Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

realizare impamantare casa


Postări Recomandate

Buna ziua-la o casa veche schimbam instalatia electrica-pe cupru-va rog sa-mi dati detalii despre:numar electrozi,lungime electrozi,latime si lungime platband,adancimea si lungimea santului pentru a da sub 4 ohmi.curtea este mica.va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Vedeţi că există la magazinele specializate (ex. Leroy Merlin) bare de împământare dedicate, galvanizate şi cu secţiune ,,în cruce,, care are cea mai mare suprafaţă de contact.

Ca idee, doi maxim trei electrozi de 1m sau 1,5m îngropaţi la 1,5m şi distanţaţi la 1m între ei ar fi optim.Se alege o zonă preferabil umbroasă, la streaşina casei, sau unde pământul e mereu umed. Între ei vor fi uniţi cu platbandă zincată de circa 50 x 2mm sudată de electrozi, sudurile vor fi protejate la coroziune, ca şi contactul dintre firul de legătură din cupru masiv, de minim 4-5mmp secţiune.

Link spre comentariu

Normal țărușii se înfig în pământ sub forma de triunghi legați între ei cu platbanda ( prinsă în șuruburi și sudată) Asa, daca se desface o sudură toți cei trei țăruși rămân legați prin celelalte laturi. Se asigură o oarecare redundanță.  Rezistența electrică a unei împământări nu se măsoară cu ohmetrul luat din târg cu 5 lei Trebuie măsurată si vara când e seceta mare si iarna. Bine ar fi să săpată o groapă si de la 1,5 -2 metri adâncime  să începeți să bațeți țărușii. Depinde și de terem....Dacă pânza freatică este aproape nu e nevoie de adâncime mare.

De exemplu, la cineva care avea casa pe deal am profitat de faptul că a săpat pentru pivniță și am bătut țărușii ( 4 în cazu lui cu câte două rânduri de platbandă) sub fundul pivniței începînd de la 4 metri adâncime. Are 2-2,5 ohm și acum după 10 ani

Editat de barbulescuorlando
Link spre comentariu

Eu recomand ca distanta intre tarusi sa fie egala cu aproape dublul lungimii lor. Are eficienta maxima raportata la nr. de tarusi si spatiul ocupat.

Am facut candva si calculele, acum o folosesc ca teorema.

Prizele pot fi cu contur deschis sau inchis, difera modul de calcu. La contur inchis alegi o forma geometrica regulata.

Merge si pusi oricum dar rezultatele sunt greu de prevazut.

Ca sa poata cineva sa estimeze o priza de pamant trebuie sa ii spui macar aproximativ natura solului.

Daca e ca pe la noi, in jurul Craiovei(sol de lunca cu ceva pietris si primul strat freatic la cca 10m), 3-4 tarusi de 1.5 m in linie, uniti cu platbanda zincata de 50x3 ajung pentru casa.

Sau 3 tarusi de 1.5 m pusi in varfurile unui triunghi echilateral cu latura de minim 3m.

Santul in care se bat se face la adancimea de inghet - ajung minim 50 cm la noi.

Si bine protejate sudurile.

 

Link spre comentariu

Cu 2-3 țăruși de 1,5 sau 2 m (cum s-a sugerat în comentariile anterioare) nu veți reuși să scoateți o valoare sub 4 ohmi nici dacă-i bateți direct în pânza freatică.:limb:

Pe de altă parte, distanța dintre țăruși trebuie să fie egală întotdeauna cu dublul lungimii lor. Așadar, dacă țărușii au 1,5 m, distanța dintre ei va trebui să fie de 3 m.

Având în vedere faptul că nu aveți prea mult spațiu disponibil, o să fie cam dificil de realizat lucrarea asta în regim DIY. Sfatul meu ar fi să apelați la o firmă autorizată ANRE, care, în funcție de situația de la fața locului, vă va proiecta și executa priza și care poate să vă emită legal  și buletinul de verificare cu valoarea rezistenței de dispersie a prizei. Depinde și ce vă doriți dumneavoastră: să aveți o priză „ca la carte” sau să mergeți pe principiul „Lasă, dom-le, că alții au băgat o sârmă de cupru în pământ pe post de priză și n-au mai murit din asta”.

Link spre comentariu

@flomelomanul M-ai facut sa pun mana pe calculator si... teoretic ai dreptate.

La 4 tarusi de 2m si  2" diametrul, in linie, la 4 m intre ei, 17m platbanda pe sant, pentru zona mea, rezulta R=4.49 ohm.

Asa am construit pentru mine; si era recomandarea mea obisnuita, desi in zona se foloseste aproape standard 4x1,5m si 1-1.5" diametru.

Masuratoarea din august 2018, la casa, a dat 2.9 ohm.

O verific la 3-4 ani, sa vad daca mai exista.

In acest caz sau formulele au un coeficient de siguranta bunicel (Agenda electricianului, ante '90) sau solul e mai bun ca datele din tabel.

Multumesc de atentionare, imi schimb recomandarea la minim 5 tarusi; rutina joaca feste.

 

 

 

 

Link spre comentariu

buna-revin la acest subiect. adancime sant 80cm. latime sant 50cm. santul il fac in linie dreapta. teava zincata lungime 2m.(4 buc.) diametru de minim 75mm. exterior. distanta dintr-e stalpi de 4m. platbanda zincata de 40/3 sau 40/4mm. distanta dintre gard si peretele casei este de 1,30cm.(nu stiu daca este corect) la platbanda leg piesa de separatie si conductor de impamantare de 6mm. dupa ce astup santul,pot turna beton peste? si pot masca piesa de separatie si platbanda care este la nivelul solului, pot masca in perete? va multumesc.

Link spre comentariu

 Vasile.Distanţa aia n-are legătură decât cu afectarea rezistenţei peretelui...În mod normal zona de pământare n-ar trebui acoperită cu beton.De la intemperii se menţine o anume umiditate în sol.

 Mare grijă la protejarea sudurilor.Utilizat de ex mastic sau vopsea antifonică.

Link spre comentariu

Când realizați sudurile între electrozi și platbandă,atunci când sudura e fierbinte luați o bucată de smoală si o aplicați peste sudură....se va topi peste toată zona încinsă iar, după răcire, va proteja perfect zona împotriva ruginii....spor!

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Am si eu o intrebare: pentru a face impamantarea unei singure prize, trasa in exteriorul casei (pentru incarcare masina electrica), este suficient sa leg firul de la mufa de impamantare a prizei la un electrod de impamantare cuprat de 1,5m (diametru 15mm, grosime teava 3mm) ingropat ? Casa nu are impamantare, e construita in 1947, cand nu se auzise de asa ceva.

Link spre comentariu

Cerinţele unei singure prize nu diferă în principiu de cele ale împământării întregii case. Sunt electrozi galvanizaţi dedicaţi la Leroy Merlin, cu secţiune ,,în cruce,, pentru suprafaţă activă optimă şi posibilitate uşoară de batere în sol.Un singur electrodca al tău nu e suficient decât ca o împământare provizorie şi numai dacă e înfipt în sol umed tot timpul anului.S-a desris mai sus cum se face o împământare corectă.La modul ideal se măsoară după realizare rezistenţa ei şi trebuie să nu depăşească 4 Ohmi.Trebuie protejată bine conexiunea dintre fir şi electrodul îngropat, să nu se corodeze ăîn timp.

La modul practic am realizat o împământare doar pentru o pompă de fântână, cu un singur electrod galvanizat înfipt chiar lângă fântână, într-un loc unde e umezeală tot timpul.Şi-a făcut treaba atunci când izolaţia pompei a cedat, a declanşat instantaneu siguranţa.Nu am măsurat niciodată rezistenţa acelei împământări, dar testul practic a arătat că e suficient de bună.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Salutare.Hristos a inviat.incep constructia unei case si ma documentez despre inpamintarea ei.daca fac tipul natural(in care pun perimetral platbanda 40\03 zincata in armatura fundatiei) are vreun efect daca fundatia va fi izolata cu folie nailon(pt a pastra laptele de ciment cat mai bine) de pamantul inconjurator?sau in cate locuri sa strapung folia cu tarusi pt inpamantare?va multumesc anticipat pt raspunsuri.

Link spre comentariu

Dacă hidroizolaţi fundaţia, v-aş recomanda să plasaţi împământarea în afara fundaţiei şi implicit hidroizolaţiei.Adică mai săpaţi puţin în lateral, pe fundul şanţului de fundare şi plasaţi ţăruşii astfel încât să nu fie înglobaţi în fundaţie.În rest, procedaţi ca la o împământare obişnuită, folosiţi un număr de ţăruşi în funcţie de umiditatea solului, uniţi cu platbandă preferabil prin sudură punctiformă şi protejată (sudura) ulterior cu izolirband sau smoală.Platbanda de conectare o trageţi pe lângă fundaţie şi o scoateţi cam 1m afară.

O alternativă ar fi plasarea împământării în spaţiul interior al camerei unde va fi tabloul de distribuţie, înainte de a turna radierul.Dar asta ar presupune un alt şanţ dedicat împământării sau baterea cu barosul al ţăruşilor.Cred că prima variantă e preferabilă, şanţul fundaţiei fiind oricum făcut...plus că astfel se beneficiază de umiditatea pluvială, care îmbunătăţeşte conductivitatea solului..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări