franzm Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 Acum 45 minute, Sharky a spus: DAr cine te opreste sa invarti de potentiometru ca sa il duci in zero? Îl dezechilibrezi dinamic modificând gm. Si tot gm se modifica daca adaptezi alte FEt-uri. Link spre comentariu
merck Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 55 minutes ago, Mircea said: Cat e THD? Ca FFT e plin de armonici. Pai nu vrei un sunet carnos? THD = 0.7 Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 Si de pui acum niste tranzistori cu beta apropiat? Link spre comentariu
merck Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 1 hour ago, Sharky said: DAr cine te opreste sa invarti de potentiometru ca sa il duci in zero? Normal ca daca nu ai reactie mare offset sa fie mare, dar ce dezechilibru ai acolo? De o sa dai un plot la disipatie cu semnal sinus o sa vezi ca mare lucru nu se intampla termic. Ori de faci FFT si iti iese thd varza. Situatia initiala, fara sa invart din potentiometru (R1=R2=50): Tranzistorul de sus Q8 Tranzistorul de jos Q7: Dupa ce am reglat din potentiometru (R1=71.38, R2=28.62): Tranzistorul de sus Q8: Tranzistorul de jos Q7: Link spre comentariu
merck Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 21 minutes ago, Sharky said: Si de pui acum niste tranzistori cu beta apropiat? Numai din Beta nu reusesc sa fac mare lucru, pot intra si in ceilalti parametrii? (mai ales la 2SK170 si 2SJ74) Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 (editat) Acum 5 ore, UDAR a spus: Pe de altă parte imperecherea în ß între ramuri ajută VAS-ul să vadă aceeași impedanță de sarcină . Dacă nu reușim să împerechem satisfăcător finalii putem compensa prin alegerea prefinalilor cu ß în raport invers față de finali . Adică, dacă avem pe ramura NPN un final cu ß de 50 și pe cea PNP unul cu 30, putem pune prefinali cu 60 respectiv 100 . Evident împerecherea trebuie făcută la un curent comparabil cu cel real . Asta se numeste imperechiere dupa produs de beta (daca mai tin minte ce am invatat). Dar daca diferentele sunt mari, chiar compensand prin aceasta metoda, nu mai suna bine. (Sorry Sharky ) Pur si simplu se simte acustic ca sunetul este "murdarit". Nu este vorba despre audiofilie, se poate face comparatia imediat realizand un canal cu tranzistori prefinali si finali imperechiati si unul cu tranzistori imperechiati doar ca produs de beta. La amplificatorul din topic nu este cazul de finali pusi in paralel. Pe diyaudioforum au scris unii ca au incercat si cu 2 finali in paralel nu mai suna asa bine. Editat Martie 9, 2021 de Shambala Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 Acum 4 ore, Mircea a spus: Lasand la o parte cazul cu finali multiplii si egalizarea curentilor prin ei, la un etaj final (ca cel de fata) cu un PNP si un NPN, care este toleranta de imperechere unde intradevar conteaza la sunet? Cu cat mai mica cu atat mai bine. Eu nu am indraznit sa depasesc 20% si nu am reusit sa imperechiez mai bine de 5%. Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 E clar. O sa incerc sa vad ce poate iesi din ce am. Multumesc pentru raspuns. Link spre comentariu
merck Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 (editat) @Sharky Am facut doua teste. In primul am luat aleator parametrii de la un tranzistor si i-am pus la celalalt si invers ca sa obtin tranzistori pereche cu parametrii identici insa unii provin de la PNP si altii de la NPN iar la finali am pus un beta apropiat, restul parametrilor tranzistorilor finali ramanand intacti. Ce am obtinut: Offset Aici practic nu mai am armonici pare. Apoi am copiat efectiv parametrii de la tranzistorii de sus la cei de jos (complementatii lor) in afara de finali iar la finali am pus acelasi beta. Deci J2 are parametrii de la J1, Q2 are parametrii de la Q1 si Q6 are parametrii lui Q5 si Q7 si Q8 au doar beta egal (restul parametrilor ramanand intacti). Offset: Editat Martie 9, 2021 de merck Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 Esti pe drum gresit cu raspunsul armonic. Departe de cum ar trebui sa arate per ansamblu. Link spre comentariu
maxente Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 Varianta asta de schema de 30W exista facuta cu tranzistori moderni si care sa fie in productie , dar sa aibe aceasi parametrii (gen raspuns armonic etc.) in comparatie cu antichitatile alea de tranzistoare din schema originala ? Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 (editat) LEgat de disipatie nu e relevant ce ai facut. Faza e ca offsetul e comparabil cu semnalul si offset inseamna disipare continua pe unul din ei mai mare. Deci e normal sa ai diferenta de 100%. Si offset zero inseamna disipare corecta. In rest cam multe armonici, dar nu stiu ce sa zic, nu mai bine simulezi doar etajul final? Ca reactie nu prea e, si nici feed forward. In rest legat de urechiometrie, eu si cand ascult aceleasi boxe mi se pare ca suna diferit, dapoi un amplif... Sper ca ai facut comutarea instant, gen sa intrerupi semnalul direct din baze. Dar nu ma bag... Editat Martie 9, 2021 de Sharky Link spre comentariu
alexy Postat Martie 12, 2021 Autor Partajează Postat Martie 12, 2021 (editat) am finalizat amplificatorul ,tranzistori 2SC1845 + 2SA992 si MJE15034G + MJE15035G + 2SA5200+2SC1943 fara zgomot , sau brum , cum este acum sursa am facut teste , da intradevar merita construit Mod. note - te rog repune pozele pt ca linkurile erau toate defecte, le-am sters eu. Editat Martie 12, 2021 de Shambala Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 12, 2021 Partajează Postat Martie 12, 2021 (editat) 16 minutes ago, alexy said: am finalizat amplificatorul ,tranzistori 2SC1845 + 2SA992 si MJE15034G + MJE15035G + 2SA5200+2SC1943 Quote http://i.imgur.com/GRJaBM.jpg Nu se vede nimic. Editat Martie 12, 2021 de Mircea Link spre comentariu
maxente Postat Martie 12, 2021 Partajează Postat Martie 12, 2021 1 oră în urmă, alexy a spus: am finalizat amplificatorul ,tranzistori 2SC1845 + 2SA992 si MJE15034G + MJE15035G + 2SA5200+2SC1943 fara zgomot , sau brum , cum este acum sursa am facut teste , da intradevar merita construit Cand zici ca merita construit, la ce te referi mai exact ? Iti place cum suna la ureche acest amplificator, eventual comparat cu altul ? Cu ce l-ai comparat ? Da mai multe detalii, chiar daca sunt si mai subiective unele chestii. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum