Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Capitonarea incintei , pereți paraleli , suprafețe plate


mariobe

Postări Recomandate

Bună aș dori să vă atrag în dezbaterea subiectelor de mai sus pentru că sunt aproape sigur că încă se mai poate lucra la anularea efectelor staționare din incinte, respectiv la îmbunătățirea unor soluții deja existente . Unii zic că trebuie evitați pereții paraleli și că asta este problema principală . Daca asta ar fi problema cu adevărat ,atunci ar fi de ajuns sa introducem un profil de forma X pe lungimea/înălțimea incintei și atunci am scăpat de problema paralelismului (celor mai mari 4 pereți măcar) . Vorbeam zilele astea cu un coleg sârb care afirma că nu asta e problema cu adevărat  ci  planeitatea pereților interni și personal mi-am și demonstrat asta . Mă aflam într-o biblioteca , într-o cameră mărișoară care avea pereți cu suprafețe deloc plane .Am urlat , bătut din palme,fluierat  etc .Zero ecouri . Bănuiesc că unii dintre voi veți spune că avem burete cofrat, lână de bizon,vată minerală sau mai știu ce se folosesc în zilele noastre . Problema este că capitonarea cu asemenea materiale nu poate fi cuantificată  .Unii recomandă a adauga sau a mai scoate din vatelină (sau ce o fi)  până  ce basul "sună cel bine" dar după părerea mea asta nu reprezintă știință exactă . Ce înseamnă acel "bine" din punct de vedere științific ? Ce rost mai au parametrii T/S și măsurătorile acustice când noi scoatem sau adăugăm până sună "cel mai bine " ?

Soluția aleasă de mine momentan este tot un material phono absorbant (pe care l-am folosit  doar din lipsă de alte resurse) și pot spune că sunt foarte mulțumit  doar că,  rezultatul nefiind nemăsurabil .......

Înclin să cred că se poate și mai bine .

Am deschis acest subiect în speranța că avem în forum colegi cu resurse , eventual ateleier de prelucrare lemn unde s-ar putea face "X"-ul de care vorbeam mai sus sau  construirea de pereți cu forme neplane pe interior  .

Mulțumesc

20210306_175600.jpg

Editat de mariobe
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Sharky

    3

  • mariobe

    2

  • Stavarache.i

    2

  • darius_bv

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

E ok, dar eu as zice sa pui si mai groase.

O masuratoare nu poti face? Incearca cu holm si orice microfon, ca masori comparativ.

Alta chestie de stiut e ca efectul si-l face pus in mijloc nu lipit de perete.

 

Legat de bas, conteaza ca il influenteaza mult, dar medii e discutabil, pt ca de multe ori sunetul iese prin tubu de bas reflex, difuzorul e destul de opac.

Evident nu luam in calcul cazurile extreme.

 

Tot legat de solutia ta, de ce ai pus ranforsarile paralele cu peretii? Ca le puteai pune la unghi.

Link spre comentariu

De curiozitate intreb. De ce uni producatori au ales sa lase incinta goala ? Am inteles ca in unele cazuri nu este nevoie de material fonoabsorbant. De exemplu recent am achizitionat o pereche de boxe Intinity modelul  SM-155 si incintele sunt goale. Banuiesc ca producatorul le-a testat si a ajuns la concluzia ca nu este nevoie. Lafel mai am o pereche de boxe impreuna cu o combina Sony, si alea sunt goale. La astea de combina chiar am experimentat sa umplu incinta cu ceva, si suna mult mai prost. In schimb am o alta pereche de boxe Teufel LT-55 care sunt  captusite cu naterial destul de gros, undeva la 5-7 cm. grosime.

Link spre comentariu

In unele cazuri isi fac calcule, 1$ materialul, alti$ manopera de montare, depozitare, furnizare, etc, asa ca incearca sa faca pe dracu in patru din alegerea difuzoarelor si a formelor cutiei ca sa nu trebuiasca sa puna fonoabsorbant fara sa se simta diferenta prea mari.

Cu cat mai simplu cu atat mai bine, si daca diferenta e abia audibila, ce rost mai are?

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Sharky a spus:

In unele cazuri isi fac calcule, 1$ materialul, alti$ manopera de montare, depozitare, furnizare, etc, asa ca incearca sa faca pe dracu in patru din alegerea difuzoarelor si a formelor cutiei ca sa nu trebuiasca sa puna fonoabsorbant fara sa se simta diferenta prea mari.

Cu cat mai simplu cu atat mai bine, si daca diferenta e abia audibila, ce rost mai are?

Zici ca ar merita sa incerc sa le bag eu niste material  ? Incinta este destul de generoasa, aproximativ 120 l din ce am calculat eu.

Editat de Stavarache.i
Link spre comentariu

Care este rolul materialului fonoabsorbant, nu e cumva folosit pt. spargerea undelor stationare? Daca da atunci conteaza lungimea de unda λ,frecventa de lucru a traducatorului in raport cu distanta dintre peretii paraleli  ai respectivei incinte. La un subwoofer degeaba bagi material, la frecvente joase trebuie tratata camera de auditii si mai  putin incinta.  

Link spre comentariu

PE langa unde stationare e ca un amortizor pt incinta/difuzor.

Conteaza si la bas, in general scade Q, largeste banda dar scade eficienta si creste excursia membranei in zona de acordaj.

 

PRactic, e icnerci, masori, asculti cum suna, reacordezi,  alta cale nu e.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Depinde si de genul de muzica, de pilda pe muzica populara ar fi buna boxa fara material absorbant si acordata ceva mai sus sa sune bine contrabasul. Conteaza si difuzorul bine-inteles, dar trebuie gasit un echilibru intre diferitele genuri de muzica. Facusem acum cativa ani doua sifoniere cu cate doua difuzoare de 15'' fiecare, acordate la 40hz, prima data le-am ascultat fara material fonoabsorbant, pe muzica populara sunau superb, contrabasul era acolo foarte natural si placut. Treaba e ca sunau rau pe muzica usoara, nu cobora basul cum vream eu, am pus material fonoabsorbat si am avut bas jos, dar a disparut contrabasul. A scazut un pic si SPL-ul.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Am crezut subiectul asta ingropat .Nu primisem nici o notificare pe mail motiv pentru care nici nu am mai dat cu prezenta pe aici .Sunt foarte multumit de boxele mele .Le folosesc de o vreme buna si nu le-as da pe nimic in lume (aproape nimic ) 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări