Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect reconfigurare/imbunatatire boxe Siemens RL17

Усилитель

Postări Recomandate

nu stii ce rol are R respectiv. Poate sa adapteze impedanta si poate ca sa faca difurile mai basoase, desi a 1R nu se simte la ureche prea mult.

Inserierea difuzoarelor e cam dubioasa. Mai bine mergi pe varianta paralel.

Acu vezi tu, proiectu e de distractie nu inginerie de mare precizie, asa ca, fa-ti de cap.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 97
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Усилитель

36

• sesebe

15

• Shambala

11

• merck

9

10 minutes ago, Sharky said:

nu stii ce rol are R respectiv.

Cred ca voiau cumva sa aduca la 4 ohmi "legali...."....prin anii 70 erau inca multe amplificatoare pe lampi , nu prea le place sub 4 ohmi .....

Difuzoarele au acelasi diametru ,aceasi 4 ohmi , diferenta este ca unul are cauciuc suspensia ,celalalt panza cauciucata , acum am reusit sa dau jos masca de protectie ( suruburi ascunse ) , difuzoarele arata excelent ,cel cu guma are o suspensie generoasa .Am nevoie de 8 ohmi .....

Acum ca am dat jos masca am posibilitate sa pun un tweeter mai calitativ ,posibil ca originalul sa ramana si sa fac pe 4 cai.

Link spre comentariu

Nu confund dar tot asa "functioneaza" puse in paralel e prea mica impedanta. 

Un dif pe 8 ohmi coboara impedanta pana pe la 6.5 ohmi. Atunci astea doua in paralel au o impedanta si mai mica. Puse in serie trebuie sa mearga, aceasi marime fizica, putere, 4si 4 ohmi. 

Apropo am gasit la Dede -placi  "protectie parchet" , este un material presat dens, gros de 8-9mm (nu sunt toate identice) le ramane de la desfacere pachet, 80cm x 130cm si de asta se da ieftin, luat 3buc, pret 6.50 lei./buc. Pt boxe sunt subtiri, dar la pretul acesta bune vor fi la ceva.... 

Eventual 2 lipite sunt si mai rezistente si vibreaza mai putin. 

Nu seamana cu Pal..... 

Link spre comentariu

Impedanta este rezistenta difuzorului in curent alternativ si depinde de frecventa... Dar daca am NEVOIE de 8 ohmi, nu am decat sa le pun in serie chit ca poate sa coboare la unele frecvente la 6.5 ohmi sau sa urce pana la peste 20.Din moment ce voi avea pe 4 cai  e probabil ca va cobori. 

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Shambala, e greu sa convingi omul ca nu are dreptate. 

Aia 4ohm măsurați cu multimetru nu valorează nimic, dar absolut nimic, decit daca da cu DC în boxa.

Filtrele contează mult, mult mai mult decit rezistenta DC a difuzorului la impedanta văzută de amplificator. 

Link spre comentariu

Am ajuns la situatia :are sapca de aceea, nu are sapca :de aceea. 

Deci ar trebui sa las difuzoarele paralel? Rezistenta DC conteaza deoarece am acel 1. 1 ohm, pierdere curata. Pe care o elimin. Bobina e problema ca are 0.9 ohmi dar aia 1.1 nu..? Este ceva filtru care din 2 difuri impedanta 4 ohmi  puse in paralel face impedanta de 8 ohmi.?

Cam de 2 ori  am scris ca daca reusesc sa dau jos masca protectie, pot face un locas pt un twetter, pt ca cel original nu e suficient, si impart in 4 cai......

Una este chiar pe aceasta pagina. 

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Varatiile de impedanta puse in serie cu un difuzor care nu are varfurile la aceleasi frecvente (dif diferite) dau un raspuns neliniar.

Totodata gandestew te ca rezonanyele sunt de fapt electromecanice, deci e ca si cand ai lega intre ele 2 oscilatoare.

Link spre comentariu
2 hours ago, Усилитель said:

Impedanta este rezistenta difuzorului in curent alternativ si depinde de frecventa...

Pareai ca stii mai multe, dar modul simplist in care descrii anumite marimi si fapte duce cu gandul la altele. 

Impedanta nu este rezistenta in curent alternativ. 

Z = R + 6.28xfxL. Ceea ce depinde de frecventa, dupa cum bine zici. 

PS: Am omis intentionat partea capacitiva a impedantei. 

Link spre comentariu

@Mircea stiu chestiile astea, dar daca fac pe desteptul, aia e bai, daca fac pe prostul iarasi; nici nu fac teza de doctorat, incerc sa fiu simplu, eventual sa inteleaga si altcineva cate ceva,nu ivreau sa fiu exhaustiv, si stiu si de componenta capacitiva, care se manifesta la orice piesa prin care trece curent, fie ea bobina, rezistenta, sau un condensator care poate fi si inductiv..... Bla bla bla, toate piesele se comporta atat rezistiv cat si inductiv, capacitiv, si mai intervine frecventa care conteaza mult  si rastoarna tot ce este in CC...

PS. 

Prima pereche de boxe le-am facut acum 40 ani cand aveam 15, facut manual cutia, filtre, masca protectie, aratau  si sunau bine. 

Sper ca dupa ce DerDoctor, si altii au plecat, nu eu sunt noua tinta..... Ca daca da, pun crucea cu cercurile pe spate... 

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
3 hours ago, Усилитель said:

Deci ar trebui sa las difuzoarele paralel? Rezistenta DC conteaza deoarece am acel 1. 1 ohm, pierdere curata. Pe care o elimin. Bobina e problema ca are 0.9 ohmi dar aia 1.1 nu..?

Eu pot lansa o ipoteza in legatura cu rezistorul ala de 1,1 ohmi in serie cu difuzoarele de bass: difurile alea nu sunt difuri pentru incinta inchisa si producatorul le-a marit Qts-ul prin inserierea unui rezistor ca sa le transforme in difuri pentru incinta inchisa. Din pacate, daca nu poti masura difurile, impoteza lansata de mine nu poate fi verificata. 

Daca scoti rezistorul de 1,1 ohmi si pui in serie bobina de 0,9 ohmi este ok (daca bobina avea 1,1 ohmi atunci Qts-ul ramanea nemodificat, asa cu 0,9 ohmi il mai scazi un pic). 

Nu sunt pentru solutia de a inseria doua difuri diferite. Dar asta nu inseamna ca nu ai dreptul sa o faci sa vezi ce iese. 

Link spre comentariu
34 minutes ago, Усилитель said:

Sper ca dupa ce DerDoctor, si altii au plecat, nu eu sunt noua tinta..... 

De unde ai tras asemenea concluzie??? :nas:

Ai intrat pe ring ca sa iesi mai bun decat ai intrat, ca mai incasezi doua si dai doar una ... este normal si face parte din confruntarea din ring. Lasa supararea la o parte ca nu te ajuta cu nimic. Incepe sa misti ceva si practic ca sa vezi daca ce spun unii este valabil sau nu. 

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Facut "extensia " spre spate + 10cm .Greutatea materialului ( lemn masiv  vs PAL ) si lipirea cu material elastic va absorbi din vibratii "" parazite "" fata de varianta originala .

img_2030.jpg

img_2028.jpg

Putin "mister  "care se lasa pe boxe.......:rzb

img_2029.jpg

Link spre comentariu
La 27.02.2021 la 12:30, Усилитель a spus:

Difuzoarele au acelasi diametru ,aceasi 4 ohmi , diferenta este ca unul are cauciuc suspensia ,celalalt panza cauciucata

Ai putea sa cuplezi cate doua difuri identice per cutie si in felul asta le poti inseria fara stres. Eventualele diferente de sunet dintre boxe le pacalesti prin amplasarea lor in camera. De pilda la mine boxele din stanga suna mai basos decat cele din dreapta, desi sunt identice pana la detaliu, am inversat si firele de la amplifuri fara rezultat...asta e acustica incaperii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări