gigimargaus Postat Martie 8, 2021 Partajează Postat Martie 8, 2021 Buna ziua. Sper ca am nimerit unde trebuie. Doresc sa construiesc o sursa liniara dubla tip laborator( 30V, 5A) in principal pentru audio. De aceea trebuie sa fie cat mai putin zgomotoasa. Intre puntea redresoare si elementele regulatoare vreau sa introduc un filtru PI (CLC) si doresc niste sfaturi de la dumneavoastra, la cei care au mai realizat si au experienta, in ceea ce priveste constructia si materialele folosite. Multumesc. Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 8, 2021 Partajează Postat Martie 8, 2021 Gigi.N-am văzut nicio schemă de sursă de laborator cu filtru Pi în secundar.În schimb am văzut aplicată filtrare amonte traf. Uite o schemă sursă de zgomot mic a unui olandez. http://www.bramcam.nl/NA/NA-01-PSU/NA-PSU-SCH-42.png Link spre comentariu
gigimargaus Postat Martie 8, 2021 Autor Partajează Postat Martie 8, 2021 Salut, BRANCA multumesc. M-am jucat cu cateva surse de laborator. La una dintre ele, foarte veche, construita in regim diy, am ramas surprins sa observ un zgomot foarte mic in comparatie cu altele, chiar industriale. Singurul lucru pe care-l l-am observat erea un filtru PI realizat dintr-un traf si cond. aferenti. Daca cineva a realizat asa ceva si are experienta, rog sa-mi impartaseasca cunostintele. Oricum sunt deschis la sugestii. Multumesc . Link spre comentariu
KISS Postat Martie 8, 2021 Partajează Postat Martie 8, 2021 Intra aici: http://www.duncanamps.com/psud2/ ai tot ce-ti trebuie ca faci un filtru pi corect. Link spre comentariu
gigimargaus Postat Martie 8, 2021 Autor Partajează Postat Martie 8, 2021 Salut. numeschimbat, multumesc. Ma intereseaza si aspectele practice, de exemplu, din ce materiale fac bobina, tole de transformator sau ferita, cat trebuie sa fie intrefierul, ce tipuri de condesatori se potrivesc, etc. Lucruri care tin de experienta in realizare si exploatare. Multumesc. Link spre comentariu
KISS Postat Martie 8, 2021 Partajează Postat Martie 8, 2021 25 minutes ago, gigimargaus said: Salut. numeschimbat, multumesc. Ma intereseaza si aspectele practice, de exemplu, din ce materiale fac bobina, tole de transformator sau ferita, cat trebuie sa fie intrefierul, ce tipuri de condesatori se potrivesc, etc. Lucruri care tin de experienta in realizare si exploatare. Multumesc. Ceea ce vrei tu sa stii...inseamna vreo 10-20 de ani experienta si teorie. Imposibil de explicat in cateva cuvinte. Dupa ce gasesti valorile potrivite pentru drossele si condensatori, incepi sa cauti cum sa realizezi singur bobina aia. Link spre comentariu
gigimargaus Postat Martie 9, 2021 Autor Partajează Postat Martie 9, 2021 Acum 3 ore, numeschimbat a spus: Ceea ce vrei tu sa stii...inseamna vreo 10-20 de ani experienta si teorie. Imposibil de explicat in cateva cuvinte. Dupa ce gasesti valorile potrivite pentru drossele si condensatori, incepi sa cauti cum sa realizezi singur bobina aia. Si credeti ca nu gasesec pe aici pe cineva cu destula rabdare si bunavointa sa-mi explice, macar partial? Multumesc. Link spre comentariu
KISS Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 Sunt convins ca o sa gasesti....mai ales cum se calculeaza si realizeaza un drossel... pana una alta, cauta pe la sectiunea lampi, o mai fi ceva pe acolo. Baietii astia cu ''silicoanele'' nu prea folosesc drossele. Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 Gigi.Dacă filtrele astea erau eficiente în surse le vedeai peste tot...Cred că te cramponezi degeaba. Mai degrabă ţi-aş sugera filtre RC pe secundar.Vezi că e un proiect cu PCB pentru snuber traf numit Quasimodo.A fost ofertă şi pe forum. Link spre comentariu
KISS Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 @BRANCA, tocmai ca filtrele cu drossele sunt inegalabile de variantele RC, numai ca sunt scumpe. Din cauza asta nu le vezi peste tot. Joaca-te cu simulatorul ala de la Duncan si o sa vezi diferentele. Link spre comentariu
gigimargaus Postat Martie 9, 2021 Autor Partajează Postat Martie 9, 2021 (editat) Salut. BRANCA cred, ca pana la urma o sa fac o sursa comuna ca schema si o sa ma joc inserand intre punte si regulator un filtru PI(CLC). Am urmarit schema pusa de tine, frumos desenata, dar am cateva nelamuriri. Am gasit un forum in olandeza, cred, in care autorul schemei propune variante si dezbare fiecare optiune impreuna cu membrii forumului. Imi este destul de greu sa-l urmaresc(google translate are si el limitarile lui). KISS am urmarit discutiile despre droser din sectiunea "lamparilor" si sincer, imi este frica sa pun acolo vreo intrbare, sunt prea multe orgolii, prea multe dispute. Multumesc si astept sfaturi sau idei. Editat Martie 9, 2021 de gigimargaus Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 Gigi.Eu ţi-am pus schema sursei de zgomot mic ca să vezi ce filtre a pus omul.Şi faptul că pune snubbere pe secundar trafo. Link spre comentariu
gigimargaus Postat Martie 9, 2021 Autor Partajează Postat Martie 9, 2021 Salut. BRANCA Adica nu pune? Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 (editat) Doar doua intrebari: ce inseamna zgomot mic? aparatul si procedura exacta de masurare a lui? Ps: scuze - in ce banda de frecventa se face masurarea zgomotului? Editat Martie 9, 2021 de sesebe Link spre comentariu
gigimargaus Postat Martie 9, 2021 Autor Partajează Postat Martie 9, 2021 (editat) Salut. sesebe 1. Nu am o valoare anume. 2. De obicei masuram cu osciloscopul zgomotul, cu sarcina si fara. Banda de frecventa? Ma tem ca nu inteleg intrebarea sau scopul ei. Cand o folosec in audio probabil de la 0 la cateva zeci sau sute de KHz, sau chiar mai sus. In principiu nu tintesc un anumita valoare a zgomotului, sa fie cat mai mic. ex.:Acum foarte multi ani am incercat sa fac un preamplificator pentru cap magnetic (casetofon) si un impediment a fost zgomotul sursei de alimentare. Sursa pe care vreau s-o fac, vreau sa poata fi folosita si in domeniul audio. Pe deoparte vreau ceva cat mai ieftina si usor de realizat, sa fie gata cat mai rapid, pe de alta, vreau sa fie cat mai versatila. Incerc sa fac un compromis off topic De cativa ani tot incerc " sa scot letconu' de la naftalina", sa mai lipesc si eu cate ceva, asa sa nu-mi pierd indemanare si sa-mi antrenez neuronu'. Pentru asta, minim , de bun simt, e sa ai si o sursa la indemana. Editat Martie 9, 2021 de gigimargaus Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum