Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cositorirea unui radiator de răcire

Florin berdila

Postări Recomandate

sal am o mare problemă la un radiator de tractor de apă ,,mi sa spart undeva sus si nu as vrea sal dau jos sal cositoresc pentru ca este mult de munca ,,,am incercat azi sal cositoresc dar mereu este pozitia la care cositorul fuge in jos ,,,,cum as putea sa fac sa pot topi cositor sa nu imi mai fuga ,sami ramina pe pozitie. va multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Florin berdila

7

• validae

3

• yo9hrb

2

• hene

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

De prins prinde ceva cositor de radiator? Eventual se poate incerca cu un petic cositorit si el, le incalzesti pe amandoua si te rogi sa se lipeasca. Depinde si unde e gaura, ce conformatie are in locul ala radiatorul... cam multe variabile.

Link spre comentariu

este o suprafata orizontala unde este fisura dar tot cositorul cade pe verticala ,,ma gandeam sai pun ceva ca un baraj si apoi sa topesc. cositor acolo si sa ramana cositor topit acolo

Link spre comentariu

Slabe şanse să-l repari montat pe tractor, e greu şi cu el dat jos de multe ori.Încearcă să cureţi bine locul, pui pastă decapantă cu cositor inclus (pentru lipit ţevi de instalaţii) şi cu o lampă topeşti repede pasta pe fisură.Nu o să iasă chiar din prima, iar după fiecare încercare va trebui să cureţi funinginea, dar eu aşa aş face.Poţi băga diverse distanţoare ca să ghidezi pasta şi să nu curgă aiurea.Alea să fie din bucăţi de ceramică preferabil, cioburi de sticlă...

Link spre comentariu

Cu lampa e necesara experienta indelungata, din prima nu iasa, sanse mai mari cu un ciocan de lipit.

Daca este fisura in vechea lipitura ciocan mare si gata.

Pentru bazinul superior fisurat cel mai bine un petec de cupru bine cositorit pus peste fisura si lipit asa, petecul din teava de instalatii de Cu.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

domnilor am o intrebare ,,,,am cositor sau fludor sârmă pe o bobină care o folosesc la pistolul de lipit ,,,pot cositori cu ea la radiator ca miar fi de,ajutor ca fiind sarma o pot topi mult mai usor si sa ajung la acea fisura ??? adica are aceeasi duritate ca si cositorul la bara ???? va multumesc

Link spre comentariu

post-179973-0-33484700-1456772640_thumb.jpgPoţi folosi şi ,,fludor,, de electronică, numai să reuşeşti să astupi fisura.Partea cea mai grea e să încălzeşti suficient zona fisurii, trebuie putere mare concentrată într-un vârf mic.Eu am pentru astfel de lucrări un ,,superpistol,, de vreo 500W cu ansă din bară de 5x3mm.

Dacă vrei să-ţi faci un astfel de aparat, poţi folosi chiar un traf de sudură (de orice tip)care trebuie să mai aibă spaţiu suficient în care să mai introduci o

singură spiră din platbandă groasă de cupru sau chiar fier, ori chiar o ţeavă bătută şi aplatizată, apoi îndoită în formă de ,,U,, şi introdusă peste bobinajul existent.La capetele barei faci găuri de fixare şi acolo conectezi două cabluri cât mai groase posibil (minim 30 mm2) cu papuci cositoriţişi nu mai lungi de un metru.La capetele cablurilor fixezi un mâner tip ,,pistol,, din textolit, prevăzut cu două plăci groase de fier galvanizat, de care vei fixa cu şuruburi ansa din cupru masiv recuperat din rotor de la electromotoare demaror auto sau din statoare de electromotor de Dacia de exemplu.

Un coleg de serviciu şi-a făcut aşa ceva de mulţi ani, eu de la el m-am inspirat cu al meu.Al lui poate cositori cazane de ţuică, are 1000W şi am măsurat un curent de 1000A printr-o ansă similară cu a mea.

Editat de validae
Link spre comentariu

Am domnule Validae asa ceva ,,,dar intrebarea mea eta daca fludoru sau cositorul de electronica folosit cu pistolul de lipit are aceleasi propietati ca cositorul la bara daca este la fel de dur ,,am o rola pe care scrie 60 cu 40 sn si pb

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări