PKP98 Postat Martie 5, 2021 Partajează Postat Martie 5, 2021 Caut orice model de motor de curent continuu cu perii care sa aiba tahogenerator inclus, nu vreau cu encoder! Multumesc frumos! Link spre comentariu
validae Postat Martie 5, 2021 Partajează Postat Martie 5, 2021 (editat) Stabilizarea turaţiei motoarelor de curent continuu nu necesită uzual tahogenerator, se face mai uşor prin urmărirea tensiunii la borne, care are o dependenţă proporţională de obicei cu turaţia.Vedeţi cazul regulatoarelor integrate din motoraşele de casetofoane. Aţi văzut astfel de motoare de curent continuu cu tahogenerator inclus undeva ? Probabil sunt rarităţi.Că în alternativ cele mai uzuale şi întâlnite sunt cele de maşină de spălat. Ce putere, tensiune de lucru vă interesează ? Editat Martie 5, 2021 de validae Link spre comentariu
PKP98 Postat Martie 5, 2021 Autor Partajează Postat Martie 5, 2021 Acum 11 minute, validae a spus: Aţi văzut astfel de motoare de curent continuu cu tahogenerator inclus undeva ? Da, am deja unul si mai am nevoie de unul. Le folosesc la un proiect demonstrativ, stabilizarea turatiei se face cu un regulator PID. Acum 14 minute, validae a spus: se face mai uşor prin urmărirea tensiunii la borne Cu o punte tahometrica cred ca doriti sa spuneti, daca doar masor tensiunea la borne si cuplul de sarcina depaseste pe cel nominal, tensiunea ramane aceeasi, deci turatia calculata ramane aceeasi, insa curentul prin indus depaseste valoarea nominala...nu ma ajuta! Daca de la tahogenerator citesc turatia, cunosc tensiunea de alimentare, rezistenta indusului si constanta de flux, pot sa calculez in timp real curentul prin motor, adica un estimator de stare pentru curent. Pe viitor se va realiza si un regulator PID pentru curent. Acum 19 minute, validae a spus: Ce putere, tensiune de lucru vă interesează ? Daca il folosesc pentru ceva demonstartiv, poate sa aiba o putere de 10-100W, la o tensiune de 12-24V, orice combinatie este buna! Link spre comentariu
validae Postat Martie 5, 2021 Partajează Postat Martie 5, 2021 Pentru scopuri demonstrative puteţi astfel folosi chiar unul recuperat de la o maşină de spălat.Chiar dacă e conceput pentru curent alternativ, va putea fi acţionat uşor cu 24Vc.c. şi puteţi folosi tahogeneratorul inclus.Spun asta din experienţa cu ele, de multe ori le curăţ colectorul alimentându-le cu un curent continuu la tensiune redusă. Link spre comentariu
PKP98 Postat Martie 5, 2021 Autor Partajează Postat Martie 5, 2021 Interesant, au tahogenerator cele de la masina de spalat? Sunt motoare universale, nu? Link spre comentariu
validae Postat Martie 5, 2021 Partajează Postat Martie 5, 2021 (editat) Exact, au tahogenerator pe ax şi sunt din categoria ,,motoare universale cu rotor bobinat,,.Eu zic că-s perfecte pentru scopul propus, dacă sunt alimentate cu tensiune joasă vor avea o turaţie de ordinul sutelor de RPM. Turaţia maximă fiind ceva de ordinul a 11000RPM în modul centrifugare. În imagine se poate vedea tahogeneratorul, o bobină neagră în partea opusă fuliei de antrenare Editat Martie 5, 2021 de validae Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 5, 2021 Partajează Postat Martie 5, 2021 Validae.Am un motor CC cu taho.Nu ştiu exact pe unde l-am pus dar dacă îl găsesc îi fac o poză.Luat din târg.Posibil să fi fost din ceva aparatură industrială. Link spre comentariu
kari Postat Martie 5, 2021 Partajează Postat Martie 5, 2021 Acum 5 ore, PKP98 a spus: Interesant, au tahogenerator cele de la masina de spalat? Sunt motoare universale, nu? Daca prezinta interes motor de la masina de spalat cu taho atunci am cateva disponibile ! Link spre comentariu
Everest Postat Martie 5, 2021 Partajează Postat Martie 5, 2021 (editat) Motor DC 18v/2500rpm cu senzor HALL ... 60 lei/buc. Suporta 3 ... 24v, scade/creste curent/viteza/putere. Editat Martie 5, 2021 de Everest Link spre comentariu
PKP98 Postat Martie 5, 2021 Autor Partajează Postat Martie 5, 2021 Acum 6 ore, BRANCA a spus: Validae.Am un motor CC cu taho.Nu ştiu exact pe unde l-am pus dar dacă îl găsesc îi fac o poză.Luat din târg.Posibil să fi fost din ceva aparatură industrială. @BRANCA daca il gasiti si il vindeti, astept sa ma contactati! Acum 6 ore, kari a spus: Daca prezinta interes motor de la masina de spalat cu taho atunci am cateva disponibile ! Momentan mai caut, singura problema la cele de masina de spalat este ca sunt cam voluminoase! Acum 5 ore, Everest a spus: Motor DC 18v/2500rpm cu senzor HALL ... 60 lei/buc. Suporta 3 ... 24v, scade/creste curent/viteza/putere. Multumesc pentru oferta, dar nu este cu tahogenerator! Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 6, 2021 Partajează Postat Martie 6, 2021 PKP.Din păcate motorul cu taho a dispărut. Văd că mai am un motor Canon FN30 cu supliment de 2 fire.La seria asta Canon zice că au,unele,encoder optic.Ce am eu e "dubios",adică arată o rezistenţă sub 1k,la partea encodare.În niciun caz nu poate fi encoder Hall şi nici optic.Alea au mai mult de 2 fire,plus colorate diferit. Link spre comentariu
PKP98 Postat Martie 6, 2021 Autor Partajează Postat Martie 6, 2021 @BRANCA daca puteți să îl alimentați și să măsurați partea de ieșire, chiar sunt curios daca are taho inclus. Mulțumesc! Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 6, 2021 Partajează Postat Martie 6, 2021 Motor de imprimantă....alimentat la 12V îl opresc cu greu cu mâna....turatie undeva sub 1000 ture/min....alimentat la 24V ,nu poate fi oprit decât cu riscul rănirii iar turație peste 2000 ture/min....are senzor optic pentru reglare turatie functional....dacă aveți nevoie ,spuneți! Link spre comentariu
PKP98 Postat Martie 6, 2021 Autor Partajează Postat Martie 6, 2021 @flomar60 multumesc pentru oferta, din pacate este cu encoder si nu ma ajuta! Multumesc frumos! Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 6, 2021 Partajează Postat Martie 6, 2021 Pkp.Din păcate se pare că e nefuncţional.Acum n-am timp să văd care-i problema.Abia săptămâna viitoare poate îl demontez.Sunt curios şi eu să văd ce e înăuntru. Ca sugestie.De ce nu cuplezi la ax,mecanic, un alt motor DC.Celălalt ar funcţiona ca generator curent. Link spre comentariu
Postări Recomandate