Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reducere tensiune amplificator


alex26

Postări Recomandate

Buna ziua. Vreau sa cer părerea celor mai experimentați in următoarea problema. La un receiver din anii 70 , Kenwood KR7070A am măsurat tensiunea pe condensatorul de filtraj și am 104 V, condensatorul de 5000 micro fiind de doar 100V. Nu am opțiunea de a comuta pe 240V eu la priza am 232 V. Ma gândeam dacă este vreo problema având in vedere și vechimea condensatorului și sa încerc sa reduc dacă se poate cumva tensiunea sau sa nu îmi fac griji și sa las totul așa? Deci întrebarea ar fi : care ar fi cea mai buna varianta de a reduce tensiunea de la 104 v la 100v. Etajul final este alimentat de aceasta tensiune de 104V, fără alte componente. Va mulțumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • alex26

    7

  • BRANCA

    3

  • icar

    3

  • doru3160

    2

Top autori în acest subiect

Eu as zice sa-l lasi asa daca merge.   Mai poti monta un traf ce scoate 24V in secundar la o putere de 10 ori mai mica decat consuma tot amplificatorul, caruia ii inseriezi secundarul cu tensiunea retelei, applicand apoi transformatorului principal, reducabnd practic cu 24V tensiunea de intrare. Atentie la fazare sa nu o cresti cu 24V cu efecte neplacute.  Asta daca nu vrei sa modifici transformatorul original.

Link spre comentariu

@adynel...ce ai scris acolo e exact ce recomandase @modoran înainte.Tot un autotraf era şi acela, doar că poate fi improvizat simplu dintr-un traf coborâtor de 230V/24V căruia i se înseriază secundarul în antifază cu primarul.Se obţine astfel un coborâtor de tensiune care reduce cu 24V tensiunea reţelei.Traful folosit poate fi de doar câţiva Waţi, fiindcă el funcţionează practic ca un coborâtor de tensiune a cărui putere aparentă necesară este dată de produsul curentului din primar şi 24V.

Schimbarea condensatorului cu unul de 5mF/150V e o soluţie mai simplă şi fără alte complicaţii.

Link spre comentariu

Condensatorul e foarte mare, așa cum se făceau in anii 70 și aceștia de azi sunt cu mult mai mici și cred ca ar arata foarte aiurea.

Acolo am o bucata de tabla găurită prin care iasă condensatorul, la baza pinilor. 

Link spre comentariu

Daca filtrajul initial este la 100V, atunci alimentarea in cc a etajului final putea fi practic de la 90 V in jos orice tensiune. Ma indoiesc sa fi fost alimentat fix cu 100V. Deci trebuie avute in vedere mai multe aspecte, nu doar filtrajul, pt ca nu doar el este supravoltat. Solutia reducerii tensiunii cu cei 24 V mi se pare cea mai eleganta (si sigura) pt tot ansamblul.

Link spre comentariu

Cel putin in manualul de service al variantei  KR-7070 (fara sufixul A) pe care l-am putut gasi usor, comutatorul tensiunilor de alimentare are o pozitie specificata pentru gama tensiunilor retelei cuprinsa intre 220 si 240V deci aparatul ar prezenta un interval destul de larg al tensiunilor de alimentare de la retea  care ar trebui sa acopere si cazul in care tensiunea retelei este de 230V. Inclusiv prospectul aparatului gasit pe o pagina de net din SUA specifica 220-240V la 50/60Hz.

Tensiunea pe acel electrolitic este specificata pe schema la 100V fara a se spune daca este pentru tensiunea retelei de 220V sau pentru 240V AC.

Pe o schema a versiunii A ce este acum la vanzare pe ebay am putut citi ca versiunea A pentru Europa era si ea specificata 220-240V.

Daca si al tau are comutator de selectie a tensiunilor transformatorului, eu banuiesc ca acolo nu este nicio problema si ca asa a fost conceput.

Oricum, o eventuala reducere a tensiunii de alimentare de 230V cu 24V mi se pare a fi o reducere prea mare.

 

 

Clipboard01.jpg

 

 

Link spre comentariu
1 hour ago, icar said:

Nu-i mai simplu sa inlocuiasca condensatorul, cu unul cu tensiune mai mare?

Realizati ca alte condensatoare din amplif pot fi tot la 100V. Le schimba si pe alea?

 

Ca sa nu mai vorbim despre SOA-ul tranzistoarelor care poate fi afectat. E bine sa privim ansamblul, nu doar filtrarea.

 

Dupa schema, are condensatoare de 100V... si etajul final lucreaza la 100V :rade:. Proiectat la limita.

 

JXhcCGe.jpg

 

LE: A raspuns Traian mai repede.

Editat de Mircea
Link spre comentariu
1 oră în urmă, doru3160 a spus:

Ma indoiesc sa fi fost alimentat fix cu 100V.

Mda, m-am indoit degeaba...am vazut-o si pe asta, filtraj 100V, tensiune de lucru 100V. Probabil se bazeaza pe toleranta, doar ca nu e chiar ortodox.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

O alta problema la care nu am un raspuns. Amplificatorul functiona doar pe un canal, pe celalalt se auzea doar ceva zgomot. Am luat etajele pe rand la verificat, am inlocuit toti electroliticii , tranzistorii si rezistentele devalorizate dar tot nimic. Am verificat potentiometrul de volum si problema era aici. Acesta este un potentiometru de 50K cu o priza mediana pentru loudness, sau asa ceva. Am gasit unul la mine din recuperari, ca noi nu cred ca se mai fabrica si l-am montat. Acum apare o problema. Desii acum functioneaza ambele canale ok, atunci cand duc potentiometrul la minim se aude un zgomot de fond in difuzoare, o amplificare deranjanta, daca rotesc foarte putin si maresc volumul, dar foarte putin ,se face liniste si nu se mai aude acel zgomot. Care ar fi cauza? Va multumesc. 

Link spre comentariu

 Dacă potul se duce pe "0" kohmi fă o legătură baipasând potul,la masă.Să vezi dacă zgomotul e de la pot/legăturile lui sau nu.

 Dacă nu-i găseşti buba ia în considerare inserierea cu potul a unor rezistenţe de mică valoare,spre masă.

Link spre comentariu

Potentiometrul este Ok, verificat pe alt amplificator, dar voi verifica și ce ați scris Dvs. Legat de înserierea unor rezistente, e bine dacă leg câte o rezistența de câțiva zeci de ohmi pe cursorul potentiometrului? 

Link spre comentariu

Alex.Păi tu iei semnal de pe cursor.Deci nu acolo.La capul potului spre masă.Aşa o să ai un volum minim de la care pleci.In fond vezi de unde nu se mai aude zgomotulplecând de la minim pot,şi măsori cât ai intre cursor şi masă.Cu valoarea aia inserezi spre masă.Repet,numai dacă nu găseşti cauza.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări