Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

deviatii Hiraga "Le Monstre" 8W


Postări Recomandate

Adevarul e  ca e ''greu'' sa lipesti 20 piese si e mult mai usor sa zici ca e o schema rudimentara. Din cate observ sunt singurul care l-a facut, si nu o singura data :rade:. Toti vor masuratori si analize spectrale, teste de THD si intermodulatie...mocca....de parca ar intelege ceva din ele. Si sunt convins ca dintre doua FFT_uri ar alege-o pe cea cu raspuns armonic gresit.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 12 ore, validae a spus:

@sesebe...Păi dacă nu o faci pe asta, cum poţi să convingi pe cineva despre slabele ei calităţi ? Să recunoaştem totuşi că niciun simulator nu poate da rezultate identice cu realitatea, mai ales când caracteristicile unor componente nu sunt disponibile simulatorului.Nu am văzut pe nimeni să simuleze cât de cât realist schema asta, apoi să se dea un verdict....deci sunt nişte pagini ce încarcă degeaba serverele.

 

Se vede ca nu ai activat (măcar citit) pe forumuri audiofile.

Hai să-ți spun ce-o sa se intimple:

Chiar dacă fac pe dracu-n patru și găsesc tranzistori originali (ceea ce nu o sa se intimple pt ca nu vreau sa arunc banii) rezultatele eventualelor măsurători for fi combătute pe motiv ca sunt fake-uri, nu i-am selectat, nu am folosit măcar 100000uF filtrare pe ramura, nu folosesc un analizor spectral calibrat sau nu-i de tipul care trebuie, nu folosesc un transformator de 800-1000W pt alimentarea unui amplificator de nici măcar 10W, etc

Nu cunoști audiofilii care se închina la componente și la tot felul de articole scrise exact pt asta. 

 

Și apoi scrie undeva în regulamentul forumului ca discuțiile tehnice-teoretice sint interzise dacă nu se face și practic montajul. Eu nu am găsit asa ceva deși l-am citit complet acum vre-un an din nou. 

 

@guest un amplificator ce nu are rejectie a alimentarii ci, mai mult, chiar îl transfera (eventual chiat amplificat) spre difuzor, numai amplificator de calitate nu se poate numi. 

 

Într-o postare anterioara am spus ca semnalul amplificat este referit la alimentari și nu la masa și nimeni nu a comentat nimic, nimeni nu a inteles ce vreau sa spun. Mai aștept, poate se mai găsesc persoane cu care sa pot discuta electronica fără a o amesteca cu mituri audiofile.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
5 hours ago, sesebe said:

@guest un amplificator ce nu are rejectie a alimentarii ci, mai mult, chiar îl transfera (eventual chiat amplificat) spre difuzor, numai amplificator de calitate nu se poate numi. 

Care...alimentare...cand tu nu ai realizat nimic practic? Am mai zis ca sursa trebuie tratata cu foarte mare atentie la amplificatoarele clasa A. Din pacate foarte putini au construit sau reparat vreo clasa A si vorbesc din auzite. 

Uite ce scrie @Mircea pe alt topic:https://www.elforum.info/topic/146739-modificare-antena-cb/?do=findComment&comment=1971711

''Colegul nu face pe desteptul, ci vorbeste din auzite sau dupa ce stie el. 

Antena se poate regla cu un reflectometru, cum o fac mii si mii de entuziasti RF de decenii. 

@bestibest, lasati kW deoparte. Aveti refleclometru, SWR-metru? Stiti sa-l folositi? ''

Exact la fel se intampla si in audio. Sunt convins ca ''strugurii sunt acri'', dar, fara aparate de masura, lucrezi ''orbeste''. E mult mai simplu sa sustii ca ''schema e depasita'' sau ca e ''generator de armonici'', fara sa prezinti niste argumente. As vrea sa-l vad pe ala care sustine ipotezele astea ca le posteaza pe diyaudio. Sunt convins ca nu o s-o faca nimeni si toti o sa spuna ca diyaudio e forum de ...audiophili.

Editat de guest
Link spre comentariu

@MirceaEu nu am sesizat vreo ,,înţepătură,, când te-a citat cu antena CB.S-a referit la faptul că ai pus problema folosirii unor aparate de măsură dedicate, pe care sigur iniţiatorul nu le are ori poate nici măcar nu le cunoaşte.Mulţi amatori de DX-uri în CB cred că pot rezolva doar cu sute de Waţi la emisie, dar ei nici nu-şi calibrează antenele..

Editat de validae
Link spre comentariu
2 hours ago, guest said:

As vrea sa-l vad pe ala care sustine ipotezele astea ca le posteaza pe diyaudio.

Mai ales pe diyaudio sunt tot felul de vanzatori de iluzii ascunse in spatele unor aparente performante.
Bani sa iasa.
Si acolo este (pastrand proportiile) cam ca pe elforum:
Putini profesionisti , restul la acompaniament muzicuta... harmonie.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 1 oră, guest a spus:

...................

Interesant este ca multi de aici au conturi si pe diyaudio, dar acolo nu comenteaza nimic, nu de alta dar pe forumul ala nu pot prosti pe nimeni, e unul international si oricand te poti trezi ca te trimit colegii la ..biblioteca.

....................

 

 

Pe forumul ala international de care zici tu, am citeva postari si eu - nu mi-am facut cont doar ca sa citesc.

Tot acolo, pe topic de audiofili-as putea spune (poti cauta singur daca tot il cunosti), i-am facut pe ei sa spuna ca daca se simt diferente intre cabluri SP/DIF inseamna ca echipamentele sint proaste. Ei au spus asta nu eu. Concluzia mea este ca pina si majoritatea audiofililor de acolo accepta realitatea nu ca tine.

Link spre comentariu
Acum 13 minute, guest a spus:

Ce-o fi cu tine..azi? Esti in toane bune? Parca ziceai ca schema lui Hiraga e o ..gluma...rudimentara.

    Sunt multe variabile si foarte putini care le cunosc sau stiu cum sa le evite.

 

 Sau.... poate nu vor sa le evite, ci sa se foloseasca de ele.

 

  Din punct de vedere strict tehnic dupa normele clasice, da, schema este rudimentara, o glumă. Ea prinde valoare abia dupa ce isi atinge tinta care include si un fel de stimulare psihica prin imbogatirea functiei de transfer care, plastic vorbind, e ca si cum pe langa orchestra originala mai alipeste niste cantareti in plus care nu existau in partitura originala.

 

  Treaba asta nu este noua. Tehnica asta se foloseste de sute de ani, poate si mai mult, in muzica orientala, indiana si se numeste tehnica dronelor.

 

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 5 ore, sk24bpo a spus:

Nu din armonici rezulta sunetul acestui.... hai sa-i zicem amplificator, ci din comportamentul dinamic cu sarcina. Ia simulati tensiunea la iesire variind sarcina intre 2 si 16 ohm, repetati testele diverse tensiuni de iesire si frecvente. In mod normal iesirea trebuie sa reflecte exact intrarea, multiplicata de x ori. Daca am simulat eu bine acum un an si n-am gresit ceva, acest amplificator nu urmareste riguros intrarea.

Nu bade..... tu ai simulat și nu ai habar cum funcționează schema, mâine după ce mă întorc de la vânătoare..... pun aici discuția despre Hiraga, dintre noi doi, să îți dau la temelie, pentru că fără simulator..... electronica este ceva bizar pentru tine. 

Continuă tot asa, să modifici după ureche tot felul de aparate, apoi să ajungă la mine să le învăț să cânte, schimbă tu AO doar după caracteristici, că ai tu impresia că sunt mai bune, facă a schimba și alte valori din jurul lor, eu mă bucur...... pentru că încasez bani după ce bazaconii de modificări faci tu. 

 

 

Editat de viobio
Link spre comentariu

E asa greu de lipit 20 de piese ? 

De fapt cred ca intrebarea trebuie pusa altfel.....si e de fapt o concluzie. 

Odata ce nimeni nu-l construieste si doar discuta si se mira....inseamna ca nu e folositor nimanui. E un simplu pretext de rezolvat dispute vechi....care oricum nu se vor rezolva niciodata.

 

Hiraga e un montaj basic, fara pretentii. Dar chiar credeti ca trebuie bascalit in  numele u nor dispute de orgolii ? Pacat ca degenerati. 

 

 

Link spre comentariu

Noi ne uitam strict la distorsiunile neliniare dar la o analiza mai amanuntita, realizata din nou in simulatorul care nu-i place lui Viorel, :)se observa si distorsiuni liniare de amplitudine.

 

   Din punct de vedere al distorsiunilor neliniare, acest amplificator, in ciuda simplitatii sale, nu sta deloc rau asa cum poate ti-ai inchipui la o prima vedere. THD-ul sta sub 0,1%, in general sta sub pragul de audibilitate. Nu inventeaza frecvente noi in caracteristică de o asa maniera incat sa conteze prea mult.....Dupa cum am vazut si in masuratoarea cu semnal treapta este stabil, curat, fara devieri, fara oscilatii si nu declanseaza oscilatii de tip "burst". De asemenea se aseaza bine pe palierele orizontale, are un settling-time bun.

 

  In schimb are distorsiuni liniare mari. Isi schimba amplitudinea la iesire functie de sarcina si de frecvență. Privit prin prisma asta atunci are logica de ce este recomandabil sa urmaresti constructia initiala, cu anumite piese, cu o anumita alimentare. Cel mai probabil urmarind indeaproape schema originala ajungi la functia de transfer care declanseaza placerea auditie care a fascinat atat de mult audiofilii.

 

  Interesant este ca acest amplificator nu este singurul care se duca catre zona asta a psihoacusticii. Pe langa Nelson Pass mai sunt destui care fac treaba asta. As mai remarca o firma care este de notorietate, anume DartZeel. La ei până si butonul de volum se cheama "pleasure control".

 

  La final eu personal cred ca acest amplificator joaca in liga lui, separata de cea a amplificatoarelor traditionale. Pur si simplu nu are nicio logica sa-l comparam, mai ales la masuratori, cu un amplificator traditional axat pe distorsiuni mici, pe transparenta. Exact cum nu comparam un lampas cu un solid-state si ne bucuram de fiecare in modul lui specific. Hiraga si alte amplificatoare de genul acesta, au lumea lor si sunt chiar foarte cool daca le privim din unghiul care trebuie. 

20210307_072238.jpg

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu

Lasă-i în lumea lor, măcar Jean Hiraga a conceput cu mintea lui o schemă pe care mulţi o reproduc şi acum, aşa ,,rudimentară,, cum li se pare altora. Detractorii nu ştiu nici s-o simuleze cum trebuie, dar îşi dau cu părerea, doar pentru că au reuşit să vândă nişte amplificatoare, concepute de alţii ca Hiraga.Trăiască simulatorul...

E clar că ,,Le monster,, e ceva ,,exotic,, în peisajul amplificatoarelor şi nu s-a dorit a fi un alt amplificator obişnuit în clasa A, dar să-l declari ,,prost,, fără să-l încerci cred că e o prostie.

Sunt curios ce-ar zice Victor despre părerea ,,simulatoriştilor,,....cred că se distrează copios citind pe aci..

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 2 ore, numeschimbat a spus:

L-ai construit? sau iar vorbesti de pe net?

La 300KHz are -3dB atenuare, uite oscilograme aici: http://diyaudioprojects.com/Solid/Jean-Hiraga-Le-Monstre/

Cred ca ai simulatorul defect. 

 

 Fara suparare, vreau sa te intreb ceva: stii ce inseamna distorsiuni liniare de amplitudine ? Ai inteles ceea ce am spus eu ? Ti se pare ca eu am vrut sa zic ca este prost ? Mi-e tare teama ca ai inteles gresit. Acest amplificator este chiar INTERESANT cum se foloseste de aceste particularitati pentru a obtine un sunet care gadila frumos creierul. Exact cum spune si acel buton de volum intitulat de DartZeel "pleasure control".

 

  Haideti sa-l privim de la departare fara ura sau patos, vom remarca faptul ca MERITA sa- l faci nu pentru ca va bate la masuratori amplificatoarele clasice cu thd de 0,001%, ci pentru ca ofera altceva. 

Link spre comentariu
Acum 4 ore, validae a spus:

E clar că ,,Le monster,, e ceva ,,exotic,, în peisajul amplificatoarelor...

 

Adevaru e ca, la ce componente ma obliga sa folosesc ca sa il construiesc, chiar exotic a ramas !

Asta ca sa nu mai spun ca daca ma apuc sa caut antichitatile alea de tranzistoare, mai trebuie si cate o caldare din fiecare ca sa pot sorta perechi apropiate.

Link spre comentariu

Sunt convins că există echivalente moderne sau foarte apropiate de caracteristici şi nu ar fi o problemă chiar imposibilă.

Dar când vrei musai cafea Kopi Luwak, trebuie să admiţi că trebuie să treacă mai întâi prin curul unei civete, înainte de a ajunge în ceaşcă.Aşa şi cu Hiraga, nu a fost conceput pentru tot poporul, nu ai cu ce, nu-l faci.Dar asta nu-l face mai prost decât altele, doar mai ,,exotic,,..

 

Editat de validae
Link spre comentariu



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări