Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare antena cb

bestibest

Postări Recomandate

buna ziua,revin cu un nou subiect si mai exact modificarea unei antene cb...un Sirio Performer 5000.Stiu ca antena asta este una performanta dar depinde cu ce putere este si atacata normal...nu ma astept sa faca minuni la 4W ("de retinut pentru urmatorii musterii ce doresc sa o achizitioneze")  ci doar mai bine de atat de ce face acum.Momentan am o receptie "generala" de 8-9 km inteligibil de 70-80% in camp deschis ( aici nu intra propagarile care sunt mai rare sau pe colegii care au amplificatoare sau statii mai puternice si pe care ii aud ca si cum sunt langa mine,ci pe cei care folosesc ca si mine 4W ).....emisia este de 4-5km....astea sunt valorile pe care le am realizat pe parcursul a mai multor zile,intr o parcare de mall la iesirea in oras.Antena este asezata pe un suport magnetic pe mijlocul cupolei unei berline,mai exact Sirio145PLcu circumferinta de 157 mm iar cablul fiind de 3,6 m iar statia este un Stabo 3003e.Despre emisie nu imi fac griji ca de curand o sa imi achizitionez un amplificator KL 60 si cu el cred ca voi putea emite la 8-10 km la o putere inteligibila de 80% cred,sa precizez ca antena nu este calibrata datorita insistentei unui meserias care "nu vrea" sa imi ia banii degeaba spunand ca daca vrei mai mult trebuie sa faci mai mult...de acea o sa iau amplificatorul asta care este totusi un "pistol" fata de alte artilerii mai grele,dar care merge si la bricheta...am facut o scurta prezentare totodata sa fie stiuta si de altii care ca si mine cautau mult mai multe informatii cat de cat complete in legatura cu Sirio Performer 5000.Revenind la titlu stiu ca se poate modifica mai bine de atat,stiu ceva vag dar din lipsa de informatie nici nu o pot expune...doar ca se poate renunta la bobina mica antena avand doua si modificarea bobinei mari schimband pozitia lipiturii de jos dar tehnic cum chiar nu stiu...multumesc frumos!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bestibest

6

• validae

4

• YO9IBC

2

• Mircea

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

In primul rand nu ai absolut nicio notiune despre radiofrecventa, asa ca nu ai cum sa intelegi restul......

Acea antena este una de top as putea spune. Ea se poate verifica cu un analizor sa vezi unde rezoneaza, si in functie de asta se regleaza acel spic al antenei sa ai o reflectata cat mai mica (idela proape de 1:1) in frecventa de de 27,225 mhz, ce corespunde canalului 22 CB. Recomand reglarea antenei cu spicul introdus la maxim in bobina. Nu se taie din ea decat daca e absolut necesar (portiuni de 3mm). Iar cat despre partea cu amplificatorul, iti pun o intrebare simpla: cu ce te avantajeaza ca emiti cu 100w sa zicem, corespondentul te aude de la 50km, dar tu nu il auzi pe el deoarece el emite cu 4w, cat e legal?.

Eu cu 4w in FM, antena acordata perfect (Sirio Megawatt 4000), vara trecuta, cand am prins propagare buna, am vorbit cu un sofer roman de tir ce se afla pe centura Parisului.

Recomand sa mai citesti despre statii si antene........

De ce oare unii se cred mai destepti decat inginerii aia care au proiectat si realizat acea antena?

Link spre comentariu

Colegul nu face pe desteptul, ci vorbeste din auzite sau dupa ce stie el. 

Antena se poate regla cu un reflectometru, cum o fac mii si mii de entuziasti RF de decenii. 

@bestibest, lasati kW deoparte. Aveti refleclometru, SWR-metru? Stiti sa-l folositi? 

Link spre comentariu

Nu am zis ca face pe despetul, ci numai ca nu prea are idee despre ce vorbeste si nu se pricepe, fara a avea intentia de a jigni pe cineva. Lucrarile astea se fac cu niste scule dedicate, analizor de antena sau, in lipsa lui, un reflectometru bine calibrat. Diferenta intre ele este ca analizorul spune mult mai multe despre antena, in afara de reflectata. 4w reprezinta o putere care, cu o antena acordata foarte bine, poate conduce la rezultate foarte bune.

Link spre comentariu

Scuze Eduard, nu am vrut sa insinuez nimic.

Analizor implica cunostinte pe care desigur nu le poti cere tuturor. Doar accesul la ele poate fi problematic, cu toate ca multe gadgeturi de pe eBay sunt bune pentru o aliniere rezonabila.

Un SWR-metru e musai sa gasesca la un prieten, e un punct de plecare.

Link spre comentariu

In concluzie ,du-te la meserias si roaga-l sa-ti calibreze antena asa cum e,fara modificari de bobine (???) si foloseste-o cum doresti,cu amplificator sau fara.Sau schimba meseriasul daca nu vrea ! Succes !

Link spre comentariu

va salut si multumesc pentru opinii si sfaturi...ideea era k doar din swr nu o sa se faca "minuni"  :D    ma interesa daca stie sau a mai modificat cineva ce v am spus mai sus,acum na' oricine poate sa isi expuna parerea,orice informatie este bine venita

Link spre comentariu

Mărirea puterii de emisie e ilegală, sper că ştii asta.Aşa cum bine a spus colegul, cu ce te ajută să fii auzit de tot judeţul, dacă nu-ţi poate răspunde decât unul ca tine, care emite ilegal ? Calibrarea corectă a antenei face ca cea mai mare parte a puterii emise să fie transformată în undă radiată, nu în unde staţionare.Asta duce la o emisie optimă cu puterea de 4W.Pentru reperarea echipajelor radar mai e util şi Waze, sunt şi alte aplicaţii, care nu-s ilegale.Că de fapt cam ăsta e scopul de bază al staţiilor auto...

Link spre comentariu
Acum 7 ore, edyson a spus:

In primul rand nu ai absolut nicio notiune despre radiofrecventa, asa ca nu ai cum sa intelegi restul......

Acea antena este una de top as putea spune. Ea se poate verifica cu un analizor sa vezi unde rezoneaza, si in functie de asta se regleaza acel spic al antenei sa ai o reflectata cat mai mica (idela proape de 1:1) in frecventa de de 27,225 mhz, ce corespunde canalului 22 CB. Recomand reglarea antenei cu spicul introdus la maxim in bobina. Nu se taie din ea decat daca e absolut necesar (portiuni de 3mm). Iar cat despre partea cu amplificatorul, iti pun o intrebare simpla: cu ce te avantajeaza ca emiti cu 100w sa zicem, corespondentul te aude de la 50km, dar tu nu il auzi pe el deoarece el emite cu 4w, cat e legal?.

Eu cu 4w in FM, antena acordata perfect (Sirio Megawatt 4000), vara trecuta, cand am prins propagare buna, am vorbit cu un sofer roman de tir ce se afla pe centura Parisului.

Recomand sa mai citesti despre statii si antene........

De ce oare unii se cred mai destepti decat inginerii aia care au proiectat si realizat acea antena?

Respect si multumesc de raspuns,ca omul intodeauna cauta "provocari" asta este un defect comun...raspunde mi...este o antena de top,dar poate ca nu atat de top pe cat se "pare" adica daca ar face chiar una de top ! celelalte lucruri care ar fii pe langa ar fii in pericol...90% toate lucrurile comerciale nu o sa fie mai bune ca unul home-made de ex,ce se expune nu inseamna ca neaparat este si mai bun...poate cunoasteti ca unele persoane fac mai bine unele lucruri de cat originalul....dar polemica asta nu este decat un timp pierdut,faptele conteaza,ca si informatie "suplimentara" cineva avea de vanzare doua antene chiar Sirio Perfomer 5000 modificate... si chiar imi pare rau ca nu am salvat nr de tel al acelei persoane :(   ce sper eu...nu ca nu se pot modifica si obtine un rezultat mai bun decat actualul cu 20-30% ci daca o persoana care isi da seama despre ce vorbesc isi va expune ideea aici,pe un forum de specialitate.

Link spre comentariu
Acum 47 minute, bestibest a spus:

va salut si multumesc pentru opinii si sfaturi...ideea era k doar din swr nu o sa se faca "minuni"  :D    ma interesa daca stie sau a mai modificat cineva ce v am spus mai sus,acum na' oricine poate sa isi expuna parerea,orice informatie este bine venita

un swr-metru, chiar si unul rudimentar este bun....se acordeaza antena pe minimum de indicatie

daca ai drum prin Urziceni o aranjez eu cu o scula adevarata

daca antena nu e, nimic nu e....

IMG-20210224-215705.jpg

Editat de petreelectronic
Link spre comentariu

Dacă elimini bobina antenei o dezacordezi grav.Mai bine vinde antena scurtată (cu bobină) şi cumpără una lungă ML145 de 1,6m pe care o calibrezi corect.Şi evită pe viitor ,,meseriaşii,, care nu calibrează antenele.

Editat de validae
Link spre comentariu

iti dau dreptate

la "unele" lucruri,da...este adevarat cu emisia si receptia pana la un anumit punct si anume "teoretic"...dar "practic" orice informatie vine din fata ,ca este de la 1-50-100km este binevenita,poate pentru unii informatia este o banalitate, dar pentru altii este ce ii  intereseaza,orice informatie este valoroasa,nu exagerez dar cateodata fluxul si repetarea de informatie o face ca o cascada continua...transforma informatia de distanta intr un timp real...asta datorita si acelor colegi care fac o "ilegalitate" nu este asa ?!??oricum nu toata lumea are amplificatoare,bine ca nu se incurajeaza lucrul asta binenteles...este o discutie pur-tehnica...nu ai observat ca,cateodata nici nu trebuie sa vorbesti si stii ce ai in fata...din pacate una din probleme vine atunci cand fluxul asta scade iar informatia trebuie sa fie mai mult sau mai putin una rapida...cateodata poate sa fie si de unu la unu ca nu tot timpul este si aglomerat la orice ora pe drumuri...Ex: am spus mai sus...nu am swr-ul calibrat...am emisia de receptia 80% din cazuri de 8-9km...adica pe cei cu 4W....emisia tot asa 80% din cazuri o am 4-5km eu cu 4W....daca un coleg emite de la 8-9 km si eu il receptionez,da?  ( ca prinde sau are o antena mai buna sau ca prinde propagare nu este relevant )...dar,daca vreau sa imi comfirme ceva si eu emit de la 4-5km si nu ma receptioneazace ce facem atunci ?!...aici este "spilu" .....asa ca nu trebuie sa ne auda toata tara...este vorba de mai "in scurt asa"....toata lumea spune lucrul asta...dar nu si pentru cei ce conteaza cu adevarat....in fine...daca cineva are si o alta opinie si alt exemplu poate sa o transcrie aici...eu vreau sa inchei cu replicile astea ca titlul este cu totul altul,multumesc frumos va salut

Link spre comentariu
Acum 49 minute, petreelectronic a spus:

un swr-metru, chiar si unul rudimentar este bun....se acordeaza antena pe minimum de indicatie

daca ai drum prin Urziceni o aranjez eu cu o scula adevarata

daca antena nu e, nimic nu e....

IMG-20210224-215705.jpg

multumesc frumos pentru ajutor,eu nu contest non-calibrarea sau ca sunt pro'steroizi ca sa zic asa ci ma interesa modificarea in sine,fizica a antenei pentru"atacul" de 4W intr-una mai puternica fata de ce este ea acum....oricum din pacate poate sa treaca si un timp destul de mare pana sa aflam un raspuns scurt si la obiect pe tema subiectului...cu respect va salut

Link spre comentariu

Nu te supăra, colegii ți-au răspuns concret, dacă vrei o distanta de recepție mai bună antena trebuie corect acordata, cât mai bine degajata(contează enorm unde este amplasata). 

O eventuala "mutilare" după rețete "la mine asa merge perfect" fără un test cu cel puțin un SWR-metru în locul exact de amplasare pe vehicol poate sa ducă la rezultate mediocre sau chiar la pagube, gen, alta stație. 

Personal folosesc o banala ML145, cu o pocnitoare DNT, pentru infotrafic, și, am emisie recepție, la orizont vizual pe 15-20 de km. 

Link spre comentariu

Daca tot vrei sa faci o ilegalitate,sunt boostere de 20-100W ce au si preamplificatoare la receptie cu comutare automata,dar asta costa,si nu inseamna ca nu trebue reglata antena.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări