Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Polemici în gol

KISS

Postări Recomandate

• Răspunsuri 132
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea

25

• KISS

24

• Marian

23

• sesebe

7

Top autori în acest subiect

Acum 6 ore, Mircea a spus:

Am mai zis ca nu discut cu habarnistii care prin polemici nu vor decat sa obtina informatia, sa invete. ...

... Noua mea semnatura: "Nu polemiza cu habarnistii, risti sa-i inveti ceva."

Nene, vezi ca esti la un pas de plagiat :-)

Va trebui sa-ti ceri voie de la hpavictor sa folosesti aceasta semnatura.

On topic: Stie cineva, care nu l-a citit pe Self, de ce Tigrul are distorsiuni asa de mici? Daca ne spuneti si cine a folosit prima data acest artificiu în "lumea nisipului", atunci putem sta de vorba despre cum atârnam sondele de osciloscop la uscat. Sau furtunele de pompieri?

Editat de franzm
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 8 ore, franzm a spus:

Sunt chiar mai multe posibilitati. Ma numarati de mai multe ori daca stiu mai mult de una?

Nu mai este nevoie să mai spunem posibilități, s-a spus tot! Trebuie să ai 26mV cădere de tensiune pe rezistențele din emitoarele sau colectoarele tranzistorilor finali, indiferent de valoarea lor sau tensiunea de alimentare a amplificatorului, este game over. 

"Cat despre polarizare, pai biasul optim si audiofil si maxim liniar tot teoria ni-l spune, 26mV pe rezistenta din emitor ( indiferent de valoarea ei ), reglezi in apropierea acelei zone si esti sigur ca ai facut tot ce puteai in lipsa unui analizor de spectru. "

Editat de viobio
Link spre comentariu
6 minutes ago, viobio said:

26mV cădere de tensiune pe rezistențele din emitoarele sau colectoarele tranzistorilor finali

NU adauga de la tine, eu am vorbit intotdeauna numai despre rezistentele din emitor!

Apoi iti spun si tie ce i-am zis si lui @KISS.

Ori stii despre ce este vorba si faci bascalie, ori nu stii si atunci nu are rost sa-mi pierd timpul explicandu-ti, am postat pe topicul meu cu teoria destul.

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 8 minute, Marian a spus:

NU adauga de la tine, eu am vorbit intotdeauna numai despre rezistentele din emitor!

Apoi iti spun si tie ce i-am zis si lui @KISS.

Ori stii despre ce este vorba si faci bascalie, ori nu stii si atunci nu are rost sa-mi pierd timpul explicandu-ti, am postat pe topicul meu cu teoria destul.

Am scris și colectoare..... pentru că se pot monta și acolo acele rezistențe, depinde de schemă. Nu fac bășcălie, nu știu, deci..... nu îți pierde timpul cu mine. 

O fi diferența între 260mA bias și 55mA? Mai ales dacă in ambele cazuri avem..... să zicem +/-50..60V tensiune de alimentare. 

Link spre comentariu

Nu ma intereseaza de ce crezi tu ca ai scris si despre colectoare, eu am vorbit numai si numai despre emitoare in timp ce tu lasi sa se inteleaga altceva, deci repet, nu adauga de la tine!

Cei 26mV au logica numai atunci cand rezistentele sunt in emitor, si reprezinta polarizarea optima, zona de liniaritate maxima a etajului final, zona unde amplificarea in tensiune in zona de trecere este cea mai constanta.

Si sunt valabili indiferent de tensiunea de alimentare sau valoarea rezistentelor din emitor.

Mai multe poti descoperi citind si tu.

11 minutes ago, sesebe said:

Eu inclin sa cred ca ei chiar nu stiu de unde vin aia 26mV

Posibil.

Ar explica insistenta de a-i respinge direct fara pic de analiza.

Link spre comentariu

Deci daca biasul trebuie reglat la 26mV cadere de tensiune pe rezistenta din emitorul tranzistorului final, inseamna ca aia de la Yamaha, Technics, Onkyo, McIntosh, Böse, Krell, Accuphase,,,etc, sunt habarnisti rau de tot cand scriu in manualul service valori diferite functie de tensiunile de alimentare, tipul tranzistorilor, schema. Si app de schema, deci nu conteaza ca etajul final este in configuratie EF, CFP, QC. Uite asa mai afli lucruri noi.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Nestăpânind deloc teoria, repar diverse aparate schimbând piesele până funcționează aparatul, am nevoie de o consultație. 

Am de reparat un amp HK 665, tranzistorii finali sunt sârmă, arse și câteva rezistențe de 0,27 ohmi, nu am pe stoc și nu mă duc să cumpăr pentru că mă costă mai mult benzina, am de 0,1 ohmi. 

Ce se întâmplă dacă reglez curentul de mers in gol având 26mV cădere de tensiune pe rezistențele de 0,1ohmi? În manual japonezul zice să masor 28mV între TP1 și TP2, când rezistențele sunt de 0,27 ohmi. 

Dacă pun de 0,1 ohmi și masor 26mV pe ele...... risc să dau comandă de alți tranzistori finali sau..... depanarea este o reușită? 

Orice sfat este binevenit. 

Vă mulțumesc. 

https://postimg.cc/xkLG1gsr

Link spre comentariu

Pai cu rezistentele originale de 0,27 Ohmi si 14mV cadere pe una ai cam 52mA bias. Daca pui de 0,1 Ohmi si cu 26mV cadere tensiune o sa ai 260mA bias....aproape ca Hiraga. Daca mai insisti un pic il treci in clasa A.

Link spre comentariu
26 minutes ago, KISS said:

deci nu conteaza ca etajul final este in configuratie EF, CFP, QC

Bati campii!

Chiar anterior i-am zis in 2 randuri lui Viorel ca este vorba despre rezistentele din emitor, deci in mod evident numai despre finali bipolari ( si ca sa nu-ti mai las portite, bipolari pe siliciu ), in configuratie repetor in emitor!

Pricepi? Pune mana si citeste, nu mai adauga presupuneri de la tine.

28 minutes ago, KISS said:

inseamna ca aia de la Yamaha, Technics, Onkyo, McIntosh, Böse, Krell, Accuphase

Asa cum am mai afirmat, tu chiar nu esti capabil sa sustii ceva tehnic fara sa faci referire la sfintele manuale, nu ai argumente proprii si trebui sa faci mereu referire la manuale si marci. 
Ce-ti trebui tie teoria...

Link spre comentariu
8 minutes ago, KISS said:

Daca pui de 0,1 Ohmi si cu 26mV cadere tensiune o sa ai 260mA bias

De ce sa pui 0,1?

Cine te opreste sa pui 0,33 spre exemplu?

Nici pe alea nu le ai?

Atunci cum iti permiti sa te numesti depanator de amplificatoare ( si tu si Viorel in egala masura ) atunci cand nu ai pe stoc cele mai banale valori din cele mai banale ( si ieftine ) componente din etajul final al unui amplificator audio tipic?

Pui 0,33 si o sa ai in loc de 260mA, 78mA, sau pui 470mOhm si o sa ai 55mA si aceeasi polarizare optima.

Nu poti spune ca are de suferit DF, audiofilii sustin in grup ca DF trebui sa fie cat mai mic, ca sa sune bine, si-apoi oricum te rezolva reactia negativa, care are contributia majoritara la DF.

LE: Si-apoi te cramponezi la 260mA curent de mers in gol pentru o polarizare optima AB atunci cand tu tot promovezi si sustii clasa A ( mult peste cei 260mA ) si un amplificator pe care trebui sa-l cari cu caruciorul/motostivuitorul pentru fabuloasa putere de 8W?

Pe bune?

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Deci..... pun de 0,1ohmi și merg cu 26mV cădere de tensiune pe rezistențele din emitori? Sau consum 2l de benzină și cumpăr rezistențe de 0,27 ohmi și reglez 28mA între TP1 TP2? 

Nu mă deranjează consumul a 2l de benzină, mai mult..... lene, trec cei 10,6lei pe nota de plată. 

Dacă o să am de reparat un asemenea amplificator, trebuie să mut rezistențele de 0,47 ohmi in emitoarele tranzistorilor finali?  Este o greșeală de desen? Sau chiar așa sunt montate în amp? Dacă sunt montate așa..... cred că nu pot măsura corect curentul de mers in gol. 

https://postimg.cc/7GgKjqv2

Editat de viobio
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări