. 

Editat de RST
Link spre comentariu

Gata testul, Stiu ca e offtopic, dar nu stiu daca are sens sa deschod altul tematic..componente priginale vs China. Ar salva niste buzunare...dar in fine, la obiect: 

Am inlocuit numai primul tranzistor din preamplif, pentru ca el e responsabilul principal cu SNR si gain. 

Tranzistoarele testate au fost ( deocamdata doar ) astea: 

BC107B - IPRS

BC109C - SGS sau Siemens ( e o sigla cu 2 de S asemanator dolarului pe undeva. Tranzistoarele sunt NOS, in capsula metalica. Am si varianta pnp. BC179C, aceeasi sigla )

BC549C- China ( pe el e sigla Fairchild ) 

2SC2240 - fara sigla, China

2N5089 - tot fara sigla, China

Testul a fost facut la 2 frecvente diferite:

1000Hz - varianta standard

17Hz - varianta de interes pentru mine. 

Initial am lasat montajul asa cum era pregatit de zilele trecute, cu BC549C. Am folosit un divizor de tensine rezistiv de 10000/1 adica o rezistenta serie de 100K si una de 10R paralel cu intrarea, 

Semnalul inaintea divizorului, aprox 1V ( rms ) 

Rezultate: 

- referinta, preampliful cu BC549:. SNR 47dB, am[;ificare globala in jur de 65dB

- cu PRIMUL BC107B IPRS. SNR 22dB (!!) amplificare 60dB

- cu ALT BC107 IPRS, SNR 30dB, amplificare 60dB

- cu 2SC2240 chinezesc: SNR 48dB, amplificare 58dB

- 2N5089 tot chinezesc, SNR 47dB, amplificare 69dB

- BC109C SGS- SNR 46dB, amplificare 65dB

PS: testul de mai sus a fost facut la 17Hz

Editat de RST
Link spre comentariu

RST.Dai pe lângă subiectul iniţial...Nu era vorba de zgomot?!

Eu ştiam că,primitiv,se face un preamp şi se pune un soclu.Preampul cuplat la amp.Se rotesc tranzii prin soclu şi se ascultă nivelul de zgomot în difuzoare.Primitiv da' eficient...

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

:) 

Sincer, am urechea atat de formata incat simte fara prea mare marja de eroare exact ce si cum. Dar, odata ce aparatura de masura e gratis....de ce sa n-o folosmim ? 

Uite de ex: 

snr.png

SNR e exact smecheria aia pe care oarecum o distinge si urechea. Dar, fiind vorba de frecvente inaudibile...la 17Hz....e mai buna tehnologia. 

Si facaturi chinezesti mai bune decat originalul... :) 

Link spre comentariu

Si frecventa cu care lumea e mai obisnuita, 1Khz: 

1k.png

Concluzie din testele facute: 

BC107B  din productia veche e bine sa ramane intacte, nefoslosite.......pentru ca mai au valoare doar de colectie. Caracteristicile difera mult de la exemplar la exemplar, spre deosebire de cele chinezesti care sunt trase la dunga. " Toate-s la fel "....vorba unui artist hip-hop roman. 

PS: pozele sunt exemplificative, anume cum am facut/metoda de a masura preamplifurile. 

Editat de RST
Link spre comentariu

Care-i concluzia după SNR?Nu mai lămurit care are cel mai mic zgomot...Mi-aduc aminte de un preamp cu KC509 Tesla,echivalent cu BC109.Zgomot incredibil de mic!

În epoca opurilor de zgomot f f mic cred că folosirea tranzilor e de kiki...

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări