Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare Grundig FineArts V12

Postări Recomandate

Salutare colegi,

Detin un amplificator marca Grundig model V12 (FineArts) cu o problema de DC Offset pe partea de iesire.

Mai exact, am inceput inlocuirea tuturor condensatorilor electrolitici din unitate, precum si a pastei termice de pe tranzistorii finali. Dupa procedura descrisa, m-am apucat de masuratori. In urma lor, am constatat ca pe canalul stang, am o tensiune continua de aprox. -0.15V cu amplificatorul setat pe functia "Defeat On" si -0,09V pe "Defeat Off". Pe celalalt canal, valorile sunt normale (-20~-30 mV). Precizez ca valorile erau la fel si inainte de inlocuirea condensatorilor.

Date fiind cele specificate mai sus, m-am pus sa inlocuiesc toata partea de tranzistori si diode din interiorul amplificatorului de pe canalul cu pricina. Nici un rezultat. Tensiunea intre cele 2 rezistoare de pe iesirea finalilor poate fi reglata la 5 mV fara probleme pe ambele canale.

Am inceput sa verific etajul diferential, iar pe tranzistorul din feedback (T405), tensiunea de colector ii mai mare cu 2V (comparativ cu colectorul lui T402), fata de 0,6V cat este specificat in schema de referinta. Pe canalul fara offset, diferenta este ok.

In schema electrica, alimentarea transformatorului este specificata la 230V, iar la prize in zona noastra, avem constant minim 240V. Astfel, pe cele 2 bare de alimentare (+/- 38.3V), tensiunea ajunge la circa +/-40.5V. Nu stiu daca acest lucru poate influenta sau nu operarea, deoarece banuiesc ca alimentarea a fost gandita cu o toleranta de +/-10%, ceea ce ar face ca amplificatorul sa fie in domeniul de alimentare dat.

Sincer, m-am pierdut. Am luat la mana documentatia privind design-ul amplificatoarelor, dar ceva imi scapa. Mi-am pierdut rabdarea. Am refacut toate lipiturile, nici o schimbare. :scarpin

Atasez schema electrica a aparatului pentru lamuriri. Pentru orice intrebare, va stau la dispozitie.

Va multumesc anticipat pentru recomandarile oferite.p.jpeg?fv_content=true&size_mode=5

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ChRS

3

Top autori în acest subiect

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări