Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru PI, realizare & calcul

Postări Recomandate

Salut.

Scuze. Zilele astea am fost ocupat.

@BRANCA Multumesc pt. clipul video. N-am avut timp sa-l vizionez in totalitate( are peste 1/2h), doar fragmente. Pare interesant.

@validae In foaia de catalog a LM317-ul, de la TI spune ca rejectia la brum e de 65dB. Daca brumul la iesirea puntii de diode + filtraj este de cativa volti, este cam la limita pt. ce vreau eu. Sunt patit cu LM-urile, regulatoare de tensiune, una e ce scrie in foaia de catalog, alta e realitatea, mai ales ca in ziua de astazi nu stii ce cumperi si unde sunt produse.

Sunt aproape sigur de configuratia schemei de la care plec si ea contine ca element de comanda un LM317, dar o sa incerc sa aduc schema pana o sa scot ce vreau din ea.

O sa ma apuc de constructie. Incet, incet  o sa o construiesc.

In continuare , daca cineva mai are idei sau sfaturi, le astept.

Sper ca am reusit sa ma fac inteles cam ce vreau eu.

O sa va tin la curent.

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Gigi.Eu n-aş merge pe scheme cu LM317.

Poţi să iei ca bază schema Elektor-Conex,sursa 0-30V şi 0-3A,cu 723 şi LM358.Acolo dacă nu vrei să utilizezi LM723 ca referinţă tensiune poţi folosi TL431.

La schema asta ai putea aplica toate filtrările olandezului.În fond ambele scheme funcţionează pe acelaşi principiu.

Link spre comentariu

Salut.

@BRANCA   Am apucat sa beau cateva pahare  de vin.

La prima vedere n-am inteles nimic din schema cu pricina(sper sa vorbim de aceeasi schema).

Apoi... sa folosesti un 723 pe post de referinta polarizat din baza unui tranzistor care are tensiune varaibila... 

pe mine ma depaseste. Probabil sunt niste fineturi, pe care deocamdata, nu le inteleg.

Multumesc.

Link spre comentariu

Gigi.Nu vorbim de aceiaşi schemă.Asta a apărut în revista Conex 1999 nr.9,găsibilă pe net.Pe forum are peste 50 de pagini.Cam greu să le citeşti pe toate.Cablajul consacrat aparţine lui Geomar.Dacă te interesează lasă o adresă de mail la poşta forum.Am şi cablajul Geo şi pcb-ul original Conex în format lay,adică Sprintlayout.

Asta e sursa care lucrează pe acelaşi principiu ca a olandezului.E o modificare a unei faimoase surse Elektor din 1982.

Link spre comentariu
On 3/10/2021 at 3:06 AM, gigimargaus said:

deci se poate observa un zgomot de 1mV

Cum anticipezi ca zgomot de 1mV ( varf la varf ori rms? Ca diferenta e mare ) pe alimentare ar incurca un amplificator sau preamplificator? Gandeste atent la ce raspunzi pentru ca aici este diferenta intre audiofili si teoreticieni.

On 3/10/2021 at 3:06 AM, gigimargaus said:

Pana acum am observat la sursele pe care le-am masurat zgomote considerabil mai mari.

Este bine sa ne asiguram ca diferentiem clar zgomotul de mod comun fata de cel diferential.

Zgomotul de mod comun este regasit in mod egal intre plus si minus/masa iesirii fata de impamantare.

Zgomotul diferential este zgomotul direct intre plus si minus pe iesire, si aici e problema, pentru ca simpla conectare a osciloscopului pe iesire iti arata de fapt zgomot de mod comun ( sau oricum dominant de mod comun ).

Ca sa masori zgomotul sursei in sine, te intereseaza cel diferential, iar ala se masoara cel mai precis cu sonde diferentiale ( in limita a 20Mhz, fiind standard-ul comun pentru asta ), ori improvizand o masuratoare diferentiala prin folosirea a 2 sonde ( se folosesc doar plusurile lor ) si extragerea valorii diferentiale prin activarea functiei respective din "math".

Mai trebui deasemeni diferentiate foarte clar notiunea de zgomot de cea de riplu ( si brum, fiind cam acelasi lucru cu riplul ). Adica riplul este variatia periodica de tensiune vazuta in CA pe iesire, si ia frecventa retelei ( 100hz ) sau frecventa de comutatie ( la unele surse in comutatie atat atat riplul de retea cat si cel de comutatie ), sub forma unei rampe ori cvasidreptunghiulara.

Zgomotul in schimb nu este ceva bine definit nici ca forma si nici ca frecventa, este suma unor zgomote parazite din sursa.

On 3/10/2021 at 3:38 AM, KISS said:

Practic, fara aparate de masura, poti doar simula o schema si iei de bun rezultatul simularii, cum se obisnuieste deja , pe aici

Acel "aici" este la alimentatoare. 

Simularea surselor in comutatie este de regula o treaba prea complexa sa merite efortul.

Sursele liniare sunt mai usor de simulat insa nici in cazul lor nu tin minte prea multe proiecte mai serioase la care proiectantii sa se fi bazat strict pe ce le spuneau simulatoarele, cu atat mai putin la capitolul zgomot.

Deci inceteaza cu plata de polite si ramai strict pe subiect.

On 3/10/2021 at 10:00 AM, validae said:

aţi încercat vreodată o sursă cu LM317 ca să vedeţi ce zgomot redus are ? Circuitul are o rejecţie activă a riplului, când reparam casetofoane auto le alimentam numai cu aşa ceva, zgomotul era insesizabil.

Riplul e una, zgomotul alta.

Rejectia riplului cu condul ala la adj e pe la 64db, si fara el la vreo 57db.

Dar este valabila numai si numai daca regulatorul ramane in zona liniara, adica si la valoara minima a tensiunii de pe alimentare ( adica zona minima cauzata de riplul de pe alimentare ) lasa totusi o rezerva suficienta regulatorului, altfel iesirea va arata nasol.

Zgomotul LM317 conform pdf e de 0,003% din Vout, adica la 30V pe iesire ( spre exemplu ) zgomotul e de 900uV, pai normal ca-i insesizabil.

On 3/10/2021 at 2:51 PM, validae said:

am întâlnit radiocasetofoane auto care nu puteau fi folosite absolut deloc pe surse cu filtraj simplu indiferent de capacitatea folosită, fiindcă aveau amplificatoare extrem de sensibile la zgomot şi mai ales la riplul de 100Hz

Mi-au trecut prin mana radiocasetofoane in fel si chip, antice sau moderne, chinezarii sau marci serioase.
Inca n-am intalnit unul care sa protesteze cand era alimentat din sursa de laborator ( fie ea liniara ori in comutatie ).

Cea mai rudimentara ( sau printre cele mai simple ) amplificari era aia cu TDA2003, n-avea nici o greata sa fie alimentata dintr-un traf de retea filtrat cu maxim cateva mii de uF. Iar integratele amplificator moderne au rejectie buna sau foarte buna, cu atat mai putin le pasa lor ca le alimentezi din sursa de laborator ori acumulator.

PS: 
Din principiu sa filtrezi suplimentar zgomotul unei surse liniare mi se pare frectie la picior de lemn pentru ca principalul lor avantaj fata de cele in comutatie este tocmai zgomotul mic sau foarte mic, cam la orice sursa liniara stabilizata, zgomotul e mult prea mic sa afecteze cu ceva un montaj audio. 

Montarea unui filtru intre redresare si elementul regulator este cu atat mai inutila pentru ca zgomotul dominant regasit pe iesire ( cel de mod diferential ma refer ) este dat de elementul regulator in sine, deci poti sa alimentezi si din cel mai curat si performant acumulator, daca ai o schema de regulator zgomotos atunci iesirea o sa arate la fel de urat.

Orice filtru suplimentar se monteaza intre iesirea sursei si alimentarea consumatorului, aia trebui filtrata suplimentar ( daca este cazul ), NU alimentarea regulatorului in sine.

Apoi filtrarea riplului pe alimentare nu se face cu CLC/CRC/C>>>>>C, ca sa filtrezi eficient riplul de retea iti trebui un filtru cu pol mult sub 100hz, asta cere ori inductante foarte mari, ori capacitati de filtrare foarte mari. In ambele variante sunt neajunsuri semnificative. 

Filtrarea riplului de retea se face cu o capacitate de filtrare dupa punte, corect dimensionata. 

SI cum nu exista regulator ( fie el liniar sau in comutatie ) cu rejectie zero, nici riplul de retea de pe alimentare nu trebui sa fie zero ( ar fi daca nu imposibil, oricum doarte dificil de obtinut ), ci trebui ca la curentul maxim de interes, valoarea minima a tensiunii de alimentare sa fie peste necesitatile regulatorului la curent si tensiune maxima pe iesirea lui.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări