Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vreau să repar un osciloscop E0102

Neagu Raul

Postări Recomandate

Ca de obicei....cind nu merge iei un ciocan mai mare.

In primul rind dai cu ceva spray-uri/solutii pt deblocare (eu folosesc WD60 pt asa ceva).

Apoi daca nu mai are in ce prinde surublenita eu adincesc crestatura cu un disk de 0.5mm grosime si diametru cit mai mic (consumat, sub 15mm diametru) pus pe un minidrezel.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 99
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Neagu Raul

36

• mac01

25

• doru3160

17

• validae

7

Top autori în acest subiect

Acum 38 minute, Neagu Raul a spus:

Cum să fac?

Baga un burghiu si rade capul surubului, scoate sertarul, iti faci treaba, si vei ramane cu un ciot de surub. Pe ala ori il amagesti cu spray, acum poti sa-i dai la cotor, sau il incalzesti si il actionezi cu o cheie tip mops. Pleaca greu, pt ca s-a sudat cu oxid pe toata lungimea filetului. Ai filet in aluminiu (sau ce aliaj o fi pe baza de aluminiu in rama) si surub din fier. In cel mai rau caz, gauresti in surub, alt filet daca pe ala il compromiti si asta e. De regula la mine a mers de fiecare data cu incalzire. Flacara concentrata de la un aprinzator de aragaz. Nu te rogi de el sa-ti dea voie sa repari osciloscopul. Trebuie sa fii mai hotarat.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
Acum 29 minute, doru3160 a spus:

Baga un burghiu si rade capul surubului, scoate sertarul, iti faci treaba, si vei ramane cu un ciot de surub. Pe ala ori il amagesti cu spray, acum poti sa-i dai la cotor, sau il incalzesti si il actionezi cu o cheie tip mops. Pleaca greu, pt ca s-a sudat cu oxid pe toata lungimea filetului. Ai filet in aluminiu (sau ce aliaj o fi pe baza de aluminiu in rama) si surub din fier. In cel mai rau caz, gauresti in surub, alt filet daca pe ala il compromiti si asta e. De regula la mine a mers de fiecare data cu incalzire. Flacara concentrata de la un aprinzator de aragaz. Nu te rogi de el sa-ti dea voie sa repari osciloscopul. Trebuie sa fii mai hotarat.

Asta fac acum având in vedere ca nu merge cu spray, eu îmi vreau osciloscopul funcțional, nu piesă de bibelou

Ce se întâmplă, se întâmplă :)))

Link spre comentariu

Băieții, azi se dă câte o bere :))))

Sincer, până azi nici nu am știut că așa se desface :)))

Nu am văzut niciunde unul desfăcut așa

Link spre comentariu

Uite ca nu esti singurul care umbla la acest osciloscop.

Tocmai am pe masa unul la care am adus imbunatatiri si modificari. Inca nu-i terminat...mai am de lucru la el. E un proiect la care lucrez de mult timp.

IMG-0238.jpg

IMG-0229.jpg

Editat de mac01
Link spre comentariu
Acum 18 minute, mac01 a spus:

IMG-0238.jpg

Arată frumos, potențiometru multi-tură, rezistențe cu film metalic, tranzistori to-92, trimmere și condensatori noi, radiatoare... arată super

Cu dumneavoastră măcar colaborează scula :))))

Editat de Neagu Raul
Link spre comentariu

Da...deocamdata este modificat amplificatorul Y...comanda a fost realizata cu relee individualizate pentru fiecare treapta de diviziune. Am anulat sistemul  de intrare tip cascada si am pus celule separate de atenuare-compensare, pentru a obtine un semnal mult mai curat.

Amplificatorul y de la toate osciloscoapele romanesti E0102 sufera de o deriva termica foarte grava... greseala de proiectare.....trasa pleaca la plimbare pe ecran odata cu cresterea temperaturii din osciloscop....temperatura generata de transformator, stabilizator, amplificatoare si asa mai departe. Orice osciloscop bun nu are voie sa faca acest lucru...asa ca am adus imbunatatiri majore la amplificatorul Y si acum trasa sta fixa pe mijlocul ecranului indiferent ca osciloscopul este supus la temperaturi de 0 grade sau plus 40 grade....nu pleaca nici macar 1 milimetru. Mai trebuie sa aranjez firele pe acolo...dar cum am spus inca nu-i terminat.

Urmeaza baza de timp si circuitul de sincronizare...dar baza de timp ma tine pe loc datorita faptului ca nu gasesc un comutator cu un contact si 21 de pozitii. Acest comutator trebuie neaparat sa aiba gaura pe mijloc ca sa nu modific aspectul exterior al osciloscopului....nu doresc acest lucru, vreau sa aiba aspectul original de acum 40 de ani. Comanda la baza de timp va fi realizata de data asta cu mosfeti.

Am mai pus in plus lumina reglabila la scala si acum lucrez la modificarea generatorului intern pentru un semnal curat. Va fi cu integrat in loc de tranzistoare.

Am anulat si transformatorul de alimentare...am pus in locul lui o sursa reglabila in comutatie cu riplu mic. S-a mai usurat osciloscopul cu 1kg. Acum puteam sa renunt si la stabilizatorul de tensiune...dar l-am pastrat, deoarece ma gandeam ca noua sursa sa nu plece vreodata cu tensiune marita si sa uzeze prematur tubul.

Mai este de lucru la el, dar le fac si eu pe indelete sau cand am timp liber si chef de treaba.

Editat de mac01
Link spre comentariu
Acum 19 minute, mac01 a spus:

....trasa pleaca la plimbare pe ecran odata cu cresterea temperaturii din osciloscop....temperatura generata de transformator, stabilizator, amplificatoare si asa mai departe.

Asta am observat si eu cu al meu. Dacă aveți scheme, pute-ți să mi le trimiteți și mie? Upgrade-ul sună promițător, după ce repar osciloscopul aș vrea să încerc și eu.

Link spre comentariu

Toate E 0102 pleaca la plimbare....dar absolut toate au deriva termica. Mai am inca patru bucati si toate sufera de aceeasi problema. Si daca doar sufli inspre amplificatorul Y sau deschizi usa si se raceste un pic in camera...o sa vezi cum trasa o ia la pas. Si o ia grav nu asa un pic.

O sa te ajut cu modificarea amplificatorului....dar deocamdata repara-l ....sa-l vad ca merge.

Editat de mac01
Link spre comentariu
Acum 1 minut, mac01 a spus:

....dar deocamdata repara-l sa-l vad ca merge.

momentan munca făcută incorect de mine și pun câțiva electrolitici noi, lungesc niște fire să am loc să testez tensiuni și să am loc să mă desfășor

Link spre comentariu

Comutatoarele sunt aurite...si lamelele si traseele de pe cablajele rotunde.

Trebuie acordata mare atentie la ele...sa nu ajunga vreo picatura de fludor in zona lor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări