Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Hiraga Super Class A 30W

Postări Recomandate

• Răspunsuri 115
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Alexy, ,,se merita" construit.

Eu l-am realizat,pe cel de 30 W și,de când l-am pif am uitat de cel pe care-l realizasem înaintea acestuia( amplificator clasa AB,75W/8ohm,schema lui Hans Palouda).

Credeti-ma ca nu se compară cu unul clasa AB(cel putin din cele pe care le-am ascultat).Am ceva probleme acum,însă,peste o saptamana ,am sa va trimit cât mai multe date despre acest amplificator.

Pe scurt:

I repaos 1.5A( la Un=230V), Ucc pe iesire<+_50mV,dupa 10 h de functionare continua,temperatura pe radiatoare<55grd.C.

Inițial am avut temperaturi între 65-70 grd.C,însă,după ce am intercalatplaci de Cu de 130×40×4mm,între tranzistoare si radiatoarele de Al,nu am mai depășit 55grd.C.

Curentul de repaos se stabilește din valoarea rezistentelor  de 47kohm si variaza,functie de tensiunea de alimentare, între 1,5-1,6A .Conteaza calitatea pieselor !

Preamplificatorul pe care-l folosesc,l-am realizat după schema lui Rodd Elliott,atât cel cu corector de ton cât și cel pentru doze MM.

Boxele sunt Paradigm 6000F,cu SPL 93dB(cam puțin, pentru ca nu l-am ascultat pe Shambala.)

Un singur lucru tin sa-l reamintesc: pe langa parametri tehnici ai unui amplificator mai sunt,după cum stiti si cei ,,muzicali'' pe care fiecare dintre noi ii percepe dupa cum l-a înzestrat natura, de aici si ,,subiectivismul obiectiv" in aprecierea performantelor unui amplificator.

Hiraga 30W,ca si cel de 20W pe care unii-l consideră cel mai bun dintre cele 3 (8,20 si 30 W) este ,pentru mine ,un amplificator care ar trebui realizat de cei care vor să,, asculte" diferențele între amplificatoarele clasa AB si clasa A.

Pe acest forum am ascultat  parerea multora si am invatat si învăț multe de la ei, motiv pentru care le multumesc,si dacă pot fi de folos si eu cu ceva, cu mare drag va stau la dispoziție

Link spre comentariu
Acum 3 ore, relu a spus:

I repaos 1.5A( la Un=230V), Ucc pe iesire<+_50mV,dupa 10 h de functionare continua,temperatura pe radiatoare<55grd.C.

Inițial am avut temperaturi între 65-70 grd.C,însă,după ce am intercalatplaci de Cu de 130×40×4mm,între tranzistoare si radiatoarele de Al,nu am mai depășit 55grd.C.

Temperaturile mentionate au fost masurate pe radiator sau pe partea metalica a capsulelor tranzistorilor ?

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Am inceput cu selectarea tranzistoarelor ,,,,,

2SA872A +2SC1775A am sa pun 2SC1845 + 2SA992

2SC1096+2SC634  am sa pun MJE15034G + MJE15035G  sau ar merge cred si BD139+BD140

2SA5200+2SC1943  am sa pun MJL21193G + MJL21194G acum nu stiu care va merge mai bine cu 2SA5200+2SC1943 sau MJL21193G + MJL21194G

masuratori 2SA992

JqgMq0Rm.jpg

iKPuGjOm.jpg

QWqz36em.jpg

masuratori 2SC1845

SgOEHuEm.jpg

F1clK88m.jpg

3JXqAhjm.jpg

36f1C9Dm.jpg

RZ5NS5Mm.jpg

2SA992_NEC.pdf 2SC1845_NEC.pdf

Link spre comentariu

Cred că ar fi de preferat să le obţii din recuperări de pe plăci vechi.Ce cumperi acum au şanse mari să fie făcătură...deşi până la urmă nu neapărat ,,originalitatea,, lor contează, ci parametrii reali.

Editat de validae
Link spre comentariu

De ce sa te complici cu tot felul de bombe dupa ebay ?

Uite aici KSA992 si KSC1845 luati direct de la Mouser.

https://postimg.cc/Fk5Mw40z
https://postimg.cc/64rkXmh0

Nici eu ''nu cred'' in imperecheri la sange. Daca poti gasi bucati foarte apropiate intre npn-uri si/sau pnp-uri, alta treaba sta intre npn si pnp. Numai uitati-va in foile de catalog si o sa vedeti ca, la unii tranzistori, diferentele pot fi foarte mari intre npn si pnp din aceeasi pereche. Multe sar lejer de 50-60% diferente, acolo nu mai ai ce sa imperechezi.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Pai acolo este marea problema.  Pentru ca imprastierea tehnologica este atat de mica astazi, practic regret vremurile cand era mult mai mare si puteam imperechia mai usor pnp-npn.  Exista riscul ca din 2x100 de tz noi sa nu poti realiza nici macar 1-2 perechi.

Schema asta este f pretentioasa - de aceea si este atat de detestata de unii electronisti, de altfel f buni.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări