franzm Postat Martie 16, 2021 Partajează Postat Martie 16, 2021 (editat) Înainte de toate, o precizare: Schema este o adaptare dupa o nota de aplicatie Hitachi pentru tranzistoarele MOSFET construite de ei. Acele tranzistoare (MOSFET lateral) nu necesitau compensare termica. Pentru polarizarea portilor era suficent un rezistor si un semireglabil înseriat cu el. Tranzistoarele folosite în cazul de fata (IRF640 respectiv 9640), desi tot MOSFET, sunt realizate dupa o alta tehnologie si, de regula, necesita compensare termica. Curentul de mers în gol îl determinati masurînd tensiunea pe fiecare din rezistoarele R18-R21. (Adica puneti testerele aparatului de masura pe rând, cu grija, sa nu va alunece, pe capetele fiecaruia). Daca tranzistoarele nu sunt strâns împerechiate (si îmi pare ca nu sunt), valorile masurate nu vor fi egale. Pentru început, semireglabilul îl setati astfel încât sa aibe valoarea minima (adica zero ohmi). Tensiunile pe rezistoare din sursa (R18 - R21) ar fi bine sa nu depaseasca 10 mV iar suma curentilor prin cele doua tranzistoare de aceeasi polaritate sa nu treaca de 50 mA. Tinând cont ca polarizarea finalilor nu este compensata termic, consider valoarea rezistoarelor R18- R21 ca fiind prea mica, 0,47 ohmi / 5W ar fi fost mai potriviti. La ce tensiune alimentati amplificatorul (V+, V-)? Pe ce domeniu ati pus aparatul de masura atunci când ati constatat ca aveti consum mai mare de 200 mA? Cât de mari sunt radiatoarele? Editat Martie 16, 2021 de franzm Link spre comentariu
Alex Ianis Postat Martie 16, 2021 Autor Partajează Postat Martie 16, 2021 Acum 31 minute, validae a spus: Nu mai deschide alt topic separat la Amplificatoare, fiindcă nivelul tău de cunoştinţe nu e pentru acea secţiune.Încă nu stăpâneşti nici măcar utilizarea unui aparat de măsură, despre ce înseamnă bias trebuie să te mai documentezi.Pune pagina originală cu documentaţia francezului unde recomandă reglajul biasului, nu traducerea cu Google, că aia e chiar amuzantă. Link spre comentariu
Alex Ianis Postat Martie 16, 2021 Autor Partajează Postat Martie 16, 2021 Acum 4 minute, Alex Ianis a spus: https://drive.google.com/file/d/1GhtLu-XuvxUFS96fACXwUdUntcURRm96/view?usp=drivesdk Link spre comentariu
Alex Ianis Postat Martie 16, 2021 Autor Partajează Postat Martie 16, 2021 Acum 33 minute, franzm a spus: Înainte de toate, o precizare: Schema este o adaptare dupa o nota de aplicatie Hitachi pentru tranzistoarele MOSFET construite de ei. Acele tranzistoare (MOSFET lateral) nu necesitau compensare termica. Pentru polarizarea portilor era suficent un rezistor si un semireglabil înseriat cu el. Tranzistoarele folosite în cazul de fata (IRF640 respectiv 9640), desi tot MOSFET, sunt realizate dupa o alta tehnologie si, de regula, necesita compensare termica. Curentul de mers în gol îl determinati masurînd tensiunea pe fiecare din rezistoarele R18-R21. (Adica puneti testerele aparatului de masura pe rând, cu grija, sa nu va alunece, pe capetele fiecaruia). Daca tranzistoarele nu sunt strâns împerechiate (si îmi pare ca nu sunt), valorile masurate nu vor fi egale. Pentru început, semireglabilul îl setati astfel încât sa aibe valoarea minima (adica zero ohmi). Tensiunile pe rezistoare din sursa (R18 - R21) ar fi bine sa nu depaseasca 10 mV iar suma curentilor prin cele doua tranzistoare de aceeasi polaritate sa nu treaca de 50 mA. Tinând cont ca polarizarea finalilor nu este compensata termic, consider valoarea rezistoarelor R18- R21 ca fiind prea mica, 0,47 ohmi / 5W ar fi fost mai potriviti. La ce tensiune alimentati amplificatorul (V+, V-)? Pe ce domeniu ati pus aparatul de masura atunci când ati constatat ca aveti consum mai mare de 200 mA? Cât de mari sunt radiatoarele? Alimentarea este de +,- 56V.Vreau sa va spun că prima dată consumul a fost de 30mA procedând după cum se spunea în documentația schemei,dar tot nu se putea regla din semireglabil consumul,după care ceva sa întâmplat că acum nu mai am această valoare de 30mA,dacă dau pe scala DC,200mA îmi arată că am un consum mai mare de 200mA.Radiatorul este de 170x65x45. Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 16, 2021 Partajează Postat Martie 16, 2021 Ianis.Francezul zice clar că poţi să ai ceva pocnit acolo la peste 200 mA.Verifică-ţi tranzistorii. Link spre comentariu
modoran Postat Martie 16, 2021 Partajează Postat Martie 16, 2021 Puine aparatul ala pe 10A sau cat e cel mai mult si repeta testul. Link spre comentariu
Alex Ianis Postat Martie 16, 2021 Autor Partajează Postat Martie 16, 2021 Acum 54 minute, BRANCA a spus: Ianis.Francezul zice clar că poţi să ai ceva pocnit acolo la peste 200 mA.Verifică-ţi tranzistorii. Exact așa am făcut prima dată am scos și verificat tranzistori finali,și toți tranzistorii sunt buni Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 16, 2021 Partajează Postat Martie 16, 2021 Restul pieselor verificate?Verifică şi tranzii T3÷T5 şi piesele de lângă ei. Link spre comentariu
franzm Postat Martie 17, 2021 Partajează Postat Martie 17, 2021 Aveti un bec cu incandescenta de 60 - 100 W si o dulie potrivita? Conectati-l în serie cu primarul transformatorului de alimentare, alimenati un singur canal al amplificatorului (în caz ca este stereo) si treceti la masuratori. Becul lumineaza cu atât mai tare, cu cât amplificatorul consuma mai mult (are rol de siguranta resetabila ultrarapida). Link spre comentariu
Marian Postat Martie 17, 2021 Partajează Postat Martie 17, 2021 23 hours ago, franzm said: Înainte de toate, o precizare: Schema este o adaptare dupa o nota de aplicatie Hitachi pentru tranzistoarele MOSFET construite de ei. Acele tranzistoare (MOSFET lateral) nu necesitau compensare termica. Pentru polarizarea portilor era suficent un rezistor si un semireglabil înseriat cu el. Tranzistoarele folosite în cazul de fata (IRF640 respectiv 9640), desi tot MOSFET, sunt realizate dupa o alta tehnologie si, de regula, necesita compensare termica. Curentul de mers în gol îl determinati masurînd tensiunea pe fiecare din rezistoarele R18-R21. (Adica puneti testerele aparatului de masura pe rând, cu grija, sa nu va alunece, pe capetele fiecaruia). Daca tranzistoarele nu sunt strâns împerechiate (si îmi pare ca nu sunt), valorile masurate nu vor fi egale. Pentru început, semireglabilul îl setati astfel încât sa aibe valoarea minima (adica zero ohmi). Tensiunile pe rezistoare din sursa (R18 - R21) ar fi bine sa nu depaseasca 10 mV iar suma curentilor prin cele doua tranzistoare de aceeasi polaritate sa nu treaca de 50 mA. Tinând cont ca polarizarea finalilor nu este compensata termic, consider valoarea rezistoarelor R18- R21 ca fiind prea mica, 0,47 ohmi / 5W ar fi fost mai potriviti. La ce tensiune alimentati amplificatorul (V+, V-)? Pe ce domeniu ati pus aparatul de masura atunci când ati constatat ca aveti consum mai mare de 200 mA? Cât de mari sunt radiatoarele? Nu stiu cum reusiti sa va pastrati atat de obiectiv si pe subiect, mie nu-mi iese... Oricum am tinut sa apreciez in mod deschis postarea. In alta ordine de idei, pentru @KISS, nu conteaza ce crezi tu ca spun manualele de service, nu ele fac teoria in electronica. Curentul de mers in gol se masoara intotdeauna prin masurarea tensiunii la bornele rezistentelor de putere inseriate cu finalii ( atunci cand ele exista ). Ce zici tu ( inserierea de ampermetru cu o ramura ) se face doar atunci cand nu exista rezistentele alea de putere din etajul final ( scenariu foarte nerecomandat ). Adica nu conteaza ca autorul acelui articol a scris ca se inseriaza ampermetrul cu ramura de alimentare, doar pentru ca cineva a scris un articol nu inseamna ca nu poate gresi. Consecinta o vedem chiar aici in topic. Si sigur ca siguranta pe treapta mica de curent se arde, nu-ti trebui deloc curent mult pentru ca asta sa se intample ( spun din propria experienta ), la 2A amintit de tine siguranta aia e arsa demult, si cand te uiti la preturile sigurantelor HRC ai tot interesul sa o protejezi. Cat despre scenariul in care una dintre ramuri ar pica, nu-i o problema pentru ca ar disparea curentul prin VAS iar finalii raman blocati. PS: Chiar nu-ti poti tempera orgoliul si aroganta? Chiar trebui sa reamintesti tu la fiecare postare cat de destept esti si cate amplificatoare repari, ca sa justifici afirmatiile tale? Putina modestie n-a stricat nimanui, cu atat mai mult unuia cu probleme la teorie asa cum esti tu. Link spre comentariu
Alex Ianis Postat Martie 17, 2021 Autor Partajează Postat Martie 17, 2021 Acum 2 ore, franzm a spus: Aveti un bec cu incandescenta de 60 - 100 W si o dulie potrivita? Conectati-l în serie cu primarul transformatorului de alimentare, alimenati un singur canal al amplificatorului (în caz ca este stereo) si treceti la masuratori. Becul lumineaza cu atât mai tare, cu cât amplificatorul consuma mai mult (are rol de siguranta resetabila ultrarapida). Vă mulțumesc mult pentru faptul că îmi acordati atenție și că vă doriți cu adevărat să mă ajutați la rezolvarea problemei.Ceia ce mi-ați spus cu becul am făcut de la început și am folosit unul de 100W ca să evit eventuale stricăciuni in timpul testelor.Vreau sa vă spun că am refăcut iar măsurătorile dar cu un alt aparat înseriat cu plusul alimentări așa cum spune în documentație schemei și îmi arată că am un consum de 30mA fără semnal iar cu semnal consumul crește proporțional cu semnalul injectat.Am măsurat și tensiunea pe rezistoarele 18-21 și am următoarele valori în funcție după cum reglez din semireglabil,fără semnal injectat. R18 4-6,7mA R20 3,9-5,1mA R19 0-0,4mA R20 0-0,4mA La volumul mai mare se aude bine amplificatorul,iar la volumul mai mic apar distorsiuni. Link spre comentariu
bmwh548 Postat Martie 17, 2021 Partajează Postat Martie 17, 2021 Ai tendinta sa confunzi amperii cu voltii in postari. Colegii te-au rugat sa specifici scala pe care ai efectuat masuratorile tocmai din cauza asta probabil. Daca nu faci masuratorile corect si nu furnizezi valorile asa cum trebuie se ajunge intr-un punct mort in care unii se vor satura sa tot tasteze acelasi lucru si altii vor incepe sa fie "acizi". Link spre comentariu
KISS Postat Martie 17, 2021 Partajează Postat Martie 17, 2021 11 hours ago, Marian said: In alta ordine de idei, pentru @KISS, nu conteaza ce crezi tu ca spun manualele de service, nu ele fac teoria in electronica. Curentul de mers in gol se masoara intotdeauna prin masurarea tensiunii la bornele rezistentelor de putere inseriate cu finalii ( atunci cand ele exista ). Ce zici tu ( inserierea de ampermetru cu o ramura ) se face doar atunci cand nu exista rezistentele alea de putere din etajul final ( scenariu foarte nerecomandat ). Adica nu conteaza ca autorul acelui articol a scris ca se inseriaza ampermetrul cu ramura de alimentare, doar pentru ca cineva a scris un articol nu inseamna ca nu poate gresi. Consecinta o vedem chiar aici in topic. Si sigur ca siguranta pe treapta mica de curent se arde, nu-ti trebui deloc curent mult pentru ca asta sa se intample ( spun din propria experienta ), la 2A amintit de tine siguranta aia e arsa demult, si cand te uiti la preturile sigurantelor HRC ai tot interesul sa o protejezi. Cat despre scenariul in care una dintre ramuri ar pica, nu-i o problema pentru ca ar disparea curentul prin VAS iar finalii raman blocati. PS: Chiar nu-ti poti tempera orgoliul si aroganta? Chiar trebui sa reamintesti tu la fiecare postare cat de destept esti si cate amplificatoare repari, ca sa justifici afirmatiile tale? Putina modestie n-a stricat nimanui, cu atat mai mult unuia cu probleme la teorie asa cum esti tu. Uite ca nu sunt 2A si, totusi, initiatorul topicului spune ca sunt 30mA. Ceea ce spui tu ca ''Ce zici tu ( inserierea de ampermetru cu o ramura ) se face doar atunci cand nu exista rezistentele alea de putere din etajul final ( scenariu foarte nerecomandat ), e doar parerea ta personala si o sustii pentru ca nu ai intalnit destule amplificatoare si, logic, nici nu ai reparat destule incat sa citesti si manualele service. Daca tu te crezi mai destept decat aia de la Böse, e doar parerea ta. Uite aici, Böse 1801, schema si cum se regleaza bias_ul. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 17, 2021 Partajează Postat Martie 17, 2021 (editat) Acum 2 ore, KISS a spus: Uite ca nu sunt 2A si, totusi, initiatorul topicului spune ca sunt 30mA. Ceea ce spui tu ca ''Ce zici tu ( inserierea de ampermetru cu o ramura ) se face doar atunci cand nu exista rezistentele alea de putere din etajul final ( scenariu foarte nerecomandat ), e doar parerea ta personala si o sustii pentru ca nu ai intalnit destule amplificatoare si, logic, nici nu ai reparat destule incat sa citesti si manualele service. Daca tu te crezi mai destept decat aia de la Böse, e doar parerea ta. Uite aici, Böse 1801, schema si cum se regleaza bias_ul. Sunt curios câți știu că biasul se poate face și cu un generator de semnal, osciloscop și sarcină. La AS3220 la fel se regla curentul de mers in gol, se desfăceau M101 M102, cred că am reparat peste 40..50 de asemenea amplificatoare https://postimg.cc/4n8j8tKp Asta fiind cea mai simplă metodă de a regla acest.... "bias" Unora le-am răspuns eu pe privat, a mai fost cineva pe aici care întrebase de "bias", a rezolvat problema, pe privat nu naști polemici. Editat Martie 17, 2021 de viobio Link spre comentariu
KISS Postat Martie 17, 2021 Partajează Postat Martie 17, 2021 9 hours ago, Alex Ianis said: Vă mulțumesc mult pentru faptul că îmi acordati atenție și că vă doriți cu adevărat să mă ajutați la rezolvarea problemei.Ceia ce mi-ați spus cu becul am făcut de la început și am folosit unul de 100W ca să evit eventuale stricăciuni in timpul testelor.Vreau sa vă spun că am refăcut iar măsurătorile dar cu un alt aparat înseriat cu plusul alimentări așa cum spune în documentație schemei și îmi arată că am un consum de 30mA fără semnal iar cu semnal consumul crește proporțional cu semnalul injectat.Am măsurat și tensiunea pe rezistoarele 18-21 și am următoarele valori în funcție după cum reglez din semireglabil,fără semnal injectat. R18 4-6,7mA R20 3,9-5,1mA R19 0-0,4mA R20 0-0,4mA La volumul mai mare se aude bine amplificatorul,iar la volumul mai mic apar distorsiuni. Daca la volum mic ai distorsiuni inseamna ca nu ai suficient bias (distorsiuni de crossover). Regleaza, din nou, cu intrarea in scurt si fara sarcina la iesire in pasi de 5mA. Adica, urmatorul reglaj va fi la 35mA, apoi, probezi cu semnal. Nu uita aparatul de masura in locul sigurantei, da-l afara si pune siguranta la locul ei. Daca, totusi are distorsiuni in continuare, mai cresti cu 5mA. Era mult mai simplu de reglat daca aveai osciloscop. Ar trebui sa fii atent si la temperatura radiatorului. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum