Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nu pot regla curentul de mers in gol

Alex Ianis

Postări Recomandate

Eu zic să vă calmați amîndoi, fiecare aveți partea voastră de dreptate.

1. Căderile de tensiune pe rezistențele din emitoare NU sînt egale. Pe care o crezi?

2. Măsurătorile încep de pe cea mai mare scală disponibilă, dacă vrei să ai un pic de grijă. O fi dat în caietul ăla de service un ampermetru cu scala de 200mA, dar în cazul unui proiect DIY sînt șanse mari să iasă fum din multe, inclusiv din aparat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Alex Ianis

11

• franzm

8

• KISS

8

• Mircea

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

31 minutes ago, ratza said:

1. Căderile de tensiune pe rezistențele din emitoare NU sînt egale. Pe care o crezi?

Nu-i problema, le masori tensiune pe toate, si daca stii ca rezistentele in sine sunt imperecheate atunci caderile diferite de tensiune intre perechi de finali sugereaza o distributie inegala de curent intre ele ( finali foarte slab imperecheati sau chiar deloc, etc... ). Daca diferenta calculata de curent este semnificativa atunci se investigheaza cauza si pe cat posibil se rezolva. Inseriind ampermetru cu alimentarea nu stii nimic din astea, si in nici un caz nu poti rezolva ceva.

34 minutes ago, ratza said:

dar în cazul unui proiect DIY sînt șanse mari să iasă fum din multe, inclusiv din aparat.

Intocmai. 

In fapt chiar si dupa repararea unui amplificator comercial exista riscuri, fie sa fi pus finali de alta serie cu caracteristici semnificativ diferite, fie sa se fi devalorizat vreo componenta din lantul polarizarii, fie sa fi miscat tu din greseala de semnireglabil, etc... 
Inseriind ampermetrul pe alimentare prezinta intotdeauna o doza de risc, in schimb masurand tensiunea de pe rezistente riscul pentru multimetru nu exista.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, Alex Ianis a spus:

R18 4-6,7mA

R20 3,9-5,1mA

R19 0-0,4mA

R20 0-0,4mA

La volumul mai mare se aude bine amplificatorul,iar la volumul mai mic apar distorsiuni.

Am prostul obicei sa merg la munca. Acuma m-am întors si putem continua.

Rezistoarele din surse parca sunt R18 - R21. Cât este tensiunea pe fiecare din ele? Înainte de a masura aceste tensiuni, este necesar a masura si tensiunile de alimentare (V+ si V-) pentru ca tensiunea de polarizare a finalilor nu este stabilizata în nici un fel si depinde de curentul prin cel de-al doilea diferential, care curent depinde de curentul prin primul diferential, care la rândul sau depinde de tensiunea de alimentare.

Pentru început va rog sa masurati plaja de variatie a rezistentei grupului serie R15, R16. Cu semireglabilul pe minim ar trebui sa masurati o rezistenta de ca 100 ohmi, cu potentiometrul la maxim ca. 320 ohmi. Masuratorile astea le faceti cu amplificatorul oprit si deconectat de la retea. Verificati mai întâi sa nu fie încarcate condensatoarele de filtraj si de decuplare.

Pe urma faceti niste masuratori cu amplificatorul alimentat prin bec. Ne intereseaza tensiunile V+, V- si caderile de tensiune pe rezistoarele R4, R5, R6 (astea le masurati fata de V-) si pe R9 (asta o masurai fata de V+). În mod normal, caderea de tensiune pe R9 ar trebui sa fie jumatate din cea de pe R6 (ca 0,85V respectiv 1,7V pentru V+=56V, mai mici cu becul înseriat cu primarul trafului).

Pentru 8,5 mA prin R15+R16, tensiunea maxima de polarizare a portilor este de ca. 2,7V, insuficienta pentru deschiderea finalilor. Acestea au tensiunea de prag între 2 si 4 volti fiecare asa ca o sa fie nevoie de minim 4V pentru a deschide o pereche. Aceasta dispersie mare a tensiunilor de deschidere explica si de ce nu se pot egala curentii prim MOSFETuri neîmperechiate cu rezistoarele de valoare mica care se pun de obicei în serie cu sursele. În cazul de fata, la un curent prin tranzistor de 0,2A, pe rezistorul de 0,18 ohmi aferent cad 0,036V, o valoare mica în raport cu diferenta de 2V posibila în extrem.

Link spre comentariu
Acum 17 ore, franzm a spus:

Am prostul obicei sa merg la munca. Acuma m-am întors si putem continua.

Rezistoarele din surse parca sunt R18 - R21. Cât este tensiunea pe fiecare din ele? Înainte de a masura aceste tensiuni, este necesar a masura si tensiunile de alimentare (V+ si V-) pentru ca tensiunea de polarizare a finalilor nu este stabilizata în nici un fel si depinde de curentul prin cel de-al doilea diferential, care curent depinde de curentul prin primul diferential, care la rândul sau depinde de tensiunea de alimentare.

Pentru început va rog sa masurati plaja de variatie a rezistentei grupului serie R15, R16. Cu semireglabilul pe minim ar trebui sa masurati o rezistenta de ca 100 ohmi, cu potentiometrul la maxim ca. 320 ohmi. Masuratorile astea le faceti cu amplificatorul oprit si deconectat de la retea. Verificati mai întâi sa nu fie încarcate condensatoarele de filtraj si de decuplare.

Pe urma faceti niste masuratori cu amplificatorul alimentat prin bec. Ne intereseaza tensiunile V+, V- si caderile de tensiune pe rezistoarele R4, R5, R6 (astea le masurati fata de V-) si pe R9 (asta o masurai fata de V+). În mod normal, caderea de tensiune pe R9 ar trebui sa fie jumatate din cea de pe R6 (ca 0,85V respectiv 1,7V pentru V+=56V, mai mici cu becul înseriat cu primarul trafului).

Pentru 8,5 mA prin R15+R16, tensiunea maxima de polarizare a portilor este de ca. 2,7V, insuficienta pentru deschiderea finalilor. Acestea au tensiunea de prag între 2 si 4 volti fiecare asa ca o sa fie nevoie de minim 4V pentru a deschide o pereche. Aceasta dispersie mare a tensiunilor de deschidere explica si de ce nu se pot egala curentii prim MOSFETuri neîmperechiate cu rezistoarele de valoare mica care se pun de obicei în serie cu sursele. În cazul de fata, la un curent prin tranzistor de 0,2A, pe rezistorul de 0,18 ohmi aferent cad 0,036V, o valoare mica în raport cu diferenta de 2V posibila în extrem.

M-am întors cu noi măsurători după cum mi-ați spus.Măsurătorile sunt făcute prin alimentarea amplificatorului prin bec.

Tensiunea de alimentare  între plus și minus 100V.

Plaja de variație R15+R16 cu semireglabilul la minim sunt 100 ohm,iar cu semireglabilul la maxim sunt 330 ohm.

Căderea de tensiune față de minus

R4 2,04V

R5 2,1V

R6 1,56V

R9 0,86V față de plus 

Curent prin R15+R16 8,8mA cu semireglabilul la mijlocul cursorului

Tensiunea pe porțile finalilor

T6 0,41V

T8 0,41V

T9 2,3V

T7 2,3V

Tensiunea de alimentare fara bec între plus și minus este de 102V

Atașez și câteva poze cu proiectul meu.

Sursa de alimentare e proiectată tot de mine după o schemă de pe internet

IMG-20210318-WA0003.jpg

IMG-20210318-WA0006.jpg

IMG-20210318-WA0005.jpg

Link spre comentariu

Va rog sa nu mai masurati direct în sursele tranzistoarelor. Riscati sa declansati oscilatii.

Tensiunea de polarizare este prea mica. Înlocuiti R16 cu un rezistor de vreo 220 ohmi, puneti semireglabilul pe minim (adica în scurt) si refaceti masuratorile (cu bec si fara sarcina).

Link spre comentariu
Acum 7 minute, franzm a spus:

Va rog sa nu mai masurati direct în sursele tranzistoarelor. Riscati sa declansati oscilatii.

Tensiunea de polarizare este prea mica. Înlocuiti R16 cu un rezistor de vreo 220 ohmi, puneti semireglabilul pe minim (adica în scurt) si refaceti masuratorile (cu bec si fara sarcina).

Mă scuzați ceva nu înțeleg,R16 este semireglabilul de 220 ohmi și cel pe care l-am pus în montaj e de 220 ohmi.Mă scuzați pentru eventual deranj,eu nu sunt electronist și nici studii nu am in domeniul electronicii,e pur și simplu o pasiune de mic copil abandonată la un momendat și reînviată de puțin timp.Vă mulțumesc încă o dată pentru timpul acordat

Link spre comentariu

Mea culpa. Am vrut sa spun R15, rezistorul care este în serie cu semireglabilul. În felul asta creste oleaca tensiunea dintre porti. Sa vedem daca va fi suficienta. Masurati, va rog, tensiunile pe rezistoarele din surse.

Editat de franzm
Link spre comentariu
Acum 20 ore, Alex Ianis a spus:

Curent prin R15+R16 8,8mA cu semireglabilul la mijlocul cursorului

Tensiunea pe porțile finalilor

T6 0,41V

T8 0,41V

T9 2,3V

T7 2,3V

Ce semnificatie au aceste tensiuni?

T6 si T8 nu conduc decât cel mult un curent foarte mic.

T7 sau T9 este deschis foarte putin si conduce un curent f. mic, de ordinul zecilor de microamperi. Acest curent se închide prin R11, T2, R2. Unul din tranzistoarele T7 sau T9 are tensiunea de prag de ca. 2,3V. Întrucât prin finali nu circula curent transversal (de la V+ la V-), ati masurat tensiunile GS într-un circuit cu rezistenta foarte mare si rezistenta interna a aparatului poate cauza o eroare de masurare mare, mai ales daca-i instrument analogic fara amplificator. Ce aparat ati folosit?

Link spre comentariu
Acum 3 ore, franzm a spus:

Ce semnificatie au aceste tensiuni?

T6 si T8 nu conduc decât cel mult un curent foarte mic.

T7 sau T9 este deschis foarte putin si conduce un curent f. mic, de ordinul zecilor de microamperi. Acest curent se închide prin R11, T2, R2. Unul din tranzistoarele T7 sau T9 are tensiunea de prag de ca. 2,3V. Întrucât prin finali nu circula curent transversal (de la V+ la V-), ati masurat tensiunile GS într-un circuit cu rezistenta foarte mare si rezistenta interna a aparatului poate cauza o eroare de masurare mare, mai ales daca-i instrument analogic fara amplificator. Ce aparat ati folosit?

O parte din tenisiuni sunt cele care mi le-ați recomandat dumneavoastră iar o parte din ele cum ar fi tensiunea pe porțile finalilor sunt făcute de mine pentru a putea sa vă faceți o idee.Aparatul de măsură e unul digital cu funcție automată fără a mai comuta pe anumită scală,iar cu schimbarea rezistenței R15 și măsurarea tensiunilor rezistenților din sursa o să revin mâine(cum ați spus și dumneavoastră am prostul obicei de-a mai și munci)

Link spre comentariu

Dupa ce faci modulele alea sa mearga si mai ai chef de surubarit, eu zic sa incerci si o schema CFA (current feedback) cu acesti mosfeti verticali gen IRF, IRFP. Dupa parerea mea, merg mult mai bine in configuratia asta decat cea clasica VFA.

Ma refer la o schema ceva de genul asta:

244601979_AMPLIFICATORCFA2X100WIN8OHMI_SCHEMA.thumb.png.d78da83b10486dc22e78988844023f77.png

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Referitor la prima postare cu mosfet-uri laterale.Nu au echivalente pentru ca parametrii sunt ca de la cer la pamint.In pdf-ul original 2sk1058/2sj162 tensiunea de poarta data la 100ma curent de drena si este de la 0,1Vla 0,8V daca tin bine minte si sunt liniari pentru sunet la 100ma.Daca irfp-urile mai invirt si motoare trifazate de ceva puteri mici sau medii 2sk1058/2sj162 sunt facuti special pentru sunet.IRFP-urile incep sa conduca la 4v in poarta.Un IRFP240 sa devina liniar pentru sunet este polarizat cu 0.4 A curent de drena.Irfp-urile folosesc etaje de atac in tensiune mult diferite de mos-uri laterale.Spre exemplu in folosirea lor ca repetoare au nevoie de 8V sa se deschida.Pot sa sune acceptabil in alte configuratii.Am inteles ca Vishay fac IRFP240/IRFP9240 cu tensiuni de poarta ceva mai mici undeva la 2V probabil.IRFP-urile sunt totusi rezistente la socuri si au rezistenta interna mica la curenti mari si merg bine in comutatie cu pierderi mici.

Link spre comentariu

Si, totusi, cu IRFP_uri nu o sa obtii niciodata sunetul lateralilor de la Hitachi (K135/J50) sau Exicon (ECW20N20/20P20). Pentru unii sunt tot Mos_Fet_uri, indiferent ca sunt pentru comutatie sau audio. Like pentru 1293, daca imi aduc bine aminte era procesor in Goldstar. 

Link spre comentariu

Lateralii sunt ciudati de stapanait, sensibili la tot felul de oscilatii. Poate si de aia nu ii mai cauta lumea decat pentru reparatii de vechituri.

IRFP-urile suna mult mai bine intr-um amplif current feedback cum e si asta, fata de variantele clasice VF.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări