merck Postat Martie 14, 2021 Partajează Postat Martie 14, 2021 (editat) Ca sa nu poluam subiectul cu boxele Tannoy, deschid acest topic unde sa discutam despre armonici (implicit SE si PP). Quote the mix between ODD and EVEN harmonics which creates the best saturation Poate asa ajungem la concluzia de ce unii prefera un SE asmatic in locul unui PP cu muschi. From the Sound Reinforcement Handbook by Davis/Jones: " Quote The ear finds some harmonics [harmonic distortion] more objectionable than others. Specifically, odd-order harmonics (3rd, 5th, 7th, etc) are more harsh, and even-order harmonics (2nd, 4th, 6th, etc) are more musical to the average listener. Also, higher order harmonics (6th, 7th, 8th, 9th, etc) are more noticeable and objectionable than lower order harmonics (2nd, 3rd, 4th)." Also, harmonics increase with the square of the signal level...and you have experienced this with odd order distortion and your transistor/digital car stereo: the louder you crank it up, the more odd order harmonic distortion is created thus the harsher/distorted it sounds - particularly at full volume. Editat Martie 14, 2021 de merck Link spre comentariu
merck Postat Martie 14, 2021 Autor Partajează Postat Martie 14, 2021 Ce spune Pete Millett: Link spre comentariu
franzm Postat Martie 14, 2021 Partajează Postat Martie 14, 2021 Ca tot omu, care nu stie cum trebuie sa sune un amplificator (stiu doar cum suna vioara, pianul, orga, flautul, etc.), ma întreb, cum se aude tot ghiveciul de armonici, câte un set pentru fiecare instrument? Ce se întâmpla daca fundamentala produsa de vioara, de ex., la trecerea prin amplificator produce armonici cu alta faza decât armonicile produse de vioara direct? Reusim sa facem orice scripca ordinara sa sune a Stradivari? Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 14, 2021 Partajează Postat Martie 14, 2021 (editat) Pai de asta nu sint adeptul amplificatoarele pe tuburi sau audiofile (conținut mare de armonici pare în special). După cum mai spuneau unii cind caracterizau sunetul unor echipamente muzicale, mie îmi place sunetul clinical, cit mai aproape de original fără adaosuri din partea echipamentelor de redare. Editat Martie 14, 2021 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 14, 2021 Partajează Postat Martie 14, 2021 15 minutes ago, sesebe said: cit mai aproape de original fără adaosuri din partea echipamentelor de redare. Doar amplificarea cu prelucrare digitala poate face asa ceva. Link spre comentariu
George Postat Martie 14, 2021 Partajează Postat Martie 14, 2021 In completarea celor de mai sus. Link spre comentariu
merck Postat Martie 14, 2021 Autor Partajează Postat Martie 14, 2021 13 hours ago, franzm said: Ca tot omu, care nu stie cum trebuie sa sune un amplificator (stiu doar cum suna vioara, pianul, orga, flautul, etc.), ma întreb, cum se aude tot ghiveciul de armonici, câte un set pentru fiecare instrument? Ce se întâmpla daca fundamentala produsa de vioara, de ex., la trecerea prin amplificator produce armonici cu alta faza decât armonicile produse de vioara direct? Reusim sa facem orice scripca ordinara sa sune a Stradivari? NU! Reusim sa facem un Stradivari sa sune ca o scripca ordinara! Din ... nu iese nici macar bici, nici pomeneala sa mai si pocneasca! 8 hours ago, viobio said: Eu as face un test cu sesebe, să asculte 3 amplificatoare, un SE, un PP Daca vii cu un PP ca cel de mai jos: si auditoriu nu da verdicul: SE => e grav!!! Mod edit: Se poate si fara expresii foarte colorate. Link spre comentariu
merck Postat Martie 15, 2021 Autor Partajează Postat Martie 15, 2021 (editat) 24 minutes ago, Marian said: Discutia nu-i despre cine o are mai nu stiu cum, ci despre armonici. Poti sa faci curat te rog, ca subiectul sa ramana doar despre armonici? Multumesc P.S. Am deschis un nou topic "Unde va reparati sculele audio" unde poti muta daca vrei off topic-ul de aici. Editat Martie 15, 2021 de merck Link spre comentariu
Marian Postat Martie 15, 2021 Partajează Postat Martie 15, 2021 34 minutes ago, Marian said: Daca aveti ceva de zis strict la subiect faceti-o, altfel va rog sa va abtineti. !!! Link spre comentariu
merck Postat Martie 15, 2021 Autor Partajează Postat Martie 15, 2021 Quote Overdriving an amplifier adds harmonics to an input sound. While a moderately overdriven valve amplifier produces strong even harmonics that enhance a sound, an overdriven transistor amplifier creates strong odd harmonics that can cause dissonance. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 15, 2021 Partajează Postat Martie 15, 2021 Am facut putin curat aici mutand offtopicul pe subiectul nou deschis cu reparatii amplificatoare. Rog sa ramaneti la subiect cu totii. Link spre comentariu
fcon Postat Martie 15, 2021 Partajează Postat Martie 15, 2021 (editat) On topic: care este utilitatea/morala acestui topic? Pana acum am vazut cum multi colegi forumisti pun grafice, tabele si pareri ale altora, culese de pe net. Cred ca toata lumea cunostea dumele de pe net: SE genereaza armonici pare, placute auzului; PP genereaza armonici impare, obositoare pe o perioada lunga. Bun... si? Cineva spunea ca "discutia este despre armonici"; care... discutie? Editat Martie 15, 2021 de fcon Link spre comentariu
merck Postat Martie 15, 2021 Autor Partajează Postat Martie 15, 2021 Quote Our conclusion is an important property of push-pull amplifiers: even harmonics are cancelled in push-pull operation The cancellation of even harmonics is an important factor in reducing distortion in push-pull amplifiers. However, perfect cancellation would occur only if the two sides were perfectly matched and perfectly balanced: identical transistors, identical drivers, and a perfectly center-tapped transformer. Deci poate nu-i chiar indicat sa fie totul imperecheat la sange! Link spre comentariu
Marian Postat Martie 15, 2021 Partajează Postat Martie 15, 2021 Si la silicoane e cam la fel, cam orice schema full simetrica are aceeasi probmema nativa cu armonici pare mai mici ( uneori mult mai mici ) decat cele impare, tocmai ca cele impare apar din asimetrii intre ramuri ( printre altele ). La amplificatorul la care lucrez am redus din liniaritate tocmai ca sa cresc armonicile pare in scopul uniformizarii structurii armonice. Deci ideea topicului ar fi ( sau ar putea fi ), ce preferam: dispunere uniforma ca la carte a armonicilor sau doar un nivel mediu al lor cat mai scazut? Adica ne pasa cum arata armonicile sau trebui doar sa fie cat mai mici? Asa vad eu topicul asta. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 15, 2021 Partajează Postat Martie 15, 2021 Pai uite ca Der_Doctor și nu numai rl zice ca trebuie împerechere la singe. Cumperi 1000 de tranzistori, ca vorba aia acum sint ieftini fata de 30-40 de ani în urma, alegi prin sortare cete a perechi și restul la gunoi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum