mac01 Postat Martie 12, 2021 Partajează Postat Martie 12, 2021 (editat) Orice spray de contact este bun...chiar daca are sau nu are gaz. Unge si acele came cu putina unsoare groasa si schimba si arculetele....sunt extraordinari de tari. Muti osciloscopul de pe masa cand dai de comutatoare...acele arcuri sunt bune de pus la rotile unui tren. Eu am pus unele mult mai moi...acum e o placere sa invarti de comutatoare. Vezi ca arcul de la baza de timp atinge de cama...trebuie sa-i muti pozitia mai incolo cu 1 centimetru. Editat Martie 12, 2021 de mac01 Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 12, 2021 Partajează Postat Martie 12, 2021 Acum 3 ore, mac01 a spus: Tocmai am pe masa unul la care am adus imbunatatiri si modificari. Ai timp...iese frumos, dar chiar cu un 0102 ti-ai pus mintea? Asta si simplu spot si cu cei 10MHz, cam nu prea merita ce munca si materiale ai bagat acolo. Link spre comentariu
Neagu Raul Postat Martie 12, 2021 Autor Partajează Postat Martie 12, 2021 Acum 29 minute, doru3160 a spus: Ai timp...iese frumos, dar chiar cu un 0102 ti-ai pus mintea? Asta si simplu spot si cu cei 10MHz, cam nu prea merita ce munca si materiale ai bagat acolo. Eu spun că se merită, dacă nu pentru ce poate osciloscopul, măcar pentru valoare seentimentală Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 12, 2021 Partajează Postat Martie 12, 2021 Aia e altceva... Link spre comentariu
mac01 Postat Martie 12, 2021 Partajează Postat Martie 12, 2021 (editat) Acum 2 ore, doru3160 a spus: Ai timp...iese frumos, dar chiar cu un 0102 ti-ai pus mintea? Asta si simplu spot si cu cei 10MHz, cam nu prea merita ce munca si materiale ai bagat acolo. Daca n-aveam nimic de lucru...m-am apucat si eu de ce am gasit prin batatura. Trebuia sa cheltui banii pe ceva...doar nu m-oi duce cu ei in groapa. M-am scarpinat si eu in urechea dreapta cu mana stanga. A fost primul meu osciloscop cand eram baiat tanar si frumos . Acum, cand sunt batran si urat am zis sa-i mai dau o sansa...sa-mi aduc aminte de anii tineretii...ce frumosi erau! E foarte bun osciloscopul...daca-l pui la punct merge de rupe, tine la tavaleala...la un audio, la o sursa in comutatie, s.am.d....unde sunt frecvente mici. Puteam sa-i maresc baza de timp...sa-l duc la 20-30Mhz...dar ce rost are...oricum nu folosesc eu acele frecvente... ca n-am la ce. Si am un osciloscop smecher 2x120 Mhz cu doua baze de timp....la o adica daca vreau sa masor frecvente mai mari am pe ce pune mana. Editat Martie 12, 2021 de mac01 Link spre comentariu
Kosmin Postat Martie 12, 2021 Partajează Postat Martie 12, 2021 Acum 5 ore, mac01 a spus: Tocmai am pe masa unul la care am adus imbunatatiri si modificari. Inca nu-i terminat...mai am de lucru la el. E un proiect la care lucrez de mult timp. Alta viata!! Si la propriu si la figurat , bravo! Asteptam poze si cu interiorul atenuatorului, spor in continuare! Link spre comentariu
mac01 Postat Martie 12, 2021 Partajează Postat Martie 12, 2021 (editat) Hai ca-ti pun acum o poza...stai sa desfac atenuatorul...e prins doar intr-un surub...pe al doilea mi-a fost lene sa il pun. Vreau sa fac altul...am folosit la asta tabla galvanizata si cat timp a fost in teste s-a cam ars galvanul la lipituri. Mi-a facut colegul@flomar60 alta carcasa din tabla buna ...dar trebuie sa mai fac rost de niste condensatori si apoi mut piesele toate in carcasa noua din tabla buna. Multumesc frumos (public) @flomar60! Editat Martie 12, 2021 de mac01 Link spre comentariu
Neagu Raul Postat Martie 12, 2021 Autor Partajează Postat Martie 12, 2021 Am vești bune și vești rele :)) vestea bună e că după ce am înlocuit condensatorul c20 si c34 (un electrolitic de 10uF la 35v si ceva ceramic) a mers :))) vestea rea e că după câteva minute a revenit cu aceeași problemă :'))) M-am bucurat prea repede și acum mă simt de parcă nu mai vreau să îl văd :))) Dar având în vedere că deja m-am apucat, ori îl repar, ori îl stric cu totul și îmi iau altul :3 Link spre comentariu
mac01 Postat Martie 12, 2021 Partajează Postat Martie 12, 2021 (editat) Acum detalii despre atenuator: Atenuatorul este construit modular in aer pentru a elimina la maxim capacitatile parazite. Legatura intre componente a fost facuta cu sarma de cupru argintata de 0.2mm. Releele folosite sunt foarte importante...curenti zero, contacte aurite si cele mai mici capacitati parazite intre contacte si intre contacte si bobina. Nu merge orice fel de releu...dupa cum cred unii. Am schimbat la relee de mi-a venit rau...cred ca am incercat toate releele de la TME si Mouser....cumparam cate 10 bucati din fiecare lot de la diferiti fabricanti. Producatorii sunt foarte retinuti la caracteristicile tehnice si nu prea stii ce cumperi. Nu merge orice fel de releu...apare pe semnal diferite artefacte transmise de campul magnetic al releului si de capacitatile parazite. Rezistente folosite au fost SMD 2016 cu putere de 0,6W toleranta 0,1% cu 25-50ppm....puse cate doua-trei in serie pentru a obtine rezistenta dorita. Condensatorii.....mica cu stiroflex...la final am sa-i pun pe toti de mica la tensiunea de 300-500V. A fost greu...foarte greu de realizat acest atenuator....ca sa obtin un semnal perfect curat...asa cum imi doream. La un moment dat imi pierdusem rabdarea cu el datorita acestor relee care mi-au mancat multi bani si nervi....mai ales ca eu vroiam 9 relee, fiecare diviziune cu comanda ei. Puteam sa fac in atenuatorul in cascada si atunci foloseam doar 5 relee, dar semnalul nu mai era asa de curat....exista un mic cioc sau varf care la frecvente mici se vede. Mai exista posibilitatea sa lucrez cu atenuarea si din amplificare, adica rezistiv...dar am evitat sa aplic socuri tranzistorilor in timpul functionarii. In sfarsit...sunt multe detalii la acest atenuator...care daca nu se iau in considerare, nu va merge. Si nu va merge deloc. Poze..... Editat Martie 12, 2021 de mac01 Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 12, 2021 Partajează Postat Martie 12, 2021 (editat) 1 oră în urmă, mac01 a spus: E foarte bun osciloscopul...daca-l pui la punct merge de rupe, tine la tavaleala... Asta poti s-o mai spui odata. Mai am si eu cateva (inca) functionale, dar incet, incet, or sa dispara si astea. Ne ajung digitalele din urma...mai usoare, mai performante, dar nu ma pot acomoda de nici un fel cu afisajul lor. Imi plac cum arata, imi plac cum merg, dar nu pe masa mea de lucru... Acum am vazut si poza, probabil a aparut in timp ce scriam...frumoasa lucrare. Cu relee reed ai incercat ? Am vazut intr-o scula serioasa un hectar de relee ecranate, insa au dezavantajul ca e doar un contact pe o actionare. Daca vrei doua contacte, bagi doua bobine. Editat Martie 12, 2021 de doru3160 Link spre comentariu
mac01 Postat Martie 12, 2021 Partajează Postat Martie 12, 2021 (editat) Acum 33 minute, Neagu Raul a spus: Am vești bune și vești rele :)) vestea bună e că după ce am înlocuit condensatorul c20 si c34 (un electrolitic de 10uF la 35v si ceva ceramic) a mers :))) vestea rea e că după câteva minute a revenit cu aceeași problemă :'))) M-am bucurat prea repede și acum mă simt de parcă nu mai vreau să îl văd :))) Dar având în vedere că deja m-am apucat, ori îl repar, ori îl stric cu totul și îmi iau altul :3 Ai rabdare.....nervii sunt la inceput...stai sa vezi cand iti vine sa iei ciocanul si sa-i dai bataie! Editat Martie 12, 2021 de mac01 Link spre comentariu
Neagu Raul Postat Martie 12, 2021 Autor Partajează Postat Martie 12, 2021 (editat) Acum 4 minute, mac01 a spus: Ai rabdare.....nervii sunt la inceput...stai sa vezi cand iti vine sa iei ciocanul si dai bataie! Ah, iubesc forumul acesta :))) Și, dacă ai nevoie de relee reed, am eu niște PRME15003AB (am vreo 26) Editat Martie 12, 2021 de Neagu Raul Link spre comentariu
mac01 Postat Martie 12, 2021 Partajează Postat Martie 12, 2021 Bree...sa nu-i dai bataie cu ciocanul...am glumit. Te mai las un pic cu el...daca nu-i dai de cap si te scoate din pepeni il trimiti la mine...nu te costa nimic reparatia...doar posta tur-retur 13 lei cu 13 lei. Link spre comentariu
Neagu Raul Postat Martie 12, 2021 Autor Partajează Postat Martie 12, 2021 Acum 25 minute, mac01 a spus: Bree...sa nu-i dai bataie cu ciocanul...am glumit. Te mai las un pic cu el...daca nu-i dai de cap si te scoate din pepeni il trimiti la mine...nu te costa nimic reparatia...doar posta tur-retur 13 lei cu 13 lei. Aww, ar fi minunat, o să pot să îl folosesc pentru școală. Mulțumesc mult! E un gest foarte drăguț din partea dumneavoastră. Link spre comentariu
mac01 Postat Martie 12, 2021 Partajează Postat Martie 12, 2021 Cand te hotaresti imi trimiti mesaj privat si rezolvam treaba. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum