Sharky Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 (editat) Fara suparare, dar iar se ajunge la discutii non tehnice? Imediat va luati iar la harta care are sula mai mare. Daca mai vad pe unu ca posteaza ca "fara 100000000000000000000uF si CLCLCLLCLCL nu suna bine, nu are cum, nu are rost sa argumentam pt ca eu am facut o mie de finali si ce zic eu e lege, n-ai tu scule", eu inchid topicul. Baga acolo ceva argumente, sau nu, dar nu mai veniti cu chestii non tehnice si argumente pe baza de cine mi-s eu. Aici discutam electronica, la Bodega e discutie libera, despre orgolii, viata cu suisurile si coborasurile ei, etc. Editat Martie 9, 2021 de Sharky Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 Acum 48 minute, sk24bpo a spus: Roata se invarte si acum s-ar putea ca un prieten sa cumpere acel forum pentru a-l resuscita. Mai vedem daca-i dau ok-ul sa-l cumpere au ba, daca merita sa bage banii. In fine, ceea ce trebuie subliniat este constructia frumoasa si robusta a variantei Kristoff. Evident ca nimic nu este perfect pe lumea asta dar totusi, ramane o referinta pana in momentul de fata daca vorbim de topologia Hiraga. Se vede de la distanta ca si-a dorit sa aibe piese excelente iar asamblarea, dispunerea, s-a realizat cu atentie. Discutii contradictorii intotdeuna vor exista si e foarte bine ca sunt, ele imping mai departe lucrurile dar e obligatoriu de evidentiat produsul finit care in cazul de fata merita mi mult decat nota 10. Bravo Brain ! Shambala nu stiam de proiectul vostru. Recunosc ca incepe sa-mi placa topologia asta simpla de CFA, are magia ei. Chiar te rog cand prezentati varianta voastra sa ma anunti si pe mine. Va doresc mult succes si pun pariu ca daca te implici tu care esti foarte atent la detalii va iesi o lucrare de top. Ipocrit https://dexonline.ro/definitie/ipocrit https://postimg.cc/wRc0bcSd Asta pentru că nu te vindeci. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 La 01.03.2021 la 22:52, Shambala a spus: Tranzistorii finali este important sa fie imperechiati pt ca de obicei lucreaza fierbinti, f aproape de limita maxima a disipatiei. Si acolo vrei sa ai o disipatie cat mai egala. Cat de mult este afectata "egalitatea" disipatiei finalilor, de catre... (ne)imperecherea lor, si cum anume (prin ce mecanism fizic) ar rezulta din neimperecherea lor o diferenta intre disipatiile celor doi final si care diferenta sa fie si semnificativa? De exemplu, cam ce diferenta intre disipatiile celor doi finali ar putea rezulta in cazul in care h21e al acestora ar diferi cu 20%? Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 (editat) Uite ca am scris si eu o prostie. Ar fi valabil la o clasa AB, nu la cl. A, aici este mult mai putin important. Multumesc de corectare. Totusi diferentele de beta la finali (intre pnp si npn) sunt adesea de 50% si nu de 20%. Editat Martie 9, 2021 de Shambala Link spre comentariu
sk24bpo Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 Mie nu mi se pare diferenta de beta dintre PNP si NPN la finali importanta daca privim lucrurile din perspectiva termica. In schimb este mai important ca diferentele dintre finalii de pe aceeasi bara sa fie cat mai mica. Aici s-ar putea prelua un curent mult mai mare de un singur final si lucrurile ar putea lua o intorsatura urata dar rezistorii din emitor introduc o reactie negativa locala termica si stabilizeaza lucrurile. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 (editat) După părerea mea pentru finalii din aceași bară e mai importantă împerecherea în Ube decât cea în ß . Cuasiegalitatea Ube împreună cu rezistențele din emitori determină egalitatea aproximativă a curenților prin tranzistori. Pe de altă parte imperecherea în ß între ramuri ajută VAS-ul să vadă aceeași impedanță de sarcină . Dacă nu reușim să împerechem satisfăcător finalii putem compensa prin alegerea prefinalilor cu ß în raport invers față de finali . Adică, dacă avem pe ramura NPN un final cu ß de 50 și pe cea PNP unul cu 30, putem pune prefinali cu 60 respectiv 100 . Evident împerecherea trebuie făcută la un curent comparabil cu cel real . Editat Martie 9, 2021 de UDAR Link spre comentariu
sk24bpo Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 Parca as zice ca mici macar nu este nevoie de alegerea atenta a prefinalilor. Creezi din prima un etaj de iesire triplu astfel incat VAS-ul sa stea mereu in clasa A si sa vada la iesire impedante mari, foarte mari. Ca este o mica diferenta intre impedante nu mai conteaza, eventuala distorsiune extrem de mica datorata acestui fapt va fi redusa la tacere de catre reactia negativa globala. Chiar si la amplificatoarele cu RNG mica tot nu cred ca va avea vreo importanta de luat in seama. Poate gresesc dar capacitatile implicate acolo imi par mai periculoase dintr-o gramada de puncte de vedere legate atat de performanta cat si de stabilitate. Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 (editat) Dacă e cu tripleți probabil că ai dreptate , nu prea mai contează . Pe de altă parte capacitățile despre care vorbești creează poli împreună cu impedanța de ieșire a VAS în paralel cu impedanța sarcinii reflectată prin finali ( scuze pentru exprimarea neacademică ). Deci dacă VAS are ca sarcină un generator de curent cu impedanță internă mare impedanța reflectată a sarcinii poate să conteze și din acest punct de vedere - așa cum am zis în principal la dubleți. Iar efectul Miller este de asemenea afectat de amplificarea etajului respectiv . În fine, dacă lucrurile ar fi simple, n-ar mai exista mii de variante de scheme și zeci de mii de pagini de discuții pe forumuri Editat Martie 9, 2021 de UDAR Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 (editat) La 30W nu ai cine stie ce curenti catre sarcina, mai mult e cat te intinzi tu sa dai in gol ca sa ramana capacitate de curent pt clasa A pura. Si doi la mana daca intre P si N de ai cumva probleme de beta si dezechilibru termic, asta inseamna automat offset imens pe iesire. Sau daca dezechilibru e dinamic inseamna distorsiuni cu carul. Ma refer strict din perspectiva termica, e electronica elementara. Intre perechi pe ramura e alta poveste, dar cu cat mai multa Rn din rezisetente cu atat variaza mai putin. Cand pui 1ohm deja nici Ube nu mai conteaza prea mult. Si sa ai un curent in gol de 100mA si devin 100mV care corecteaza orice dispersie a parametrilor, iar 100mA pentru o clasa A nu exista, acolo vb de mult mai mult. Si la imperecherea la curenti mari sau mici, pana la urma amplificatorul asta trebuie sa functioneze in clasa A, deci doar la curenti mari. Dupa parerea mea cu R asa de mare in emitori se rezolva orice dezechilibru aparut de la scaderea de la curent mare la curent mic. Gen presupunem ca la mers in gol toti sunt aprox egali, dar cand scazi la 1/10 sa ai diferente majore. Disipativ nu vor fi probleme, dar liniar sa ne spuna unul care a masurat si studiat asta. Editat Martie 9, 2021 de Sharky Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 (editat) Mai omule tu nu intelegi ca nu mai este haudiofil amplificatorul daca nu ai imperechiat tranzistorii? Nu a spus nimeni ca nu merge cu tranzistori neimperechiati dar nu mai suna haudiofil. Editat Martie 9, 2021 de sesebe Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 NB: Intrebare adresata celor care au construit numai. Lasand la o parte cazul cu finali multiplii si egalizarea curentilor prin ei, la un etaj final (ca cel de fata) cu un PNP si un NPN, care este toleranta de imperechere unde intradevar conteaza la sunet? 5% 10% 20% Multumesc pentru raspuns. Intreb ca sa vad daca are sens sa imperechez, deci interesul real exista, nu e intrebare aiurea. Link spre comentariu
merck Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 1 hour ago, Sharky said: Si doi la mana daca intre P si N de ai cumva probleme de beta si dezechilibru termic, asta inseamna automat offset imens pe iesire. La Hiraga Le monstre 8W, imens = 2,7V Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 DAr cine te opreste sa invarti de potentiometru ca sa il duci in zero? Normal ca daca nu ai reactie mare offset sa fie mare, dar ce dezechilibru ai acolo? De o sa dai un plot la disipatie cu semnal sinus o sa vezi ca mare lucru nu se intampla termic. Ori de faci FFT si iti iese thd varza. La asta ma refeream. Acu evident ca daca ar exista posibilitatea tehnico economica sa imperechezi tranzistori la sub 1% cel care isi permite s-ar autointitula regele audiofiliei, ar spune ca el aude si ce nu era pe inregistrare si asa mai departe. Dar noi sutem curiosi de partea tehnica. Daca tot il ai, nu poti face un FFT? Link spre comentariu
merck Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 13 minutes ago, Sharky said: 1. DAr cine te opreste sa invarti de potentiometru ca sa il duci in zero? 2. Daca tot il ai, nu poti face un FFT? 1. Gata, am invartit! (pot sa-l fac si 0mV dar trebuie a treia zecimala ) 2. FFT banuiesc ca vrei dupa ce am invartit potentiometrul: Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 9, 2021 Partajează Postat Martie 9, 2021 Cat e THD? Ca FFT e plin de armonici. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum