Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

realizare impamantare casa

Postări Recomandate

1 hour ago, Mariuus said:

daca fac tipul natural(in care pun perimetral platbanda 40\03 zincata in armatura fundatiei) are vreun efect daca fundatia va fi izolata cu folie nailon(pt a pastra laptele de ciment cat mai bine) de pamantul inconjurator?

Aia nu e priza de pamint naturala, e priza de pamint artificiala si e foarte ineficienta. Si ne-economica.

Daca folosesti folie respectiva priza devine total ineficienta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Acum 2 ore, validae a spus:

Dacă hidroizolaţi fundaţia, v-aş recomanda să plasaţi împământarea în afara fundaţiei şi implicit hidroizolaţiei.Adică mai săpaţi puţin în lateral, pe fundul şanţului de fundare şi plasaţi ţăruşii astfel încât să nu fie înglobaţi în fundaţie.În rest, procedaţi ca la o împământare obişnuită, folosiţi un număr de ţăruşi în funcţie de umiditatea solului, uniţi cu platbandă preferabil prin sudură punctiformă şi protejată (sudura) ulterior cu izolirband sau smoală.Platbanda de conectare o trageţi pe lângă fundaţie şi o scoateţi cam 1m afară.

O alternativă ar fi plasarea împământării în spaţiul interior al camerei unde va fi tabloul de distribuţie, înainte de a turna radierul.Dar asta ar presupune un alt şanţ dedicat împământării sau baterea cu barosul al ţăruşilor.Cred că prima variantă e preferabilă, şanţul fundaţiei fiind oricum făcut...plus că astfel se beneficiază de umiditatea pluvială, care îmbunătăţeşte conductivitatea solului..

Deci daca pun tarusii in coltul ext al fundatiei,apoi platbanda,si abia dupaaceea folia pt hidroizolatie spui ca ar fi bine?radier nu o sa fie pt ca este o casuta doar parter.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, d2134 a spus:

Aia nu e priza de pamint naturala, e priza de pamint artificiala si e foarte ineficienta. Si ne-economica.

Daca folosesti folie respectiva priza devine total ineficienta.

Nu ma pricep...dar peste tot unde am citit,asa era denumita...diferenta este ca eu vreau sa pun folia nailon....si ma gandeam sa fac legatura cu solul prin acei tarusi.

Link spre comentariu

Dacă pui ţăruşii în afara fundaţiei e bine, dar platbanda trebuie acoperită şi ea cu pământ, fiindcă are o suprafaţă de contact importantă...

Deci soluţia optimă pentru tine e îngroparea împământării sub nivelul fundaţiei, cu platbanda de legătură dintre ţăruşi....apoi pui folia hidroizolaţiei peste.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
La 24.04.2022 la 20:58, validae a spus:

Dacă pui ţăruşii în afara fundaţiei e bine, dar platbanda trebuie acoperită şi ea cu pământ, fiindcă are o suprafaţă de contact importantă...

Deci soluţia optimă pentru tine e îngroparea împământării sub nivelul fundaţiei, cu platbanda de legătură dintre ţăruşi....apoi pui folia hidroizolaţiei peste.

Platbanda trebuie acoperita cu strat gros de pamant?sau este suficient doar pt acoperirea ei?si partea care iese afara din pamant poate fi pe mijloc(2 tarusi st si 2 dr) sau trebuie la 1 capat?

Link spre comentariu

Dacă e acoperită cu un strat de circa 10cm e suficient, aş zice.Cel mai corect e să se măsoare după realizare cu un aparat dedicat, aşa afli exact rezistenţa.Dar dacă pământul la nivelul ţăruşilor împământării se menţine mereu umed, rezistenţa împământării va fi suficient de mică tot timpul...

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
  • 1 an mai târziu...

Sudura afectează stratul de acoperire galvanică (zinc), de aceea nu se recomandă sudura, după ce ar intra în contact cu umezeala ar rugini rapid.

Urechea țărușului e sudată, dar a fost galvanizată ulterior sudării împreună cu țărușul, deci e protejată.

Dar pe lângă șurubul obligatoriu, eu totuși am dat cel puțin câte un punct de sudură, apoi zona sudată și din apropierea sudurii am protejat-o cu vopsea și bandă izolatoare, să nu fie afectată de rugină.

Link spre comentariu
Acum 14 ore, validae a spus:

Sudura afectează stratul de acoperire galvanică (zinc), de aceea nu se recomandă sudura, după ce ar intra în contact cu umezeala ar rugini rapid.

Urechea țărușului e sudată, dar a fost galvanizată ulterior sudării împreună cu țărușul, deci e protejată.

Dar pe lângă șurubul obligatoriu, eu totuși am dat cel puțin câte un punct de sudură, apoi zona sudată și din apropierea sudurii am protejat-o cu vopsea și bandă izolatoare, să nu fie afectată de rugină.

Asa este ,tarusul este sudat si apoi zincat.

Link spre comentariu

Imediat dupa sudare, se indeparteaza zgura si se aplica un bolovan de smoala pe acea zona. Smoala se va topi instant si va face o izolatie de lunga durata impotriva coroziunii.

Am prize de pamant care au fost construite acum 35 de ani, izolate prin aceasta metoda si dau, in prezent, sub 3 ohmi la masuratori.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Cu sudura e si un pic altfel, la circuitele de paratraznet se facea doar conexiune cu cleme dedicate si suruburi, era exclusa sudura in companie.

S-a motivat ca in momentul scurgerii curentului de la un traznet pocneste sudura, efectiv sufla cordonul de sudura de pe platbanda.

Am vazut ceva foto facute dupa traznet si pamintare in alta parte cu sudura pleznita insa cam atit.

Aia era procedura companiei, asa s-a aplicat.

La o pamintare de casa nu cred ca fie vreo problema la sudat platbanda si apoi protejata, ma rog cel mai bine merge brazarea cu MIG care mentine zincarea insa nu-i la indemina totdeauna.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări