Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tester pt. tuburi

blue

Postări Recomandate

• Răspunsuri 69
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blue

18

• feri.visky

10

• zal

8

• d2134

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Tranzistorul NPN nu comanda MOS-ul ci e protectia la suprasarcina , in principiu poate fi BC547.LED-ul ar trebui pus in locul celor 3 diode , e o referinta de tensiune mai buna . Asta e numai o sugestie , sa nu mi-o ia in nume de rau autorul ( blue ) :partyman:

Link spre comentariu

Depanatorul a observat corect ,tranzistorul din fata fet-lui nu comanda ci este limitator de curent (220 mA) si se poate folosi orice BC.. Tranzistorul MSPA42 este un generator de curent pt diodele ZENNER ,led-ul este doar un indicator ,stabilizarea de tens. se face pe diodele ZENNER aceasta fiind referinta de tens. pt. FET care este de tip 2SK727 (900V/5A) !

Link spre comentariu

Pentru sursa de curent cu MPSA92 era observatia , daca tot e folosit un LED , de ce sa nu fie pus in locul potrivit :smt001 LED-ul e mai bun ca referinta de tensiune decat 3 diode inseriate , are coeficient mai mic de variatie cu temperatura si rezistenta dinamica mai mica. Foarte multe surse de curent sunt construite asa , un exemplu aici http://schematics.blogspot.com/2005/04/ ... ource.html

EDIT - MPSA42 este NPN , cred ca l-ai incurcat cu MPSA92

Link spre comentariu

Ai dreptate tranzistorul este mpsa92. Pt. un generator de curent pretentios este bine sa compensezi termic cu un LED selectionat, dar pt. diodele zenner deriva de curent este nesemnificativa in aceasta aplicatie. Totusi pot fi de acord ca pt. acuratete observatia ta este corecta !

Link spre comentariu

Rezistenta de genul celei de 150k/2W de pe linia +370V din schema de mai sus, generic denumita rezistenta "bleeder", trebuie fie conectata in paralel pe condensatorul de filtraj, adica inainte de siguranta fuzibila. Ea are rolul de a descarca -in orice situatie- condensatorul de filtraj dupa intreruperea alimentarii, si efectul amplasarii ei actuale se poate constata in eventualitatea intreruperii si necesitatii inlocuirii sigurantei fuzibile, in special daca soclul sigurantei este intern si mai ales in cazul in care acesta este si neizolat :yawinkle:

Obs: Desi 300V nu constituie neaparat o valoare de tensiune foarte mare, in practica, in cazul tensiunilor mari de iesire, in divizorul voltmetrului de la iesire se recomanda ca aparatul indicator V sa fie cel conectat spre masa si rezistenta lui serie aditionala spre borna de iesire, evitand situatia in care bobina aparatului indicator este flotanta la tensiuni mari fata de masa, din motive legate de eventualele probleme de izolatie (fata de masa/sasiu/carcasa) a bobinei mobile a unor asemenea aparate indicatoare. Din acelasi motiv, in aceste cazuri o recomandare similara este valabila si pentru ansamblul sunt de curent + indicatorul mA, pentru care se recomanda inserarea pe traseul spre borna de masa de la iesire (-) si nu pe cel al bornei (+).

Link spre comentariu

Multumesc pentru schema si pentru sugestii, comentarii pertinente, care ajuta mult la intelegerea schemei.Poate ar fi util si suntarea diodelor din punte cu cate un condensator de tensiune mare...Din necesar am deja... instrumentele!

Link spre comentariu

Puntea redresoare este bine sa fie suntata de 4 condensatori de 2,2-4,7 nF, eu din principiu fac acest lucru si nu insist pe lucrurile de rutina ca aceasta suntare cu condensatori ori pozitionarea instrumentelor fata de masa etc. In aceasta sursa am folosit un singur instrument pt. I si U comutat si pe diverse scale ,nu am vrut sa complic desenul. Rezistentele de descarcare a tensiunii se pun direct pe cond. si nu dupa fuzibil si propun sa nu insistam pe anexele unei scheme, ci pe lucrurile mai practice !!

Link spre comentariu

si atentie la incarcari cu sarcini inductive

Da, e o buna practica sa se monteze, la sursele de laborator, o dioda rapida polarizata invers (FR107 de ex.). Astfel se protejeaza sursa la supratensiuni aparute la comutarea sarcinilor inductive.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări